null Beeld

Karina Smulders over haar nieuwe film Alle Tijd

null Beeld

Het leven moet groots en meeslepend zijn. Dat vond ze als kind al. Geen wonder dat Karina Smulders actrice is geworden. In 2008 schitterde ze als Ada in de film Bride Flight. Vanaf deze week is ze te zien in de ontroerende film Alle Tijd. Karina woont samen met acteur Fedja van Huêt met wie ze vorig jaar een dochter kreeg.

null Beeld

Het regiedebuut van Job Gosschalk vertelt het ontroerende verhaal van Maarten (Paul de Leeuw), die hunkert naar een onbereikbare jongere man (Alwin Pulinckx), en de haperende relatie met zijn veel jongere zus Molly (Karina Smulders). Ze speelt een jonge, levenslustige vrouw die zwanger wordt, vervolgens kanker krijgt en kort na de geboorte van het kind doodgaat. Een film die Karina opnam terwijl haar buik dikker en ­dikker werd van haar eerste kind, dochter Chavah.

Was het niet heftig om zwanger te zijn en zo’n rol te moeten spelen?

“Achteraf vind ik het fantastisch dat het mijn echte zwangere buik is die je ziet, maar tijdens de opnames dacht ik vaak: was het maar een nepbuik. Het voelde alsof de camera door me heen kon kijken, alsof ik geen verweer had. Het kwam veel te dichtbij. Collega-actrices, die ook moeder zijn, hadden al gezegd: ‘Zou je dat wel doen, nu, zo’n rol?’ Maar ik dacht: wat een onzin, juist hartstikke leuk dat het zo dramatisch is. Ik doe dat gewoon even. Zoals altijd. Hoe erger een rol, hoe meer het personage lijdt, hoe meer ik als ­actrice denk: fantastisch. Maar tijdens het filmen voelde ik heel vaak een diepe fysieke weerstand om een zieke te spelen. Bijvoorbeeld de scène waarin ik ga vertellen wat er met mijn kindje moet gebeuren als ik er niet meer ben. Op zulke momenten moest ik mezelf echt vertellen dat ik een rol speelde, het van me af houden.

Bevallingsboost

“Ik ben thuis bevallen, in bad. Dat ging heel goed. Chavah was helemaal schoon toen ze boven water kwam, en het eerste wat ik zei was: ‘Is ze echt?’ Direct daarna: ‘Wat is ze mooi.’ Wat je ervaart als je kind wordt geboren, kan ik niet omschrijven. Een gevoel dat er alleen maar dát was. Alleen maar nú. Diep geluk. Maar ook eng. Eigenlijk alles wat je maar kunt voelen. Dat diepe geluksgevoel blijft ook de dagen daarna. Ik dacht ook: als ik dit kan, kan ik veel meer dan ik denk. Je ontdekt een enorme kracht in jezelf. Dat er, op het moment dat het erop aankomt, iets in jou is waardoor je als vanzelf weet wat je moet doen in een situatie waarvan je van tevoren geen idee hebt. Een bevalling geeft een enorme boost aan je zelfvertrouwen.”

Fedja (van Huêt, haar vriend, red.) speelt net als jij bij Toneelgroep Amsterdam. Jullie spelen geregeld in dezelfde stukken. Is dat soms niet lastig?

“Als je zo veel in elkaars tijd en ruimte zit, letterlijk, moet je ervoor zorgen dat je daarnaast ook een eigen leven hebt, je eigen ruimte opeist. Allebei. Ik geloof namelijk dat je alleen maar samen gelukkig kunt zijn als je ook samen alleen kunt zijn. Fedja en ik moeten daarom ook niet altijd in hetzelfde toneelstuk zitten. Aan de andere kant is het ook zo, dat ik met een van de beste acteurs van Nederland ben. Los van dat ik hem lief heb, speel ik ook heel graag met hem. En dan kan ik hem ook heel goed zien als een acteur, een collega.”

null Beeld

Fedja bewondert aan jou, zei hij vorig jaar in Margriet, dat je zo vol in het leven kan staan, het leven omarmt. Wat bewonder je aan hem?

“Zo veel. Vooral zijn vermogen om het leven te zien zoals het is en daarin mee te gaan. Hij heeft een soort krachtige rust die er altijd is. Een heerlijk tegenwicht voor mij. Ik kan, overdreven gezegd, weleens van de ene hoek naar de andere stuiteren. Ik bewonder hem ook omdat hij als acteur gevaarlijk durft te zijn, hij durft te verliezen en dat gebeurt bijna nooit. Hoe leg ik dat uit? Op toneel moet je ook een zak kunnen spelen, een loser of een gemenerik. Wat veel acteurs dan hebben, vooral mannelijke, is dat ze toch nog ergens willen laten zien: ik ben dit niet, hè, ik speel dit. Er zijn er maar weinig die, als Fedja, zich echt durven te verliezen op toneel.”

Op wat ben je het meest trots, behalve Chavah?

“Op wat ik kan, met spelen. En op wat ik tot nu toe heb gedaan. Dat ik al mijn kansen ook heb benut.”

En wat is het belangrijkste dat je je kind mee wil geven?

“Dat het leven fantastisch is. Dat het heel erg kan zijn als het misgaat, maar dat het ook weer tot iets anders kan leiden dat fantastisch is.”

Lees ook het interview met Peter Paul Muller of met Jeroen van der Boom!

Interview: Joke Tromp

Fotografie: iris planting

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden