Judith: ‘Ik denk dat er in Nederland nog een taboesfeer hangt rondom de overgang’ Beeld Fotografie | Petra Hoogerbrug
Beeld Fotografie | Petra Hoogerbrug

PREMIUM

Judith: ‘Ik denk dat er in Nederland nog een taboesfeer hangt rondom de overgang’

Vier jaar geleden begon bij Judith van der Linden (48) de overgang. Ze had zó veel klachten, dat ze niet meer normaal kon functioneren. Hormoontherapie was haar redding, maar volgens Judith hangt er in Nederland nog steeds een taboesfeer rondom de overgang én de behandelopties daarbij.

“Op mijn 44ste kreeg ik de eerste opvliegers. Die waaierde ik weg en dan ging het wel weer. Een jaar geleden namen de opvliegers toe en hielp even waaieren niet meer, ik móést naar buiten.”

‘Mijn zoon vroeg: ‘Wat is er met je aan de hand?”

“Mijn menstruatie bleef uit, ’s nachts kreeg ik paniekaanvallen en ik werd angstig wakker. Op een gegeven moment vroeg mijn zoon: ‘Wat is er met je aan de hand?’ Blijkbaar was ik ook heel kortaf tegen mijn man en zoon. Naast die stemmingswisselingen had ik soms hartkloppingen, last van mijn darmen en kwam ik binnen een paar maanden twaalf kilo aan. Toen ik mijn klachten googelde, was er maar één conclusie mogelijk: ik was in de overgang.”

‘Binnen een week waren alle klachten weg’

“Ik kon echt niet meer normaal functioneren, voelde me vreselijk en ongelukkig. Als ondernemer kan ik mijn eigen tijd indelen, maar er waren dagen bij dat ik niets deed. De huisarts raadde me aan om met hormoontherapie te beginnen. Dat wilde ik eigenlijk niet, want ik had gelezen over hormoontherapie en borstkanker. Mijn moeder heeft vijf jaar geleden borstkanker gehad, dus ik wilde geen risico nemen. De huisarts vertelde dat het risico op borstkanker door hormoontherapie heel klein is en dat erfelijkheid ook geen rol speelt voor mij, omdat mijn moeder al ouder was toen ze borstkanker kreeg. Dus besloot ik het te toch proberen. Binnen een week waren alle klachten weg. Ik voel meer weer goed, kan normaal functioneren en heb weer zin in sociale activiteiten. Het is alleen wel jammer dat die extra kilo’s zijn gebleven. Daar ga ik nu mee aan de slag.”

Lees ook:
Dankzij déze eyeopener kan Petry (61) de overgang beter accepteren

‘Het was echt mijn redding’

“In Nederland hangt er denk ik nog wel een een taboesfeer rondom de overgang. Het is mooi dat er steeds meer openheid komt. Ik vond het fijn om naar de podcast Overgang te luisteren; daarin hoorde ik herkenbare verhalen. Nog niet zo lang geleden belandden vrouwen met deze klachten soms in een gesticht, omdat de artsen niet wisten wat ze ermee aan moesten. Gelukkig zijn we nu een stuk verder. En met meer voorlichting over hormoontherapie zouden veel minder vrouwen zich door deze periode heen worstelen. Voor mij was het echt mijn redding.”

Fotografie | Petra Hoogerbrug

Dit verhaal verscheen eerder in Margriet 46 – 2021. Dit nummer nabestellen kan via lossebladen.nl.

RedactieFotografie | Petra Hoogerbrug
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden