null Beeld

Katja Schuurman: ‘Misschien ga ik in de Playboy staan als ik 60 ben’

Katja Schuurman (41) heeft een veelbewogen jaar achter de rug: ze scheidde van acteur Thijs Römer, werd verliefd op kok Freek en kondigde onlangs aan met hem te gaan trouwen. En dan neemt haar tv- en acteercarrière ook nog eens een vlucht (HS13). Hoog tijd om eens bij te praten.

In de verte kun je Amsterdam zien liggen, maar thuis bij Katja Schuurman, in een dorp aan het Markermeer, is het een oase van rust. Het gras in de tuin staat hoog, er ligt een enorm houten piratenschip, waar dochter Sammie (6) in kan spelen. Er is een veranda, een jacuzzi en een sfeervol ingericht tuinhuis. Hier wordt, als het even kan, buiten geleefd. Er scharrelt een kip, een zwarte kat wentelt zich in de zon. De kat heet Freek, vertelt Katja. Zo heeft Sammie hem genoemd ver voordat die andere Freek (27), de man met wie Katja gaat trouwen, een jaar geleden in haar leven kwam. De chef en eigenaar van de Amsterdamse restaurants Guts & Glory en Breda ligt binnen te slapen. Katja moest er vroeg uit om Sammie naar school te brengen en Margriet te ontvangen. “Gelukkig hebben we straks visagie bij de fotoshoot, want ik ben echt aan het eindje van mijn Latijntje. De afgelopen weken werd ik bijna elke ochtend om zes uur opgehaald om te gaan draaien voor de serie Vlucht HS13. Die dagen duren vaak tot acht uur ’s avonds en de avonden die ik vrij was, had ik presentatieklussen. We zijn ook nog naar Jordanië geweest, om het deel van de serie te filmen dat eigenlijk in Iran speelt.”

Je wordt dus even geleefd. Hoe doe je dat met Sammie?

“Ik probeer er zo veel mogelijk voor haar te zijn, maar zeg ook eerlijk: ‘Hé Sam, deze weken is het wat drukker voor mam, dus we zien elkaar wat minder.’ Ik maak kalenders voor haar en geef daarop aan wat ze gaat doen en waar ze is. Dat werkt heel goed. Soms mag ze wat langer opblijven,

zodat we als ik thuiskom nog even kunnen kletsen of samen een boekje kunnen lezen. Gemiddeld genomen breng ik niet veel minder tijd met mijn dochter door dan een ouder met een negen-totvijfbaan. De dynamiek is alleen anders: soms ben ik er weinig, soms superveel. Na deze drukke draaiperiode komen vijf weken waarin ik bijna niets te doen heb en dus veel met haar optrek.”

In Vlucht HS13 speel je een succesvolle zakenvrouw, die alles onder controle heeft tot het vliegtuig met haar man erin neerstort. Als blijkt dat hij niet aan boord was, is de grote vraag waar hij dan wel is. Klinkt spannend.

“Dat is het volgens mij ook geworden. Ik heb de laatste jaren in wat lichtere series gespeeld, zoals S1ngle en Charlie. Ook in de thrillerserie Nieuwe buren natuurlijk, maar ik had echt zin om weer eens zwaar drama te doen. Dat het leven van Liv verweven raakt met een verhaal dat in Iran speelt, maakt het voor mijn gevoel extra uniek.”

Jij bent altijd heel erg Katja Schuurman op tv, dan is het…

(Proest) “Wie moet ik dan zijn? Chantal Janzen?”

Nee, wacht, dit gaat ergens naartoe. Je persoonlijkheid en ervaringen lijken een grote rol te spelen in je programma’s. Dan is het waarschijnlijk extra lastig om, als je acteert, de kijkers Katja Schuurman te doen vergeten.

“Ik weet dat castingdirectors daarom soms moeite hebben om mij te casten. In kleine rollen willen ze me niet, omdat kijkers dan zouden denken: hé, wat doet Katja Schuurman ineens in die serie. Ik vind dat stom. Als ik een Amerikaanse film kijk, zie ik ook niet Angelina Jolie. Omdat ze haar rollen zo goed neerzet, ga ik erin mee. Ik probeer mijn personage ook zo vorm te geven dat kijkers mij vergeten.”

Hoe doe je dat in Vlucht HS13?

“Zelf ben ik nogal beweeglijk en wat onbehouwen, mijn personage Liv is juist rustig en beweegt sierlijk. Dat was een mooi houvast. Liv ziet er ook anders uit, wat volwassener dan ik, wat gestileerder. Ze is een dame. Als ik dat vergat tijdens de opnames, zei de regisseur: ‘Dat was weer iets te bourgondisch, Katja.’ Dat vond ik een heel grappig gevonden woord, want ik begreep precies wat hij bedoelde. Ik denk dat het een heel goede rol is geworden. Dat klinkt onbescheiden, maar ik heb geleerd dat je niet altijd bescheiden hoeft te zijn. Ik voel dat het klopt, iedereen die al iets heeft gezien is enthousiast. In eerdere rollen heb ik ook al laten zien dat ik kan acteren, maar het rare is dat het beeld van mij dat ruim twintig jaar geleden is ontstaan steeds weer terugkomt…”

Je bedoelt het beeld van de soapie en de seksbom?

“Ja. Pasgeleden had ik een presentatie voor een groot mediabedrijf. In het programmaboekje werden de sprekers voorgesteld. Over mij stond er: ‘We kennen haar voornamelijk uit Goede tijden, slechte tijden…’ Toen dacht ik: neeeeeeee! Die dag ging over hoe je een merk kunt neerzetten, dus ik begon de presentatie met dat er bij mij iets moet zijn misgegaan in de achttien jaar tussen het moment dat ik ben gestopt met GTST en nu. My god, ik

heb in de tussentijd zo veel meer gedaan.”

Probeer je dat hardnekkige imago bewust te veranderen?

“Nee, als alles wat ik de afgelopen achttien jaar heb gedaan dat beeld niet heeft veranderd, gaat me dat toch niet meer lukken. Ik vind alles wat met imago te maken heeft sowieso heel stom. Ik ga niet bedenken: het publiek ziet mij zus of zo, dus ik ga dit en dat doen om het bij te sturen.”

Je kunt wel dingen afslaan die je imago van lang geleden te veel voeden. Als Playboy je opnieuw vraagt voor een naaktreportage…

“Dat zou ik nu niet zo snel meer doen, maar dat heeft niet met beeldvorming te maken. Misschien doe ik het ooit nog weleens, als ik zestig ben. Ik maak mijn keuzes op basis van wat ik leuk of belangrijk vind om te doen.”

Dit is een gedeelte uit het interview met Katja Schuurman. Het volledige artikel lees je in Margriet 37 (2016). Dit nummer nabestellen? Dat kan bij Tijdschrift365.nl of koop het artikel op Blendle.

Fotocredit: Ester Gebuis, Tekst: Bas Maliepaard

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden