MT22M22 relatie redden Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

‘Kennelijk zijn mannen snel op mij uitgekeken. Ik snap dat wel’

Door eerdere nare ervaringen is Eva (52) heel onzeker in haar relatie met Lars (58). Ze vraagt continu om bevestiging en is bang dat hij haar uiteindelijk zal verlaten.

MT22M22 relatie redden Beeld

Eva

“We hebben het vaak heel goed samen. Dat er soms spanning is tussen ons ligt echt aan mij. Het komt omdat ik er niet in durf te geloven dat het deze keer wel goed gaat. Het is net alsof ik me alvast bescherm tegen een teleurstelling, waarvan ik aanneem dat die zal komen, omdat het altijd zo gaat. In het begin van een relatie vinden mannen mij leuk en dat kan ik dan ook wel zijn. Ik ben dan vrolijk en enthousiast en kan over dingen praten. Maar na een tijdje komt de twijfel. Dan heb ik het gevoel dat ik dat vrolijke gedrag niet kan volhouden en dat ik tegenval. Ik zie daar dan ook ineens allerlei aanwijzingen voor.”

“Ik weet bijvoorbeeld dat Lars er lang over heeft gedaan om te verwerken dat zijn ex-vrouw bij hem is weggegaan. Zij werd verliefd op een ander en hij heeft erg zijn best gedaan om haar terug te krijgen. Hij heeft weleens gezegd dat zij zijn grote liefde was. Inmiddels zijn ze ruim acht jaar uit elkaar en heeft hij geaccepteerd dat zij gelukkig is met iemand anders. Hij zegt dat hij nu ook beseft dat zij uit elkaar waren gegroeid en dat het een goede beslissing was om met de relatie te stoppen. Maar zij speelt nog een grote rol in zijn leven.”

Snel uitgekeken

“Ze zijn goede vrienden en zien elkaar nog geregeld. Ze hebben natuurlijk ook twee zoons die ze samen hebben opgevoed. Dat hebben ze goed gedaan. Beter dan Bas, mijn ex-man, en ik met onze kinderen. Wij hebben veel meer strijd gehad over geld en over het feit dat Bas het vaak liet afweten als het zijn weekend met de kinderen was. Inmiddels regelen de kinderen zelf wanneer ze hun vader willen zien. Maar Bas en ik zijn bepaald geen vrienden. Hij heeft me enorm gekwetst toen bleek dat hij al lang een relatie had naast ons huwelijk. Hij leidde een dubbelleven, tot hij van de ene op de andere dag liet weten dat hij iemand had ontmoet met wie hij verder wilde en toen meteen vertrok.”

“Daarna heb ik twee keer een relatie gehad, maar beide keren koos die man na verloop van tijd toch voor een ander. Kennelijk zijn mannen snel op mij uitgekeken. Ik snap dat wel. Ik besef dat ik veel te bang ben om iemand te verliezen en daarom doe ik te erg mijn best en pas me te veel aan. Bovendien heb ik steeds bevestiging nodig dat iemand van me houdt en niet bij me weg zal gaan. Ik merk aan Lars dat hij daar steeds meer moeite mee krijgt en ontwijkend reageert als ik toekomstplannen wil maken. Dat maakt mij nóg banger en ik móét dan gewoon steeds vragen wat ik voor hem beteken.”

MT22M22 relatie redden Beeld

Lars

“Het klopt dat ik er moeite mee heb om telkens te moeten bewijzen dat Eva belangrijk voor me is en dat ik zeker weet dat wij de rest van ons leven bij elkaar blijven. Ik hou van haar, maar heb geen garanties. Ik dacht dat de relatie met mijn ex voor altijd was, maar was al langer niet gelukkig. Achteraf begrijp ik dat en denk ik ook dat we andere verwachtingen hadden van een relatie, maar het heeft mij wel voorzichtiger gemaakt.”

Liefde van mijn leven

“Volgens Eva heb ik ooit gezegd dat Sophie, mijn ex, de liefde van mijn leven is. Ik denk dat ik dat niet zo heb gezegd. Waarschijnlijk heb ik willen uitleggen dat ik toen echt het vertrouwen had dat die relatie voor altijd was. Wij waren jong en verliefd en zo’n eerste relatie is ook heel intens. In elk geval heb ik niet bedoeld dat de relatie met Eva voor mij altijd minder belangrijk zal zijn. Zo heeft zij het wel opgevat. Natuurlijk is mijn relatie met haar anders dan die met Sophie was, maar dat betekent niet dat ik minder van Eva hou. Ik merk dat we ons gevoel in die ­gesprekken, die vaak uren duren, stuk aan het praten zijn. Zo’n gesprek eindigt meestal met een huilende Eva en een gevoel van machteloosheid aan mijn kant.”

“Terwijl onze relatie zo goed is begonnen. Toen wij elkaar leerden kennen, via een datingsite, was ik op slag verliefd. Ik vond én vind, haar mooi, hoewel ze heel onzeker is over haar uiterlijk. We hadden onmiddellijk een diepgaand contact. Omdat het via mail en telefoon zo klikte tussen ons hebben we elkaar ook al snel ontmoet en dat bleek nóg leuker en intensiever. We hadden natuurlijk beiden het een en ander meegemaakt in relaties, dus we herkenden veel in elkaars geschiedenis.”

Heb vertrouwen

“Ik weet niet precies wanneer en waarom het is veranderd en waardoor Eva zo onzeker is geworden. Het zal zeker te maken hebben met haar scheiding en daarna heeft ze ook wat vervelende ervaringen gehad. Maar ik heb het gevoel dat ze dat nu op mij projecteert. Ik zal nooit achter haar rug om daten of contact leggen met een andere vrouw, zoals zij heeft meegemaakt. En ik ben heel open over mijn vriendschap met Sophie, mijn ex. Eva voelt zich door haar bedreigd, terwijl dat nergens voor nodig is. Sophie is de moeder van mijn kinderen en ik ben blij dat wij goed met elkaar omgaan, maar ik zou geen relatie meer met haar willen en zij is gelukkig met haar man. Wij moeten hier uit komen, Eva en ik, want ik ben bang dat haar onzekerheid iets stukmaakt wat heel mooi is.”

MT22M22 relatie redden Beeld

De therapie

Lars en Eva gaan heel anders om met hun verleden. Beiden zijn ze eerder in de steek gelaten. Lars is daardoor wat behoedzaam geworden en wil de tijd nemen om Eva echt te leren kennen. Eva zoekt vanuit haar verlatingsangst voortdurend geruststelling en bevestiging. Ze is zó onzeker over zichzelf en daardoor ook over de liefde van Lars voor haar, dat ze zich steeds meer aanpast aan hem en daardoor steeds minder uiting geeft aan haar eigen wensen en behoeften. Dit wegcijferen helpt niet tegen haar angst, temeer omdat ze zelf ook wel voelt dat ze daardoor minder spontaan en vrolijk is. Dat maakt haar nóg onzekerder. Om gerust te worden gesteld, vraagt ze vervolgens steeds aan Lars of hij wel echt van haar houdt, net zo veel als van Sophie, of hij wel zeker weet dat hij met haar verder wil en of hij haar geen afhankelijke, kwetsbare, irritante vrouw vindt.

Haar gedrag roept bij Lars inderdaad wel twijfels op. Hij weet niet precies hoe hij haar kan geruststellen, maar is vanuit zijn behoedzaamheid ook niet bereid om nu al levenslange garanties te geven. Voor zijn gevoel zitten ze in een begin­fase van hun relatie en moeten ze elkaar nog beter leren kennen.

Een diepgelegen onzekerheid

De onzekerheid van Eva wordt weliswaar versterkt door zijn voorzichtigheid, maar de oorzaak van haar angst ligt veel vroeger. Vroeger zelfs dan in haar huwelijk, waarin ze door haar ex-man is bedrogen en voorgelogen. Deze man heeft haar tijdens hun huwelijk het gevoel gegeven dat ze saai, oninteressant en onaantrekkelijk was. Mogelijk was dit een rechtvaardiging voor zijn vreemdgaan. Eva is, ondanks zijn gedrag, zo lang bij hem gebleven omdat hij bevestigde wat ze toch al vond van zichzelf.

Ze is opgegroeid in een gezin waarin ze weinig liefde en waardering kreeg en voortdurend voelde dat ze een teleurstelling was voor haar ouders. Ze werd vergeleken met haar twee succesvolle zussen en haar ouders maakten haar duidelijk dat zij ‘een ongelukje’ was en een last voor haar ouders.

Door terug te gaan naar deze jeugd en door haar te laten ervaren hoe deze ervaring in het gezin waarin ze opgroeide haar heeft beschadigd, begint ze langzamerhand te voelen dat ze helemaal niet dom, saai en onaantrekkelijk is, maar een mooie, lieve en intelligente vrouw. Pas dan kan ze ook ervaren dat anderen haar zo zien. Natuurlijk blaakt ze niet onmiddellijk van zelfvertrouwen, maar ze kan nu wel de liefde van Lars zien, ontvangen en vertrouwen.

Annette Heffelsredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden