null Beeld Titus Tiel Groenestege (Hotel Spijkers), iStock, privébeeld.
Beeld Titus Tiel Groenestege (Hotel Spijkers), iStock, privébeeld.

PREMIUM

Joost Spijkers: ‘Ik ben een echte familieman. Samen eten is het belangrijkst’

Acteur en zanger Joost Spijkers (45) is bekend van de Ashton Brothers, won dit jaar de Annie M.G. Schmidtprijs en werd genomineerd voor een Poelifinario. Hij toert door het land met zijn eigen voorstelling Hotel Spijkers.

null Beeld


1. Eigen programma

“Voor mijn voorstelling Hotel Spijkers gingen mijn dochter, mijn vrouw en vriendinnen op de foto. Al die beelden zijn onderdeel van het decor, de foto’s zijn verwerkt in bestaande schilderijen en die worden geprojecteerd. Ze vertellen het verhaal van het lied dat ik zing. Zo is het een heel persoonlijke voorstelling geworden.”

2. Eten

“Eten bij de Griek in Zaandam is favoriet. Het is bij gebrek aan de Joegoslavische keuken; dit komt meest in de buurt van de Balkan. Het liefst eet ik er met het hele gezin, maar ik ga ook alleen. We bestellen van alles door elkaar, voor- en hoofdgerechten. Alles mag tegelijk op tafel en dan overal van snoepen.”

null Beeld

3. Autorijden

“Ik kan echt genieten van autorijden, naar en van het theater. Lekker muziek op: zigeunermuziek van de Balkan of jazz van Jules Deelder. Ik rijd het liefst alleen, als de voorstelling achter de rug is. Heerlijk nog even alleen in de auto, ’s nachts als het lekker rustig op de weg is.”

4. Huis

“Ik ben heel blij met ons huis, we wonen er al vijftien jaar. Het is een pand uit 1886, dus we blijven opknappen. Elke keer als we thuiskomen, zeggen we tegen elkaar: wat een mooi huis hebben we! Ik bedenk van alles, anderen voeren het uit. Zoals een bedstee voor de meisjes.”

5. Familieman

“Ik ben een echte familieman. Ik werk hard, maar het liefst ben ik thuis om leuke dingen te doen met de kinderen (16, 15 en 8). Samen eten is het belangrijkst. En de familie breidt zich uit, mooi is dat. Deze zomer was de vriendin van mijn zoon ook mee naar Kroatië.”

Balkan

“Als kind ben ik al veel in voormalig Joegoslavië geweest met mijn ouders. Ik ben getrouwd met een Bosnische. Elk jaar gaan we naar Kroatië waar mijn vader en stiefmoeder wonen en daarna naar het binnenland van Bosnië voor de familie van mijn vrouw. Een verplichte route, maar zeker geen straf.”

Dorine van der WindTitus Tiel Groenestege (Hotel Spijkers), iStock, privébeeld.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden