Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Kanker weg, energie weg: Leontien overleefde baarmoederhalskanker

foto-leontien-van-der-veen.jpg

Na de diagnose kanker houden veel mensen nog lang of zelfs chronisch last van de gevolgen van de ziekte of de behandeling ervan. Zoals Leontien van der Veen (32, docent). In 2015 ging ze naar de huisarts omdat ze last had van waterige afscheiding. Het bleek een tumor: baarmoederhalskanker. Ze onderging een zware behandeling. “Niet iedereen begrijpt het als ik een afspraak afzeg omdat ik moe ben.”

“Toen ik de diagnose hoorde, maakte ik me niet meteen zorgen. Dat lossen we wel op met een operatie, dacht ik. Maar na vier maanden kwam de tumor terug en moest ik de hele medische molen in. In twee maanden tijd is mijn buikgebied 27 keer bestraald, onderging ik zes chemobehandelingen en drie inwendige bestralingen.”

Minder energie

“Mijn arts had verteld dat ik na de behandeling permanent minder energie zou hebben. Maar ik was altijd zo’n enorme stuiterbal, een beetje minder kon vast geen kwaad, dacht ik. Nou, dat heb ik geweten. Ik schat dat ik nu op 75 procent van mijn oude energieniveau zit, en dat is alléén als ik genoeg rustmomenten neem en alles heel bewust plan. Als ik meerdere afspraken in het weekend heb, dan kan ik daar nog dagen last van hebben. Ook fulltime werken blijkt te intensief. De eerste twee jaar wilde ik dat niet accepteren en bleef ik maar doordenderen. Totdat ik vorig jaar griep kreeg en lang rust moest nemen. Voor de zekerheid liet ik nog mijn bloed prikken, maar dat was het niet: mijn batterij was gewoon helemaal leeg.”

Ander mens

“Samen met een bedrijfsarts heb ik gekeken hoe ik meer balans in mijn leven kon krijgen. Dat begon met te aanvaarden dat ik door de kanker een ander mens ben geworden. Door veel met vriendinnen te praten en mijn verhaal van me af te schrijven is dat redelijk gelukt. Zo ben ik een blog gaan bijhouden op kanker.nl. Daarnaast ben ik een dag minder gaan werken. Inmiddels heb ik ook een baan dichter bij huis gevonden, waardoor ik minder energie kwijt ben aan reizen.”

Minder makkelijk bewegen

“Door de inwendige bestralingen zijn mijn eierstokken verschrompeld en kwam ik vervroegd in de overgang. Ik slik medicijnen die botontkalking en andere overgangsklachten tegenhouden, dus daar merk ik gelukkig niks van. Vervelender vind ik het oedeem. Een halfjaar na de behandeling werd ik ineens wakker met een dikke enkel, terwijl ik me niet kon herinneren dat ik door mijn enkel was gegaan. Het bleek lymfoedeem, een gevolg van de eerste operatie waarbij achttien lymfeklieren zijn verwijderd en ook van de bestralingen in mijn buikgebied. Ondanks oedeemtherapie en steunkousen is het de laatste jaren alleen maar erger geworden. Inmiddels is mijn rechterbeen drie kilo zwaarder en is het vocht omgezet in vet. Hierdoor kan ik minder makkelijk bewegen. Ik ben een heel sportief type, maar ik kan niet meer hardlopen en bukken gaat lastig. Binnenkort word ik geopereerd en wordt het vetoverschot in mijn been weggezogen. Na de operatie moet ik de rest van mijn leven 24 uur per dag steunkousen dragen. Maar dat heb ik er graag voor over om weer in mijn oude broeken te passen en normaal te kunnen bewegen.”

Commentaar van collega

“Door mijn omgeving heb ik me altijd gesteund gevoeld. Mijn vriendinnen gingen vaak mee naar het ziekenhuis, ze waren erbij toen ik chemo en bestralingen onderging. Toch zijn er ook mensen die het minder goed begrijpen als ik een afspraak afzeg omdat ik te moe ben. En toen ik twee jaar na de kanker opgebrand thuis kwam te zitten, had een collega commentaar op het feit dat ik een vrolijke foto van mijzelf op social media zette terwijl ik ziek thuis zat. Dit maakte mij erg boos en verdrietig. De artsen hadden juist gezegd dat ik ook leuke dingen moest doen. Toch begrijp ik het onbegrip ergens wel. Aan de buitenkant zie je niet hoe iemand zich voelt. Als ik vroeger mensen hoorde over vermoeidheidsklachten, vond ik dat zelfs een beetje aanstellerij. Ik ben ook wel eens moe, dacht ik dan. Daarom vind ik het zo goed dat er aandacht wordt besteed aan de late effecten van kanker. Veel mensen denken dat, wanneer je bent genezen van kanker, je nergens meer last van hebt. Het is belangrijk dat werkgevers, maar ook vrienden en familieleden leren dat de ziekte vervelende gevolgen kan hebben, zodat ze hier meer rekening mee kunnen houden.”

Lotgenoten

“Ik had best graag kinderen gewild. Door de bestralingen kan dat niet meer. Mijn vriend en ik hebben dat gelukkig wel een plekje kunnen geven. Een leven zonder kinderen heeft ook voordelen: we kunnen gaan en staan waar we willen, veel reizen en van elkaar genieten. Het doet me ook geen pijn als vriendinnen vertellen dat ze zwanger zijn. Alleen toen mijn broertje vertelde dat ik tante zou worden, kwam dat wel binnen. Dan komt het ineens heel dichtbij. Op dat soort momenten vind ik het fijn om op kanker.nl te praten met vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt. Tijdens en vlak na de behandelingen heb ik daar ook veel steun aan gehad. Er gebeurt zoveel met je lijf. Doordat mijn hele buikgebied is bestraald, kreeg ik bijvoorbeeld ook erg last van mijn darmen. Hadden zij dat ook? En hoelang duurde hun herstel? We steunen elkaar en proberen elkaar advies te geven. Zo heb ik andere vrouwen aanbevolen om al vóór een behandeling te beginnen met oncologische fysiotherapie, en niet te wachten tot na een behandeling. Hoe fitter je erin gaat, hoe beter je eruit komt.”

4 februari Wereldkankerdag

Elk jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij kanker, een ziekte waar een op de drie Nederlanders in zijn of haar leven mee wordt geconfronteerd. Dit jaar staan de zogenoemde ‘late gevolgen’ van kanker centraal. Voor veel mensen die kanker hebben gehad wordt het leven nooit meer zoals het was. Zij worden onder meer belemmerd door vermoeidheid, angst voor terugkeer van de ziekte, verminderde concentratie of relationele problemen.

In Nederland spannen vele organisaties zich in om mensen met kanker en hun naasten de zorg, begeleiding en ondersteuning te bieden waaraan zij behoefte hebben. Rond Wereldkankerdag brengen zij dit aanbod gezamenlijk onder de aandacht. Meer informatie: wereldkankerdag.nl en kanker.nl.

Foto | kanker.nl

Ook interessant