Kasteelvrouwe Emmy en haar man Rutger Beeld Omroep MAX
Beeld Omroep MAX

PREMIUMMove over, Meilandjes

Kasteelvrouwe Emmy uit Ik Vertrek: ‘Ik hoop mensen het laatste zetje te geven om ook hun droom na te jagen’

Kijk jij graag naar Ik Vertrek? Dan herinner je je Emmy Postma (63) vast wel, die zonder haar man en kinderen naar Frankrijk verhuisde. Haar doel? Een vervallen kasteel uit de zestiende eeuw in de Dordogne omtoveren tot een chambres d’hôtes. Ondanks alle vraagtekens die haar gezin, vrienden en familie bij haar avontuur zetten, pakte de eigenzinnige Emmy door. En binnenkort kunnen we haar volgen in de nieuwe realityserie Kasteelvrouwe Emmy. Hoe gaat het nu met haar? “Ik heb geen moment spijt gehad”, vertelt de kasteelvrouwe aan Margriet.

Als we Emmy bellen, is het 32 graden in de Franse Dordogne. Voor de kasteelvrouwe absoluut geen reden om languit in de zon te gaan liggen. Er is werk te doen, en veel ook. De boekingen bij haar chateau druppelen binnen en op de achtergrond klinkt lawaai van machines en gereedschap. “Ik hoef straks eindelijk geen emmertjes meer te legen. Ze zijn met de lekkage aan het dak bezig en dat is bijna af. Ik ga even onder een boom staan”, zegt ze. “Hee hond, doe eens niet zo boos tegen mij! Hij wil iets van me. Ik heb er inmiddels twee, broer en zus, mijn grote vrienden en troost.” Het is meteen een gezellig, ietwat chaotisch begin van ons gesprek. “Mijn structuur is nog altijd chaos”, zegt ze lachend, verwijzend naar Ik Vertrek.

Van verpleegkundige naar kasteelvrouwe

Begin 2019 kocht Emmy het chateau in de Franse gemeente Douzillac. “Ik zit hier dus alweer drie jaar, maar niet continu.” Haar man Rutger (72) woont nog altijd in Nederland, net als haar kinderen. “Officieel woon ik ook nog steeds in Nederland en ik werkte tot voor kort ook nog parttime als verpleegkundige in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Dat heb ik opgezegd, omdat het praktisch niet meer haalbaar was in combinatie met mijn B&B. Ik focus me nu volledig op het kasteel.”

‘Ik wilde echt nog een avontuur beleven, je weet niet hoelang je nog hebt’

Eigenzinnige Emmy in Ik Vertrek

Kijkers waren onder de indruk van Emmy in Ik Vertrek. Begin 2021 was de aflevering te zien, waar ze heel veel reacties op kreeg. “Van ‘wauw, wat leuk’ en ‘dat zou ik ook ooit willen doen’ tot ‘dat je dat durft’ en ‘je bent knettergek’”, vat Emmy het samen. Vooral haar beslissing om zonder haar man en kinderen naar Frankrijk te verhuizen zorgde voor verbijstering. “Ik snap al die reacties wel, maar het was iets wat ik al zo lang wilde, in Frankrijk een leven opbouwen. Rutger en ik zouden eigenlijk samen een B&B gaan runnen, maar het was vooral mijn droom. Toen kwam dit kasteel op ons pad. Rutger vond het nota bene, dus het is eigenlijk zijn eigen schuld hoor, haha. Maar toen hij het niet meer wilde, dacht ik: als ik het niet ga doen, neem ik dat niet alleen hem, maar vooral mezelf voor altijd kwalijk. Ik wilde echt nog een avontuur beleven. Je weet niet hoelang je nog hebt, ik was bijna zestig toen ik het kasteel kocht. Ik besloot gewoon te kijken hoe ver ik kwam in mijn eentje.”

Een reuze spannende stap met de nodige tegenslagen, geeft Emmy toe. “Uiteindelijk heeft het me ontzettend veel gebracht. Ik heb er nooit spijt van gehad. Die Ik Vertrek-uitzending was een groot succes en een paar weken later kreeg ik al een aanbod voor een realityserie. Dat had ik van tevoren niet kunnen bedenken.”

Kasteelvrouwe Emmy uit Ik Vertrek Beeld Omroep MAX
Beeld Omroep MAX

Kasteelvrouwe Emmy

Emmy was meteen enthousiast over een eigen realityserie, die inmiddels is opgenomen. “Ik ben zelf groot fan van Engelse B&B-series, dus ik zag het al wel helemaal voor me.” Move over, Meilandjes? Nou, Emmy hoopt in elk geval op de helft van het succes van Chateau Meiland. “Wij hebben natuurlijk een heel andere dynamiek dan de Meilandjes. Ik hoop in elk geval kijkers te inspireren en aan te moedigen om hun eigen pad te kiezen. Uiteindelijk moet je doen wat jíj wilt, ook al moet je dan een keuze maken die je partner misschien niet leuk vindt. ‘Dat kun je toch niet maken tegenover je man?’, kreeg ik weleens te horen. Maar het is wel míjn leven en ik moet er vrede mee hebben. Dat ik die keuze heb gemaakt, is juist heel goed geweest voor onze relatie.”

‘Het is wel moeilijk om zo ver weg van mijn zoons te zijn’

Moeilijke momenten met man en kinderen

Toch is Emmy ook de eerste om toe te geven dat het echt niet altijd makkelijk was. “We hebben moeilijke gesprekken over deze beslissing gehad en het heeft veel spanning in onze relatie gebracht. We zijn zo’n vijftien jaar samen en heel verschillend, en dat is soms lastig. We hebben af en toe mot met elkaar, ook omdat ik graag mijn eigen ding doe.” Toch lijkt Rutger inmiddels iets te zijn bijgedraaid over het chateau. “Zon, wijn, mensen over de vloer: in de zomer vindt hij het hartstikke leuk om hier in Frankrijk te zijn. Hij blijft nu een paar maanden hier. Maar hij heeft in Nederland ook nog zijn woonboot en werkt nog twee dagen per week als tandarts in Utrecht.”

Verder zit Emmy vooral alleen in haar chateau, waar ze steeds meer vakantiegasten ontvangt. En hoe positief ze ook blijft, dat knaagt af en toe toch. “Het is wel moeilijk om zo ver weg van mijn zoons te zijn. Zij komen zo’n twee keer per jaar naar Frankrijk, maar ze zijn in de dertig en hebben ook hun eigen leven. Je went er wel een beetje aan, maar het blijft op sommige momenten pittig. Zo was de jongste onlangs jarig en potverdorie, dan ben ik er weer niet bij. Met kerst zorg ik er in elk geval altijd voor dat ik in Nederland ben. Gelukkig woon ik niet in Australië, dát is pas ver weg. Als er nu iets is, kan ik in principe zo in de auto stappen en naar Nederland rijden.”

Kasteelvrouwe Emmy en haar man Rutger voor haar chateau in Frankrijk Beeld Omroep MAX
Beeld Omroep MAX

‘Ik kan het nog altijd niet helemaal bevatten’

Leven als een sprookjesprinses

Dat het leven in een kasteel niet altijd over rozen gaat, gaan we duidelijk zien in Kasteelvrouwe Emmy. Ze krijgt opnieuw de nodige tegenslagen te verwerken, waar ze op haar eigenzinnige, chaotische, roze bril-wijze mee omgaat. En toch leeft Emmy nog altijd haar grote droom. “Op sommige momenten voel ik me zeker een sprookjesprinses. Het chateau heeft in al z’n vervallenheid toch een enorme charme, met een prachtig, indrukwekkend uitzicht. Maar als ik de keukenvloer aan het dweilen ben of het onkruid uit de moestuin wied, voel ik me eerder een kasteelboerin, of een soort Assepoester. Ach, ik vind het heel leuk om bezig te zijn. Ik zou niet een hele dag stil kunnen zitten, daar word ik niet blij van. Ik kijk nu naar mijn kasteel en denk wauw, dat is allemaal van mij. Ik kan het nog altijd niet helemaal bevatten. En ik hoop dat ik mensen misschien dat laatste zetje kan geven om ook hun droom na te jagen.”

Kasteelvrouwe Emmy, met de voice-over van André van Duin, is vanaf dinsdag 31 mei om 20.30 uur te zien bij Omroep MAX op NPO 1.

Faye HeijnisOmroep MAX
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden