null Beeld

Joke: ‘Stofzuigen in mijn blootje vind ik één van de lekkerste dingen om te doen’

Joke de Vries (62) ontmoette Hans tien jaar geleden. Toen hij haar meenam naar een naturistenmeer wilde zij nooit meer anders.

“‘Ik ben naturist,’ vertelde Hans, toen we elkaar net leerden kennen. Het was geen cultuurshock voor me, maar ik had wel zoiets van: ‘O, oké…’ Topless zonnen deed ik weleens, maar het naaktstrand was volledig onbekend terrein, dus laat staan dat ik op andere plekken in mijn blootje rondliep. Toch was ik er ook wel nieuwsgierig naar. Binnen een paar weken nodigde een stel vrienden ons uit om naar een naturistenmeer te gaan op de Veluwe. Ik stemde in, maar maakte me er wel een beetje zorgen over of iedereen elkaar zou zitten aanstaren. Het tegendeel was waar: iedereen is daar gelijk, niemand bekijkt je, júíst niet. Ik vond het heerlijk om de zon en de wind op mijn naakte lijf te voelen. Het wende zo snel, dat we ook thuis - als het weer het toeliet - in ons blootje gingen rondlopen. Waarom ook niet? We hadden geen overburen en naast ons woonden toen nog enkel volwassenen. Mijn man stond geregeld in zijn nakie het gras te maaien. We zijn toen we er net kwamen wonen wel langs de buren gegaan om ‘het’ te vertellen. Ze hadden er geen problemen mee. Eén van die buurvrouwen is inmiddels zelfs mijn beste vriendin. Sinds er kleine kinderen achter ons wonen, lopen we alleen nog naakt onder de luifel en in huis. Stofzuigen in mijn blootje vind ik één van de lekkerste dingen om te doen. Achter onze woning is een groot bos en als het even kan, lopen we daar ook naakt. Natuurlijk wél met schoenen aan. Als je voor het eerst helemaal zonder bikini of badpak aan in de zon gaat, moet je je wel goed insmeren; bepaalde plekken zijn natuurlijk nog nooit in de zon geweest. Scheren is niet verplicht, maar wij doen het wel. Dat vinden we hygiënischer. Deze zomer gaan we voor het eerst naar een naturistenhotel. Tijdens het eten daar zullen we natuurlijk wel kleding aantrekken.”

Het interview met Joke is een onderdeel van het artikel 'Bloot voel ik me vrij' uit Margriet 2017-30. Lees het hele artikel op Blendle, of koop editie 30 via Magazine.nl.

null Beeld

Tekst | Steffie Taal

Foto | Bart Honingh

Ook interessant om te lezen

Ook leuk is onderstaande video waarin een vader zijn dansende dochters verrast.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden