null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Julia heeft long covid: ‘Het heeft m’n leven helemaal op z’n kop gezet’

Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn er steeds meer ziekenhuizen de deuren van hun corona-afdelingen kunnen sluiten, lijkt er éindelijk licht aan het einde van de tunnel te zijn. Maar voor lang niet iedereen betekent dit dat corona voorbij is: mensen met long covid zullen hoogstwaarschijnlijk nog maandenlang last hebben van hun besmetting.

Want voor deze vorm van langdurige coronaklachten is nog altijd geen oorzaak óf oplossing gevonden. Julia (19) raakte vermoedelijk in de zomer van 2020, besmet met het coronavirus, en heeft nog altijd klachten door long covid. “Het heeft m’n leven helemaal op z’n kop gezet.”

Long covid

“Hoe het met me gaat, wisselt per dag. Ik kan me bij wijze van spreken vandaag prima voelen, maar morgen ineens ontzettend beroerd zijn,” vertelt Julia. Vooral nu er steeds meer zomerse dagen komen, merkt ze een groot verschil met voor haar coronabesmetting, nu zo’n tien maanden geleden. “Normaal gesproken was ik graag veel buiten in de zon, maar nu ik long covid heb is dat warme weer een stuk minder fijn. Ik heb een airco aangeschaft voor in huis en merk dat ik het een stuk warmer en benauwder heb dan voorheen.”

Langdurige coronaklachten

Als je long covid hebt, blijven - de naam zegt het al – de gevolgen van een coronabesmetting langer merkbaar dan normaal. De meeste mensen hoesten niet maanden achter elkaar en hebben ook niet constant koorts – de bekende coronasymptomen. In plaats daarvan zorgt long covid vaak voor andere symptomen, die voor sommige mensen levens veranderend kunnen zijn. Symptomen die vaak voorkomen bij long covid zijn onder andere extreme vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, koorts of depressieve gevoelens.

Geen test voor long covid

De ernst van je symptomen tijdens de corona-infectie, zegt maar weinig over de kans die je loopt op dit soort langdurige coronaklachten. Julia is bijvoorbeeld nooit positief getest op het coronavirus, omdat ze geen duidelijke symptomen had. “Gek genoeg is het daarom ook niet met honderd procent zekerheid te zeggen dat ik nu long covid heb, maar dat is wel waar de artsen vanuit gaan.” Er zijn geen testen om aan te tonen dat iemand langdurige coronaklachten heeft en een antistoffentest is maar beperkte tijd effectief. Julia: “Ik ben niet echt verbaasd dat ik inderdaad corona heb gehad. Achteraf gezien ben ik best veel in contact geweest met mensen die corona hadden, onder andere al mijn collega’s van werk. Ik heb me destijds niet laten testen omdat ik geen coronasymptomen had, maar heb er wel voor gekozen om thuis in isolatie te gaan voor het opgedragen aantal dagen.”

null Beeld

Onderzoek

Het voelde voor haar dan ook alsof deze klachten uit het niets kwamen. “Eerder kon ik bijvoorbeeld met veel plezier en energie paardrijden. Ik fietste vaak naar vriendinnen toe en zat verder allesbehalve stil. Maar ik merkte steeds vaker dat ik sneller en veel erger moe werd dan ik normaal had. Ik begon telkens meer te zweten en moest uiteindelijk zelfs af en toe een pauze nemen tijdens het paardrijden of fietsen, of soms zelfs als ik gewoon liep.”

Ze gaat met haar klachten naar de huisarts, die haar voor de zekerheid doorstuurt voor aanvullende onderzoeken in het ziekenhuis. “Verbazingwekkend genoeg kwam daar niks uit; het woord corona is in die tijd niet één keer genoemd.”

‘Uit pure paniek 112 gebeld’

Dat vermoeden kwam pas later, toen Julia uit het niets in elkaar zakte. “Ik werd ineens helemaal niet goed en raakte buiten bewustzijn. Mijn moeder en broer waren op dat moment thuis en schrokken enorm. Ik kreeg stuiptrekkingen en draaide m’n ogen vreemd weg; twee minuten lang was ik helemaal wit. Toen mijn moeder me niet meer hoorde ademen, heeft ze in pure paniek 112 gebeld.” Nog voor de ambulance aankomt, komt Julia weer langzaam bij. “Ik dacht meteen dat ik een hartaanval gehad had, maar volgens het ambulancepersoneel bleek alles goed te zijn.”

Een sterk vermoeden

Na die ervaring zoekt ze online naar wat een mogelijke oorzaak kan zijn, omdat de huisarts haar niet verder kan helpen. Op de populaire app TikTok komt ze een meisje tegen dat last heeft van long covid. “In de video noemde ze al haar long covid­-klachten op, en deze kwam vrijwel allemaal overeen met mijn symptomen. Die klachten leken bij mij ook met de dag erger te worden: steeds vaker had ik last van benauwdheid, misselijkheid, was ik duizelig en kreeg ik hartkloppingen.”

Toen ze in contact kwam met de maker van de video, kreeg ze steeds sterker het vermoeden dat ze long covid had. “Ik heb zelf een coronatest gedaan, maar die was natuurlijk negatief. Ik heb uiteindelijk bij mijn huisarts zelf maar aangegeven dat ik vermoed misschien long covid te hebben. En toen hij keek naar welke klachten daarbij passen, liet hij weten dat ik inderdaad best een long covid-geval kon zijn.” Ze hebben toen een test gedaan voor antistoffen tegen het coronavirus, maar die kwam negatief terug. “Dat komt volgens de huisarts waarschijnlijk omdat ik al lang geleden besmet ben geweest.” Een gespecialiseerde arts vertelt Julia uiteindelijk dat hij zo goed als zeker weer dat long covid wel de oorzaak is van haar symptomen.

Geduld hebben

Nu, zo’n tien maanden nadat ze de coronabesmetting waarschijnlijk opliep, heeft Julia nog steeds veel klachten. “Ik ga naar de fysiotherapeut en doe dagelijks oefeningen thuis, om sterker te worden. Ik kan helaas nog niet werken, maar het is me gelukkig toch wel gelukt om vanuit huis te slagen voor mijn kappersopleiding. Een klein gelukje was daarbij dat alle lessen online waren, door het coronavirus. Elke dag naar school reizen was me namelijk echt niet gelukt. Het zal uiteindelijk vast wel de goede kant op gaan, daar geloof ik heilig in. Maar tot die tijd zal ik geduld moeten hebben.”

Beeld | Getty Images, privébeeld

Willem van KasterenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden