Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Kort & Krachtig: Eva van de Wijdeven

eva.jpg

evaZe is apetrots op haar eerste eigen koophuis, zou graag de stem van Tina Turner hebben en doet sinds kort aan paaldansen. Actrice Eva van de Wijdeven (26), vooral bekend van ‘Dunya & Desie’, speelt dit voorjaar twee grote rollen: op tv en in het theater. 

Je hebt veel gedaan, maar het grote publiek kent je vooral van ‘Dunya & Desie’. Vind je dat jammer?
“Nee, want de reacties zijn altijd positief en Desie zit ook voor altijd in mijn eigen hart. Maar ik verwacht dat ik binnenkort ook wel herkend zal worden van de nieuwe televisieserie ‘A’dam – e.v.a.’, waarin ik een hoofdrol speel.”

Je speelt ook in het nieuwe toneelstuk van Alex van Warmerdam.
“Klopt. Eerst zat ik helemaal niet in die voorstelling, maar Alex vond dat er een jonge vrouw ontbrak en schreef mij erin. Hij heeft me al eerder geregisseerd in zijn film ‘De laatste dagen van Emma Blank’. Het klikt erg goed.”

Wat is je slechtste eigenschap?
“Rusteloosheid. Ik kan slecht met een boek op de bank zitten, omdat ik dan denk: iedereen werkt, dus ik moet ook wat doen. Ik merk dat meer mensen van mijn leeftijd daar last van hebben, van dat vergelijken en het gevoel dat de wereld wat van je verwacht. Maar ik word gelukkig steeds rustiger.”

Houdt de dood je bezig?
“Vier jaar geleden is mijn moeder overleden, dus sindsdien is de dood dichtbij. Dat zat me lange tijd in de weg, maar inmiddels heb ik het een plek kunnen geven. De momenten dat ik aan mijn moeder terugdenk, vind ik nu eerder mooi dan verdrietig.”

Waar heb je spijt van?
“Nergens van. Ik ga wel eens over een grens en ervaar dat ik dat een volgende keer beter niet kan doen. Maar daar moet je geen spijt van hebben, daar leer je van.”

Eva van de Wijdeven (26) brak in 2002 door met haar hoofdrol in de televisieserie ‘Dunya & Desie’. Ze speelde in verschillende toneelstukken, in de serie ‘Vuurzee’ en de film ‘De laatste dagen van Emma Blank’. Vanaf 6 maart is ze elke zondagavond op NL2 te zien in ‘A’dam – e.v.a.’ (‘Amsterdam en vele anderen’) en op 12 april gaat het toneelstuk ‘Bij het kanaal naar links’ in première. Zie voor de speellijst: http://www.orkater.nl

Lees  het hele interview in  Margriet10.

Ook interessant