Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘Door corona kreeg ik de kans om bewust te kijken naar mijn keuzes’

mijn-verhaal-door-corona-kreeg-ik-kans-om-bewust-te-kijken-naar-keuzes.jpg

Linette (50): “Ik ben altijd een harde werker geweest. Mijn ouders hadden een bakkerij en leerden hun zoon en dochter dat het loont om met hart en ziel je werk te doen. Steeds waren ze bezig hun klanten tevreden te houden en te verrassen met nieuwe lekkernijen. En natuurlijk hielpen wij als kinderen mee. Het was echt een familiebedrijf, we deden het sámen.”

“Achteraf klinkt dat leuker dan het was. Ik had veel respect voor mijn ouders, maar vond het jammer dat ons hele leven om de bakkerij draaide.”

Sociale verplichtingen

“In de schaarse vrije tijd die we hadden, waren er sociale verplichtingen. Ik kan me niet heugen dat ik ooit iets alleen deed met mijn vader of moeder. En ik geloof ook niet dat ze zich afvroegen wat er in mijn hoofd omging. Toch ben ik in mijn eigen volwassen leven vaak niet anders geweest dan zij. Natuurlijk ging ook ik fulltime werken, al vond mijn man dat niet altijd leuk. Onze meisjes waren vaak bij zijn ouders of een gastouder en omdat dat prima ging, dacht ik er niet eens over na dat we werk en privé ook anders konden verdelen.”

“Terwijl ik wel vaak moe was van het gerace en inzag dat de meiden wel érg snel groot werden als ik even niet keek; want ook in de weekenden was ik vaak nog bezig. Door corona werd ik half maart ineens in een soort van pauzestand gezet en kreeg ik zomaar de kans om eens bewust te kijken naar mijn keuzes.”

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Andere keuzes

“Ik verloor mijn baan, omdat ik net een overstap had gemaakt en nog in mijn proeftijd zat. Mijn nuchtere reactie was: ‘Ik vind vast iets anders.’ We redden ons met het inkomen van mijn man en belangrijker was dat onze dochters van dertien en vijftien hun draai zouden vinden in het digitale onderwijs. Wat vond ik het léúk om hen daarbij te helpen! En wat genoot ik ervan om dit in alle rust te kunnen doen. Om zo duidelijk te kunnen zien hoever ze zijn in hun leerproces, om uitgebreid gesprekken hierover te voeren en tussendoor samen een wandeling te maken, gezellig thee te drinken of een filmpje te kijken.”

“Ja, ik vind straks weer ander werk. Maar de afgelopen tijd heb ik veel over mijzelf geleerd en dus ook dat ik niet meer zo druk wil zijn als ik altijd ben geweest of zoals mijn ouders altijd waren. Misschien wil ik wel vanuit huis gaan werken of parttime of flexibel. Er moet een modus zijn waarin ik meer tijd vind voor bewust genieten, voor ontspannen met het gezin en wat keuvelen in de tuin. Ik merk dat ik die dingen ook heerlijk vind. En ik denk dat het nu een prima tijd is voor zo’n ommezwaai, om mijn keuzes anders te gaan maken.”

Dit artikel verscheen in Margriet 22, die nu in de winkel ligt. Ook vind je in dit nieuwste nummer de lekkerste recepten uit Italië, tips voor veilig zonnen én een ode aan de helden van deze crisis. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten. De foto bovenaan deze pagina is ter illustratie.

Beeld | iStock

Ook interessant