Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Kerst vieren op jóuw manier: ‘We zitten beide kerstdagen op de boot’

kerst-vieren-op-jouw-manier-we-zitten-beide-kerstdagen-op-de-boot.jpg

Kerst vieren op geheel eigen wijze… Alexandra doet dit en brengt de kerstdagen door met haar man op hun zeilboot. “Aan boord is geen dag hetzelfde doordat het weer altijd anders is en je regen of storm aan boord veel intenser beleeft.”

“Ik heb veel zin in deze kerstperiode, omdat we voor het tweede achtereenvolgende jaar naar Terschelling gaan met onze boot.”

Kerst vieren op de boot

“Op eerste kerstdag gooien we rond 10.00 uur de trossen los in Lelystad-Haven en tweede kerstdag bereiken we in de avond het eindpunt op West-Terschelling. Daar ontmoeten we diverse zeilers die daar allemaal oud en nieuw komen vieren. We zitten dus beide kerstdagen op de boot.”

Eenpansgerecht

“Onderweg eten we makkelijk, ik denk net als afgelopen jaar een eenpansgerecht en ’s ochtends afbakbroodjes met een kop koffie. Ik heb geen kerstboom of een kerststukje op de boot, maar hang wel een lichtslinger op, voor wat gezellig sfeerlicht.”

Al die verlichte boten in de haven

“En als we aankomen op Terschelling hangen we een lange buitenslinger aan de mast. Dat doen alle booteigenaren zodat de haven één groot lichtjesfestijn is. Vorig jaar heeft een hotel ons uitgenodigd wat te komen drinken en toen zagen we de haven met al die verlichte boten van bovenaf. Een bijzonder mooi gezicht.”

Lees ook:
Mijn verhaal: ‘Het liefst sla ik de hele decembermaand over’

Weinig met kerst

“Zowel mijn man als ik hebben weinig met kerst. Het lijkt wel voornamelijk om het eten te gaan. Ik denk dat we tien jaar geleden, toen ouders en schoonouders nog leefden, voor het laatst kerst hebben gevierd. Een paar jaar geleden hebben we zelfs een keer geklust. Omdat de wax moest uitharden en we niet op de vloer mochten lopen, zaten mijn man en ik boven aan een salade. Lekker glaasje wijn erbij, dachten we. Lag de kurkentrekker nog beneden!”

Gevoel van saamhorigheid

“Aan boord is geen dag hetzelfde doordat het weer altijd anders is en je regen of storm aan boord veel intenser beleeft. Je staat als het ware meer in contact met buiten. Ook het gezelschap op Terschelling is nooit hetzelfde. Het samenzijn geeft echt een gevoel van saamhorigheid. Wanneer je als zeiler eenmaal kerst op Terschelling hebt gevierd, blijf je dat doen. De lichtjes zijn dan wel hetzelfde, maar de beleving is elke keer anders!”

Tekst | Els Meyer
Fotografie | Petra Hoogerbrug

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-51
Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

 

 

Ook interessant