Margriet logo
null Beeld Petra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer
Beeld Petra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer

PREMIUM

Lanke: ‘Mijn motto is nu: bij twijfel, dóén’

Goede voornemens: je maakt ze vol goede moed aan het eind van het jaar, maar in januari verval je alweer snel in je oude gewoonten. Vier vrouwen maakten wél een succes van hun voornemen. Zo pakt Lanke (57) het aan.

“In 2018 kochten we een huis met een hectare grond: een eigen bos. Een droom, maar het terrein was compleet overwoekerd. We lieten daarom jongeren tegen kost en inwoning vakantie vieren op ons terrein, in ruil voor onderhoud aan het bos. Vaak stond ik ’s avonds na mijn werk voor tien man te koken. Eind 2021 hadden we ook nog een nest witte herders waar ik voor zorgde. Ik voelde dat het anders moest. Het was niet zo dat ik meer rust wilde, ik wilde vooral uit het keurslijf breken: vaker doen wat ik wíl, in plaats van wat móét.”

Pippi Langkous

“In mijn werk als energetisch natuurgeneeskundige zijn beelden en symbolen belangrijk. Toen het beeld van Pippi Langkous in me opkwam, snapte ik: ik wil eigenwijzer en avontuurlijker leven. Dat beeld van mijzelf als Pippi raakte versterkt toen ik een paar stoere, leren laarzen kocht, veel ruiger dan wat ik normaal draag. Met die laarzen ging ik 2022 in, met het idee me te laten verleiden door kansen op avontuur. De eerste kans was een bezoek aan mijn nichtje van 22, die in Noorwegen studeert. Ik was overdonderd door de schoonheid van dat land. Op een dag gingen we met lift langs een bergwand omhoog, vastbesloten om lopend af te dalen. Maar we zakten tot onze knieën in de sneeuw, konden niet voelen waar kuilen zaten. Er bleek nog een pad te zijn, met minder sneeuw. Het was spekglad, maar met ijzers onder onze schoenen ging het. Stapje voor stapje en met veel pauzes daalden we af, genietend van het uitzicht. Ik heb mezelf hiermee verbaasd: ik ben best onzeker. Deze ervaring gaf me zo veel hernieuwde energie en ruimte. Alsof ik ineens weer ademde.”

null Beeld

“Sindsdien voel ik hoe goed het voor me is uit het keurslijf te breken. Deze zomer had ik behoefte aan natuur om me heen. Vijf weken lang heb ik in een hangmat met klamboe en ‘afdakje’ tegen de regen in ons bos geslapen. Pikkedonker was het, en de eerste nachten dacht ik bij elk krakend takje: komt er iemand op me af? Maar er gebeurde niets. Op een nacht regende het. Elke druppel maakte een uniek geluid, al die druppels bij elkaar maakten prachtige muziek, magisch. Die schitterende ervaringen maken nu dat ik mij niet meer laat tegenhouden door angst. Dan mis je zo veel moois. Mijn motto is nu: bij twijfel, dóén.”

Tip van Lanke:

“Wil je iets veranderen in je leven? Kies dan een persoon met wie je je identificeert. Wat bewonder je aan die persoon? Dat kan je veel inspiratie voor verandering opleveren. Of kies een symbool, zoals mijn stoere laarzen, die me lieten voelen dat ik eigenwijzere keuzes wilde maken.”

Nicole Gommers en Şenay ÖzdemirPetra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden