Margriet logo
Verdrietige vrouw zit op bed. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Karina Schaapman over weduwe worden: ‘Het voelt als een amputatie met enorme fantoompijn’

In de podcast Kaarten op tafel bij Margriet spreekt Tanja Jess in de derde aflevering met Karina Schaapman en Leoni Jansen over weduwe worden. “Het voelt als een amputatie met enorme fantoompijn.”

Het woord weduwe

Politica, beeldhouwster en maker van het Muizenhuis Karina Schaapman verloor in mei 2022 haar man, kunstenaar Eli Content. Leoni Jansen is zangeres, presentatrice en actrice. Zij is sinds 2015 weduwe van Onno Krijn en heeft inmiddels een relatie met Jeroen Kramer. Tanja Jess verloor haar vader twee weken voordat de podcast werd opgenomen, dus voor haar is de opname van de podcast best spannend en emotioneel.

Het woord weduwe, zijn ze daar al aan gewend? Karina: “Ik heb mezelf nog niet zo geformuleerd, zeg maar. Maar toen dit onderwerp voorgeschoteld werd, was ik wel heel blij dat er een andere weduwe kwam.” Die andere weduwe is Leoni: “Ik houd wel van dat woord omdat het aangeeft dat je met iemand bent geweest die je bent verloren.” Karina antwoordt: “Eli is nog helemaal in me. Hij is nog niet weg.”

Karina Schaapman en Leonie Jansen bij Tanja Jess in de podcast Kaarten op Tafel. Beeld Margriet
Beeld Margriet

Mantelzorger voor zieke echtgenoten

Karina en Leoni waren allebei mantelzorger voor hun zieke echtgenoten. Hoe was het voor hen om daarna plots alleen te zijn? Karina: “Je minnaar is weg, je man is weg, je bent alleen. Dat is nog een andere dimensie. En de zorg verdwijnt. Bovendien was ik ook nog mijn beste muziekmaatje kwijt.”

Weer alleen slapen was voor Karina moeilijk: “Het voelt als een amputatie met enorme fantoompijn.” Ze nam een hond, om zich veiliger te voelen in huis. Zo heeft ze iets warms en iemand om voor te zorgen. Leoni’s oplossing om zich weer veilig te voelen thuis? Zij kocht een luchtbuks. Maar voor ‘verse weduwen’ heeft ze een goede cadeautip: een klein, elektrisch warmhoudkussentje. “Een elektrische man”, die haar destijds erg heeft geholpen.

Tip voor andere weduwen

Leoni heeft nog een waardevolle tip voor andere weduwen: met twee andere vrouwen vormde ze een weduwenclubje. “Dat kan ik iedereen aanraden. We konden lachen met elkaar, of opeens beginnen met huilen. Het heeft mij zo gesterkt.”

Ook deelt Leoni hoe zij opnieuw de liefde vond bij Jeroen Kramer. Een nieuwe relatie, hoe werkt dat? En wanneer was de ergste rouw over? Verder komen termen als ‘gevoelsincontintent’, ‘weduwe-anarchie’ en ‘weduwerazernij’ voorbij.

Benieuwd wat dit betekent en hoe de ervaringen van Leni en Karina? Beluister de aflevering hieronder.

Andere afleveringen van de podcast Kaarten op tafel bij Margriet kun je hier beluisteren.

RedactieGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden