Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Joke: ‘In de thuiszorg ben je soms echt het lichtpuntje in iemands leven’

joke-in-de-thuiszorg-ben-je-soms-echt-het-lichtpuntje-in-iemands-leven.jpg

Je leven omgooien na je vijftigste? Spannend, maar het kan je wel heel gelukkig maken. Dat merkte ook Joke de Laaf (52). Ze werkte 28 jaar in de IT als projectmanager, maar besloot in 2019 een grote stap te maken: Joke ging in de thuiszorg werken. In februari 2020 is ze gestart met de deeltijdopleiding hbo-V.

“Dat ik er door mijn overstap financieel op achteruitging, nam ik op de koop toe.”

‘Ik zocht werk dat ik nog jaren met passie en overgave wilde doen’

“Mijn werk heb ik altijd leuk gevonden, maar de laatste jaren gingen de stress en deadlines me opbreken. Ik haalde er geen energie meer uit en kwam ’s avonds gesloopt huis. Het was tijd voor bezinning en reflectie: ga ik dit werk nog meer dan vijftien jaar doen of gooi ik het roer om? Ik zocht werk dat ik nog jaren met passie en overgave wilde doen. Over de zorg had ik al eerder nagedacht, want ik wilde graag écht van toegevoegde waarde kunnen zijn voor anderen. Dat ik er door mijn overstap financieel op achteruitging, nam ik op de koop toe. Nadat ik had proefgedraaid in een verpleeghuis wist ik zeker: hier word ik gelukkig van!”

Lees ook:
Dít is waarom we steeds minder risico’s nemen wanneer we ouder worden

Samenhorigheidsgevoel

“Vorig jaar februari startte ik met mijn studie. Dat vond ik in het begin best spannend, want het is al wat jaren geleden dat ik heb gestudeerd. Maar de vakken zijn heel interessant en ik heb veel medestudenten van mijn leeftijd. Door corona werd ik na drie maanden direct in het diepe gegooid: mijn studie ging online verder en in het verpleeghuis waar ik werkte brak voor de kerst corona uit. Die periode in het verpleeghuis heeft er best ingehakt. Mijn collega’s en ik waren van top tot teen ingepakt en de mensen moesten op hun kamer hun kerstdiner nuttigen. Er zijn ook mensen overleden. Het was een hele zware tijd en, heel eerlijk, ik weet niet of ik de overstap naar de zorg had gemaakt als corona al was uitgebroken. Aan de andere kant: het samenhorigheidsgevoel dat ik ervaar is zó groot; mijn collega’s en ik gaan er met z’n allen voor.

‘In de thuiszorg ligt mijn hart’

“Afgelopen januari ben ik overgestapt naar de thuiszorg. Hier ligt mijn hart, omdat je echt een band kunt opbouwen met mensen. Soms ben je de eerste die iemand spreekt op een dag en ben je het lichtpuntje in iemands leven. Mijn mooiste ervaring is dat ik onlangs een 97-jarige cliënt bij haar thuis heb kunnen begeleiden in haar laatste fase. Ik kon haar geruststellen door haar hand vast te pakken; een heel mooi en intiem moment.Dat ik dit werk zó bijzonder zou vinden en dat het me zo veel energie zou geven, had ik vooraf niet kunnen bedenken. Ik zou dan ook iedereen willen adviseren: het leven is te kort om dingen te blijven doen die je niet leuk meer vindt. Volg je hart.”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is cc9i2769joke.jpg

Tekst | Jessica van Zanten
Fotografie | Ester Gebuis

=

Margriet 32 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer: een interview met Antje Monteiro, alles over fit ouder woren, een minicursus fotograferen, op tuintour door Nederland en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant