null Beeld Verslaafd aan pijnstillers
Beeld Verslaafd aan pijnstillers

persoonlijk

Joke is verslaafd aan sterke pijnstillers: ‘Het is verschrikkelijk spul’

Om ernstige pijn na een operatie of tijdens een ziekte te verlichten, krijg je soms zware pijnstillers voorgeschreven. Wat veel mensen niet weten, is dat deze pijnstillers enorm verslavend kunnen zijn. Dat weet ook Joke (58), die na een rugoperatie verslaafd raakte aan fentanyl en oxycodon.

Na haar eerste zwangerschap, nu 37 jaar geleden, krijgt Joke last van enorme rugpijn. Ze blijkt lichte scoliose te hebben, een verkromming van de rug. Ze probeert verschillende behandelingen en therapieën, maar die halen niets uit.

Verschrikkelijke pijn

Joke: “In 2014 was de pijn niet meer te verdragen. Artsen durfden een operatie eerst niet aan, maar omdat ik zoveel pijn had en bijna niet meer kon lopen, ben ik toch onder het mes gegaan. Na de operatie had ik pijn in mijn rechterbeen en voet, vreselijke hoofdpijn en moest ik steeds overgeven. Volgens de verpleegster kwam die pijn doordat er tijdens de operatie per ongeluk een gaatje in mijn ruggenmerg was geprikt, waardoor hersenvocht weg druppelde. Het gaatje zou volgens de artsen vanzelf dichtgaan, maar dat gebeurde niet. Pas twee jaar later hebben ze foto’s gemaakt om te kijken wat er aan de hand was. Wat bleek? Een zenuw in mijn rug zat al die tijd bekneld tussen de ijzeren pinnen en schroeven die ze tijdens de operatie in mijn rug hebben gezet. Dat was de artsen eerder nooit opgevallen, een enorme fout. Tijdens een operatie hebben ze geprobeerd om die zenuw vrij te maken, maar die was al te ernstig beschadigd. Om de pijn te verminderen, heb ik oxycodon en later fentanyl, heel zware pijnstillers, gekregen. Het is nu zeven jaar geleden dat ik verslaafd raakte aan die pijnstillers.”

Een sluipmoordenaar

Door de zenuwbeschadiging heeft Joke vreselijke pijn in haar rug, ‘slaapt’ haar rechtervoet altijd en voelt ze ‘s nachts steken in haar been. Zonder pijnstillers kan ze niet leven, maar ook mét medicatie is haar leven niet meer hetzelfde. “Mijn vriend zegt dat ik een andere vrouw ben sinds de operatie. En zo voelt het ook. Ik ben enorm afgevallen, omdat ik geen eetlust meer heb. Mijn stoelgang werkt niet goed en ik ben enorm depressief. Ik voel me soms net een zombie: ik heb nergens zin in en ben soms ook niet zo helder van geest. Zelfs een kleine wandeling naar de supermarkt kost al veel energie. Eens in de twee weken ga ik naar mijn vriend, een wandeling van een halfuur. Daarna sterf ik van de pijn.” Joke heeft een lange medische geschiedenis. Zo werd op haar 23ste de ziekte van Crohn, een chronische ontsteking van het spijsverteringskanaal, ontdekt. Ze is inmiddels heel wat pijn gewend, maar dit is het ergste wat ze ooit heeft meegemaakt. “Dit gun je niemand. Ik ben een doorzetter, een vechter, maar hier kan ik niet tegenop vechten. Die pijnstiller wint het van mij. Het is verschrikkelijk spul, een sluipmoordenaar.”

Lees ook:
Trynke was verslaafd: ‘Ik wilde verdoven, verdringen, verdwijnen. Om maar niet te voelen’

Verslaafd aan pijnstillers

Joke brengt eens in de twee dagen een pleister met 37 milligram fentanyl aan. Sinds ze verslaafd is aan pijnstillers heeft ze twee keer geprobeerd te stoppen, maar dat is enorm lastig. “Als artsen niets aan die zenuwbeschadiging kunnen doen, zal ik tot mijn dood pijnstillers moeten slikken. Ik heb weleens geprobeerd om drie dagen met een pleister te doen, in plaats van twee dagen, maar na een paar uur begint de pijn al. De afkickverschijnselen maken je helemaal gek. Je gaat overal in huis op zoek naar tabletten of pleisters, omdat je het nodig hebt. Je gaat zweten, voelt tintelingen van je hoofd tot je tenen, je krijgt diarree en je kunt geen seconde stilzitten, omdat je zo onrustig bent.”

Laatste hoop

Joke’s familie weet dat ze verslaafd is aan pijnstillers, maar ze praat er niet graag met anderen over. “Ze vinden je een junk. En dat ben je eigenlijk ook, een verslaafde. Alleen heb ik er niet voor gekozen. Ik wil niet oordelen over drugsverslaafden, want zij hebben vaak ook een lastige achtergrond, maar zij kúnnen afkicken. Dat kan niet als je een medisch probleem hebt. Met de pijn die ik zonder medicijnen ervaar, is niet te leven.” Binnenkort moet Joke voor de ziekte van Crohn weer naar het ziekenhuis. Ze wil dan een second opinion aanvragen om nog één keer naar haar zenuwbeschadiging te laten kijken. “Ik hoop dat ze die beknelde zenuw kunnen uitschakelen, misschien door een operatie. Als dat lukt, ga ik terug naar een kliniek om af te kicken. Dat is mijn enige hoop. Ik krijg mijn oude leven nooit meer terug, maar ik moet blijven vechten.” Joke hoopt mensen op deze manier te waarschuwen voor de gevaren van zware pijnstillers. “Slik het niet zomaar, want je komt er niet snel meer vanaf.”

Beeld | Getty Images

Maike AbmaVerslaafd aan pijnstillers
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden