Karin: ‘Zodra Sinterklaas in het land is, ben ik in de eerste plaats Piet’ Beeld Fotografie | Petra Hoogerbrug
Beeld Fotografie | Petra Hoogerbrug

Karin: ‘Zodra Sinterklaas in het land is, ben ik in de eerste plaats Piet’

Karin van Esch (59) staat erom bekend: zodra Sinterklaas in het land is, is Karin een paar weken lang in de eerste plaats Piet. Ze is dan even voor niemand beschikbaar, behalve voor de Sint natuurlijk.

“Ik hoor veel mensen om me heen zeggen: ‘Sinterklaas is een kinderfeest.’ Maar ik geniet er nu bijna meer van dan als kind. Toen ik jong was, ging het toch vooral om de leuke spanning. We woonden in Deventer en ik weet nog dat we elke avond probeerden Pieten te spotten op de daken. Ik was de hele tijd bezig met die geheimzinnigheid: wat zou er gaan gebeuren?”

Een klein cadeautje

“Als volwassene vind ik sinterklaas zo leuk omdat je met een klein flutcadeau en een gedicht iets duidelijk kunt maken wat je normaal niet zo snel uit. Bij mijn ex-schoonouders namen we elkaar jarenlang volledig op de korrel, waarbij we soms zo’n lol hadden dat we bijna in onze broek piesten van het lachen. Maar je kunt sinterklaas natuurlijk ook gebruiken om iemand in het zonnetje te zetten, een grapje uit te halen of te bedanken. Elk jaar breng ik op 5 december een klein cadeau en een gedicht bij mijn buren, om te laten weten hoe blij ik ben dat ze voor mijn katten zorgen als ik op vakantie ben.”

Lees ook:
Bets (88): ‘Van alle dagen in het jaar, is het sinterklaasfeest voor mij de allerbelangrijkste’

Het gaat om de gedachte

“Ik breng ook altijd een pakje en een persoonlijk gedicht bij mijn 88-jarige buurvrouw. Het schrijven daarvan gaat heel spontaan, dat kost me geen moeite. Het floept er bij mij zo uit. Mijn moeder stuurde ik soms gedichten van wel drie kantjes met wat er dat jaar in het leven van haarzelf, dat van mij en mijn broer was gebeurd. Als ze even niet meer wist in welk jaar iets was gebeurd, dan las ze gewoon de sinterklaas-gedichten terug. Sinterklaas gaat voor mij niet om wat je geeft, maar om de gedachte die erachter zit.”

Karin als Piet

“Sinds een paar jaar ben ik ook actief als Piet, wat er voor mij weer een nieuwe dimensie aangeeft. Mensen staan vijf rijen dik langs de kant tijdens de intocht. De gespannen koppies van de kinderen, de brieven die ze aan je geven voor Sinterklaas. Zodra de Sint in het land is, weet mijn omgeving dat ik even voor niks meer beschikbaar ben. Ik ben dan een paar weken lang in de eerste plaats Piet.”

Tekst | Fleur Baxmeier
Fotografie | Petra Hoogerbrug

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 50 -2021. Dit nummer nabestellen kan via lossebladen.nl.

Ilse van RoekelFotografie | Petra Hoogerbrug

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden