null Beeld

Leco van Zadelhoff: ‘Ik wil laten zien dat er goed uitzien geen hocus pocus is’

Dertig jaar geleden begon Leco van Zadelhoff (48) bij de lokale kapsalon in Harderwijk met als doel kapper en visagist van de sterren te worden. Dat is hem aardig gelukt. Anita Witzier ontmoet de beauty-editor van deze Margriet.

"Ik weet nog precies waar ik jou voor het eerst tegenkwam,” zegt Leco tegen Anita. “Ik ook,” antwoordt zij, “de Miss Universe Nederland verkiezing.” Het was 1994. Samen met Marc Klein Essink presenteerde Anita de schoonheidswedstrijd voor Veronica en de make-up van de modellen werd verzorgd door de toen 25-jarige Leco. Hij zegt: “Je had een lange, blauwe avondjurk van Mart Visser aan, prachtig! En ik vond dat korte, blonde haar heel spannend.” Sindsdien zien Leco en Anita elkaar in ‘het wereldje’ natuurlijk wel, maar omdat Anita met een andere visagist werkt, deed hij zelden haar make-up. Ook nu niet, want als hij zelf wordt geïnterviewd en gefotografeerd, geeft Leco alles uit handen: “Mensen verwachten altijd dat ik mijn eigen make-up wil doen, maar dat kan ik niet. Mannen vind ik sowieso lastig om op te maken. Ik ben echt een vrouwenman wat dat betreft.” Anita grinnikt en pakt haar vragenlijst. “Zullen we beginnen?”

Wat voor kind was je?

“Een expressief, creatief jongetje. Er bestaat een groepsfoto van mijn opa en oma met al hun kinderen en kleinkinderen, waarop iedereen keurig is aangekleed en je één jongen in een emerald

green poloshirtje en bijpassende broek ziet staan. Een vrolijk kleurpuntje, dat was ik. Mijn moeder zegt nog steeds weleens: ‘Je was leuk aan te kleden’. Ze had geen dochter, maar tussen haar zoons zat er tenminste eentje die kleding leuk vond. Als ik ergens een mooie spijkerbroek met een grappig biesje zag, kreeg ik het wel voor elkaar dat ze die voor me kocht. Maar ik was niet verwend, hoor. Ik kom uit een vrij traditioneel gezin, zij was huisvrouw en mijn vader muziekleraar, dus we hadden het niet overdreven breed.”

Hoe is de band met je broers?

“Met mijn oudste broer heb ik weinig contact, omdat hij al sinds mijn achttiende in het buitenland woont, de laatste twintig jaar in Singapore. Mijn jongste broer woont dichtbij en is camera- en geluidsman…”

Han, ik heb veel met hem gewerkt.

“Ja, ik ben er altijd trots op als mensen zeggen dat ze zo fijn met Han werken. Met hem heb ik een goede band.”

Jij bent een wereld in gestapt die voor je ouders vreemd was. Zijn ze trots op je?

“Ja, maar op ons alle drie. Ze lopen niet met mijn bekendheid te koop. Soms belt mijn moeder en zegt ze iets als: ‘Heb jij gisteren bij de Musical Awards het haar en de make-up van Simone Kleinsma gedaan?’ Als ik dat dan bevestig, zegt ze: ‘Dat zag ik meteen.’”

Wat kenmerkt die ‘Lecolook’?

“Een beetje glamour en veel vrouwelijkheid. Ik ben niet van het droge, androgyne. Ik houd van een lekker wijf, er zit altijd een druppeltje seks in de looks die ik creëer. En het haar moet een sieraad zijn.”

Geef je jouw moeder ook make-uptips?

“Daar is ze te nuchter voor. Ze houdt van fris, kortgeknipt haar en toen ik met mijn vak begon, had ze hooguit drie lippenstiften, een crème en een poedertje. Het haar- en make-upgebeuren is me dus niet met de paplepel ingegoten. Dankzij mij heeft ze nu veel make-up, maar ze gebruikt het eigenlijk niet. Vroeger vond ik dat bloedirritant, want ik wilde dat ze eruitzag als Joan Collins. Dat wil je toch, als jong jongetje?”

(Anita proest) Nou… jij misschien! Mijn zoon is daar niet mee bezig, hoor…

“Nee, oké, maar ik dus wel. Ik wilde toen al iets met haar en make-up doen. Op mijn tiende knipte ik het haar van mijn vader en de buurman al, met een scharenset van de Ter Meulen Post.”

Je ouders zagen het dus wel zitten dat je kapper wilde worden?

“Ze stimuleerden ons heel erg. Mijn oudste broer had dat niet zo nodig, dat was zo’n cum-laudejongen, een studiebol. En daar kwam ik – joehoe! – in het emerald green, die kapper wilde worden. Ze vonden het goed, zolang ik er serieus mee zou omgaan. Ze hadden me graag zien studeren, maar ik wilde zo snel mogelijk van school af.”

Het is een groot goed als je al zo jong weet welk talent er in je zit.

“Zeker. Toen ik stopte met school en bij de lokale kapper in Harderwijk ging werken, was het of de puzzelstukjes op hun plek vielen. Vanaf dat moment ben ik gaan visualiseren waar ik heen wilde. Tijdens een motivatietraining schreef ik op een briefje dat ik de beste kapper van Nederland wilde worden, er ook visagie bij wilde gaan doen en wilde werken voor beroemdheden. Ik werd er een beetje om uitgelachen, maar tijdens een reünie, jaren later, haalde mijn voormalige baas dat papiertje tevoorschijn. Veel van wat erop stond was uitgekomen.”

Is er sinds jij bent begonnen veel veranderd op het gebied van beauty?

“Heel veel! Vooral de toegankelijkheid ervan. In mijn begintijd werd een imago van een bekende Nederlander zorgvuldig bewaakt. We zijn daar veel opener in geworden, vooral ook door de opkomst van social media. Sterren laten zichzelf zonder make-up zien, de visagisten en stylisten van de beroemdheden zijn nu vaak zelf ook bekend. Kortom: het geheim is een beetje ontrafeld.”

Vind je dat jammer?

“Leuk juist! Ik probeer mijn vak bereikbaar te maken voor de consument. Daarom heb ik een lijn met inmiddels meer dan honderd producten op de markt gebracht, waar wij als professionals ook graag mee werken. En daarom praat ik bij RTL Boulevard graag over mijn vak. Ik wil laten zien dat er goed uitzien geen hocus pocus is. Als je de juiste stapjes volgt, zit er voor iedereen een leuk koppie in. Het straatbeeld is de afgelopen vijftien jaar echt veranderd: veel meer vrouwen besteden aandacht aan hun uiterlijk. Hier gold lang ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Ik hoop dat ik ervoor heb gezorgd dat vrouwen zich realiseren dat een beetje glamour ook voor hen is weggelegd.”

Schoonheid is ook veel maakbaarder geworden: van botox tot plastische chirurgie. En mensen van mijn leeftijd worden zó heftig gefotoshopt, dat het lijkt alsof ze dertig jaar jonger zijn.

“De taboesfeer rond ingrepen is verdwenen, dat klopt, maar ik noem dat nog steeds extremiteiten. Fotoshoppen gebeurt al langer dan je denkt. Ik zal nooit vergeten dat ik voor Veronica magazine twintig jaar geleden een beeldige make-up had aangebracht bij Leontine Borsato en ze in de winkel lag met een andere kleur lippen. Tegenwoordig wordt er natuurlijk meer gefotoshopt, maar ik geloof dat die kunstgrepen met een beautiful make-up, geweldig licht en een goede fotograaf niet nodig zijn.”

Wat zeg je tegen vrouwen die zich slecht voelen omdat ze er niet zo uitzien als de sterren in de bladen?

“Als jij elke ochtend en avond je huid heel goed reinigt en scrubt, krijg je een mooie glow in je gezicht. Met de juiste make-up kun je er dan echt goed uitzien. Veel vrouwen doen te weinig aan de basis. Je moet ook realistisch zijn: soms ontmoet ik vrouwen van 55 die eruit willen zien als Jennifer Lopez. Maar die is zes keer door de wasstraat gehaald. Dat moet je niet nastreven.”

null Beeld

Dit is een gedeelte uit het interview dat Anita Witzier met Leco van Zadelhoff hield. Lees het hele interview in Margriet 2017-14, deze editie is te bestellen via Tijdschrift365.nl. Je kunt het interview ook lezen via Blendle.

Interview | Anita Witzier

Tekst | Bas Maliepaard

Fotografie | Ester Gebuis

Bekijk in onderstaande video de beelden die achter de schermen zijn gemaakt.

Ook leuk om te lezen:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden