Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Karin (63) vindt ouder worden niet erg: ‘Ik ben tevreden met wat ik zie’

karin-63-vind-ouder-worden-niet-erg-ik-ben-tevreden-met-wat-ik-zie.jpg

Karin Damste (63) vindt ouder worden helemaal niet erg. Positief in het leven staan en goed voor jezelf zorgen, dát voorbeeld wil ze zijn voor haar drie dochters.

“Wij vrouwen kunnen van elkaar leren dat we voor onszelf op mogen komen.”

‘Nu ben ik tevreden met wat ik zie’

“Als meisje was ik heel onzeker over mezelf. Die onzekerheid werd me, zoals dat vaak gaat, vooral aangepraat door anderen. Klasgenoten zeiden dat ik een grote neus had en als puber geloofde ik dat. Tot ik in de jaren zeventig kunstenaars ontmoette die juist zeiden dat ik een prachtig gezicht had. Toen ging ik ook anders naar mezelf kijken en groeide mijn zelfvertrouwen. Als ik nu naar mezelf kijk, zie ik nog steeds dezelfde vrouw en ben ik tevreden met wat ik zie.

Doen waar je gelukkig van wordt

‘Zorg dat je voor jezelf kunt zorgen en onafhankelijk bent,’ zei mijn moeder altijd. Mijn meiden kreeg ik op jonge leeftijd. Ik wilde er voor hen zijn en was elke dag thuis. Toen ze ouder werden en minder zorg nodig hadden, vond ik dat het tijd werd voor mij. Ik ging alsnog een opleiding volgen en ben bijna fulltime gaan werken. Doen waar je gelukkig van wordt, dat is zo belangrijk. Dat voorbeeld wilde ik zijn.

Karin (63) vind ouder worden niet erg: 'Ik ben tevreden met wat ik zie'

‘Iedereen heeft wat’

Een andere les die ik van huis uit heb meegekregen en wilde doorgeven was om nooit te oordelen over anderen. Iedereen heeft wat. Als mijn dochters vertelden dat iemand had gezegd dat ze anders zijn door hun huidskleur – hun vader is Surinaams -, zei ik: ‘Laat je niks wijsmaken, uiteindelijk hebben we allemaal rood bloed.’ Mijn dochters zijn leuke sociale vrouwen geworden en daar ben ik trots op.

Ouder worden

Ouder worden vind ik niet erg. Ik ben er ook niet bang voor. Ik voel me goed en geniet ervan dat ik alles kan doen wat ik wil. ‘Ben jij 63? Dat zou je ook niet zeggen!’ hoor ik geregeld. Dat is leuk, maar ik vind het een nog mooier compliment als mensen zeggen dat ze blij met me zijn, omdat ik zo veel positiviteit met me meeneem. Collega’s die me gemist hebben als ik een weekje vrij ben. Of vriendinnen van mijn dochters die mij in vertrouwen nemen. Wij vrouwen kunnen van elkaar leren dat we voor onszelf op mogen komen. Niet alle ballen hoeven altijd maar hoog gehouden te worden.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Tekst | Caroline van Mourik
Fotografie | Marloes Bosch

Margriet 03

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2021-03. Dit nummer nabestellen kan via magazine.nl

Ook interessant