MT30 Gesprek vd dag Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Kleiner wonen om plaats te maken voor starters?

Veel 55-plussers blijven, ook nadat hun kinderen de deur uit zijn, in een groot huis wonen. Dit vermindert de doorstroom en maakt het voor starters en jonge gezinnen moeilijker om een huis te vinden.

Lezeres Anita Verwei

“Vier jaar geleden verhuisde ik van een eengezinswoning naar een appartement. Mijn vaste lasten bleven gelijk en ik heb nu alles gelijkvloers. Zalig!”

Lezeres Antoinette Kuiper

“Waarom zouden 55-plussers niet in hun eigen afbetaalde huis mogen blijven wonen? Ze hebben daar jaren voor gewerkt. Daarbij komen er ook nog regelmatig kleinkinderen logeren.”

Cindy Kremer, directeur van VEH in het AD

“Er zijn te weinig geschikte woningen. Daardoor blijven veel senioren in een te groot huis wonen, dat steeds meer zorgen en beperkingen oplevert.”

Lezeres Dana van Meijgaarden

“Onze kinderen zijn 22 en 24 en studeren nog. Doordat er geen (betaalbare) starterswoningen zijn, zullen ze zeker tot hun dertigste thuis wonen. Ook voor ons niet prettig, want we zijn wel aan wat rust toe.”

Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft bij Omroep West

“Door dedoorstroom van ouderen wordt de woningvoorraad wel beter verdeeld, maar er zijn sowieso te weinig huizen.”

Lezeres Irma Conrad

“Ik woon nog altijd in het grote huis waar ik met mijn vier kinderen woonde. Een kleiner huis is duurder, dat kan ik niet betalen. En nu kunnen mijn zeven kleinkinderen allemaal komen logeren.”

Lezeres Wil van IJperen

“Onze huisbaas kwam ooit met het voorstel onze vijfkamerwoning te ruilen voor een nieuw driekamer-appartement. Voor ongeveer dezelfde prijs, maar met meer wooncomfort. Nooit spijt van gehad.”

Lezeres José Born

“Ik zeg: geef recreatie-woningen vrij voor 65-plussers. Prima oplossing voor de doorstroom.”

MT30 Gesprek vd dag Beeld
  • De zoektocht naar een woning is voor veel starters lang. Bijna de helft (48%) zoekt al meer dan een jaar naar een woning, 13% zelfs drie jaar of langer.
  • Van de starters die op zoek zijn naar een koopwoning past 56% het budget naar boven aan. Bij de groep die een huurwoning zoekt is dat 67%.
  • De geringe doorstroom van ouderen is de grootste oorzaak van de huidige woningnood, zegt het merendeel (55%) van de 191 ondervraagde Nederlandse gemeenten.
  • Uit een poll van Plus Magazine blijkt dat 95% van de senioren best wil verhuizen, maar dat er in zijn of haar gemeente te weinig geschikte woningen zijn.

    Bronnen: Startersmonitor 2021, NOS.
Tara BeckRedactie
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden