Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Judiths man had autisme: ‘Hij voelde meer als m’n oudste kind, nou dat is niet lekker vrijen’

judiths-man-had-autisme-hij-voelde-meer-als-mn-oudste-kind-nou-dat-is-niet-lekker-vrijen.jpg

Judith merkte wel dat haar huwelijk anders was. Dat haar inmiddels ex-man soms vanuit het niets kon ontploffen en overal de controle over wilde hebben. Maar hij was ook ontzettend lief en zorgzaam, voor Judith en voor hun kinderen. Na jaren huwelijk kwam Judith erachter dat haar man autisme had. Een diagnose die hij nog altijd ontkent.

“Ik zag hem op een gegeven moment meer als m’n oudste kind. Nou, ga die maar eens seksueel begeren. Dat is niet lekker vrijen.”

‘Hij was het kind onder de kinderen’

Judith merkt in eerste instantie niet op dat het gedrag van haar man opvallend is. Pas later, wanneer ze samen een gezin hebben, wordt dit steeds duidelijker. “Mijn man was als het ware het kind onder de kinderen. Dus op een feestje ging hij spelen met de kinderen en ik zat met onze vrienden te kletsen. Hij vond het moeilijk om gesprekken te voeren.” Zo wist Judiths ex zich ook geen raad met het overlijden van haar moeder. “Hij zei: ‘Ja, ik heb beide mijn ouders nog, dus ik weet daar niets van af’. Dat gebrek aan inlevingsvermogen, het kunnen aanvoelen wat de vrouw van wie je houdt nodig heeft… dat was er niet.”

‘Ik ben mezelf verloren in dat huwelijk’

Ook merkte Judith dat haar man slecht met prikkels om kon gaan. “Wij woonden aan een doorgaand fietspad. Als er dan een brommer langsreed die lawaai maakte, dan zag je hem lijden. En op zo’n moment kon je geen normaal gesprek meer met hem voeren.” Of als hun oudste zoon smakte aan tafel, dan zat hij daar bovenop. Steeds meer dingen stapelden zich op, waarop Judith haar man vroeg om met een psycholoog te gaan praten. Iets dat het stel flinke woordenwisselingen opleverde en waar haar man niet zomaar voor wilde gaan. Toen hij uiteindelijk de diagnose Asperger kreeg, is hij dit blijven ontkennen. En dat was voor Judith de druppel om de scheiding aan te vragen. “Ik ben mezelf heel langzaam verloren in dat huwelijk.”

‘Onze relatie was vooral vriendschappelijk’

“Onze relatie was achteraf denk ik vooral vriendschappelijk. We hadden wel een seksleven, maar geen intimiteit. Seks is voor mij met elkaar naar bed gaan, en dat is heerlijk, maar voor mij gaat het echt om de intimiteit. Dus ook elkaar aankijken of een hand vasthouden. En op een gegeven moment zag ik mijn man meer als m’n oudste kind. Nou, ga die maar eens seksueel begeren. Dat is niet lekker vrijen.”

Beluister nu Mijn verhaal aflevering 5 met Judith:

Volgende week in Mijn verhaal: Mariannes man bekende dat hij seksdates met mannen had

Nadat haar eerste man vreemdging, dacht Marianne in haar tweede man opnieuw het geluk te hebben gevonden. Tot hij uit het niets vertelde dat ze naar de dokter moest om een SOA-test te doen. Deze boodschap was aanleiding voor een nog grotere bekentenis: hij deelde regelmatig het bed met mannen. “Het kwam niet eens in me op dat hij op mannen viel, we waren altijd samen op pad en ik zag hem nooit naar andere mannen kijken. Nooit, nooit, nooit.” Vanaf 23 juni te beluisteren op margriet.nl/podcast. Ook beluister je hier aflevering 1 t/m 4.

Beluister ook:
Annemiek vond bij een dodelijk ongeluk haar zoon: ‘Dat moment was gruwelijk, dat vergeet ik nooit meer’

Interview | Marijke Kolk
Onder redactie van | Nova Letschert, Tessa Huisman, Loesja de Bruin

Ook interessant