Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Kyra vluchtte met haar zoon: ‘Ik kon pas weer ademhalen toen het vliegtuig opsteeg’

kyra-vluchtte-met-haar-zoon-ik-kon-pas-weer-ademhalen-toen-het-vliegtuig-opsteeg.jpg

Nadat de Iraanse schoonfamilie van Kyra besloot haar partner uit te huwelijken aan een Iraanse vrouw, sloeg ze op de vlucht met hun zoontje Omar. Ze was doodsbang dat de familie Omar zou ontvoeren, en mee zou nemen naar hun thuisland.

“Ik kon pas weer ademhalen, op het moment dat het vliegtuig opsteeg.”

‘Het leek alsof ik op visite was in mijn eigen huis’

Kyra denkt in de vijftien jaar oudere charmante Iraanse zakenman Mohsen de ware gevonden te hebben. Ze gaan al snel samenwonen in het Engelse Blackpool en krijgen samen een zoon: Omar. Om de geboorte van de kleine te vieren, komt een aantal familieleden van Mohsen over naar Engeland.

Zeven familieleden, waaronder Kyras schoonmoeder en schoonzussen, trekken bij Kyra en Mohsen in. “Vanaf het begin leek het alsof ik op visite was in mijn eigen huis. Ze namen alles over en ik moest me steeds meer aanpassen aan hun cultuur, maar mocht eigenlijk ook nooit meedoen. Niets wat ik deed was goed genoeg.”

‘Mijn hart klopte in mijn keel’

En dan blijkt ook nog dat de familie plannen heeft om haar partner uit te huwelijken aan een Iraanse vrouw. “Mijn Farsi is niet briljant, maar ik kon hun gesprekken redelijk volgen. Ik hoorde ze zeggen dat ik weg moest, maar dat mijn kind daar moest blijven.” Toen wist Kyra dat het menens was en dat ze écht moest vluchten.

“Op een gegeven moment waren ze even weg, en dacht ik: ik moet nú wegwezen, zo snel mogelijk. Tijd om echt in te pakken had ik niet. Ik heb mijn kind en mijn spaargeld gepakt en ben gewoon gegaan.” Een risicovolle trip, want Kyras eerdere vluchtpoging naar Nederland was mislukt. “Het was echt enorm eng, mijn hart klopte in mijn keel. Ik was bang dat ze me uit het vliegtuig op zouden komen halen. Ik kon pas weer ademhalen op het moment dat het vliegtuig opsteeg.”

Beluister nu Mijn verhaal aflevering 3 met Kyra:

Volgende week in Mijn verhaal: Claire kwam op haar 58e uit de kast als transvrouw

Claire Mylène Slingerland werd als vrouw geboren in een mannenlichaam. Pas toen ze 58 jaar oud was, durfde ze daarvoor uit te komen, en ging ze in transitie. “De eerste persoon die ik vertelde dat ik me eigenlijk een vrouw voelde, was mijn vrouw Nicole. Ze reageerde heel mooi, ze zei: ‘Ik zal altijd van je houden’. Toen viel er heel veel van me af.” Vanaf 9 juni te beluisteren op margriet.nl/podcast. Ook beluister je hier aflevering 1 en 2.

Interview | Marijke Kolk
Onder redactie van | Nova Letschert, Bram Huisers, Annemijn Fleer, Loesja de Bruin

Ook interessant