Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘Nooit meer was ik er zo van overtuigd dat het goed zou komen als op dat moment’

kerststal-margriet.jpg

Deze week in Mijn Verhaal vertelt Mien (69) over de periode in haar leven waarin Mien’s man haar en haar kinderen verliet. In deze kerstperiode kreeg ze een betere band met haar ouders en haar kinderen.

Moeilijk uit te leggen

“Elk jaar in december gaan mijn gedachten terug naar kerst 1979. Op 30 november van dat jaar had mijn man mij en onze twee kinderen onverwachts verlaten voor de buurvrouw, waarna een heel zware tijd volgde. Onze jongste van nog maar één jaar oud had weinig weet van wat er gebeurde, maar de oudste van twee begreep er niets van en kon ik maar moeilijk uitleggen waarom papa ineens weg was.

Zelfgemaakte kerststal

Om het voor de kinderen thuis toch gezellig te maken had ik al vrij vroeg de kerstboom opgezet. Mijn ouders bezochten ons in die periode vrijwel dagelijks en daarbij viel het mijn vader op dat er onder onze boom geen kerststal stond; het was er eigenlijk nooit van gekomen er eentje te kopen.

Twee dagen later kwam het oude Dafje van mijn ouders weer voorrijden en vervolgens zag ik pap aankomen met een prachtige kerststal, door hem gemaakt van berkenstammetjes en mos uit het bos en wat stro voor op het dak. Trots zette hij daarna met de kinderen de schaapjes en beeldjes in de kerststal neer, die mijn moeder in een oude schoenendoos op zolder had gevonden.

Lees ook:
Nog nooit verteld: ‘Ik voelde me eenzaam in mijn huwelijk’

Nachthemd

Uit de boodschappentas haalde zij vervolgens ook nog een beduimeld pakketje tevoorschijn, dat ze mij overhandigde met een ‘gewoon, omdat het zo koud is alleen’. Ik schoot helemaal vol toen ik het cadeautje openmaakte en er een zelfgemaakt nachthemd uit haalde. Mijn ouders waren naar een dorp in de buurt gefietst om flanel te kopen, waarna mijn moeder het lange nachthemd in een dag tijd in elkaar had gezet. Kraag erop, een blauw lintje voor onder de kin…

Dankbaar

Ik kon het voor me zien en nu nog: pap koud tot op het bot in het bos berkenstammetjes zagend, mam achter de naaimachine. Nooit meer heb ik zo moeten huilen als op dat moment. En nooit meer was ik er zo van overtuigd dat het goed zou komen. Kerst heb ik sindsdien niet meer beleefd zonder erbij stil te staan dat mijn ouders me destijds het zetje gaven dat ik nodig had om dóór te gaan. Zij gaven me de overtuiging dat uiteindelijk liefde overwint.

Het is inderdaad helemaal goed gekomen. En toch zal kerst voor mij altijd een emotionele tijd blijven. Het is ook vooral een periode waarin ik dankbaar ben, omdat ik de feestdagen – eventueel op afstand – nu alweer enkele jaren mag vieren met kinderen, kleinkinderen en een schat van een man.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Getty Images

Margriet extra winter


Margriet Extra: winter ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet kerstverhaal, winterpuzzels, cadeaukaartjes, gezond de winter doorkomen en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant