null Beeld

Joke Bruijs: ‘Ik ben een betrouwbare griet’

Volgend jaar zit ze vijftig jaar in het vak: actrice, zangeres en allround showvrouw Joke Bruijs. Vanaf 29 september is ze te zien in de nieuwe tv-serie La famiglia. Margriet sprak met haar over de gretigheid voor haar vak én over haar drie liefdes.

Je bent 64 en zit volgend jaar vijftig jaar in het vak. Je bent een van de hardst werkende vrouwen in de showbusiness.

“Ik heb een hoop te doen, ja! In augustus gaan mijn man (Frits Landesbergen, red.) en ik op tournee langs een paar jazzfestivals in Italië. In september gaan we samen een jazz-cd opnemen, met zijn North Sea Big Band, aangevuld met strijkers. In september speel ik wegens groot succes ook nog de voorstelling De oase bar, met Gerard Cox. En elke maand treed ik op voor de leden van de pensioenfondsen van het groot en klein metaal: ik zing en Frits begeleidt mij op piano. Die mensen moeten flink inleveren, en ik mag ze na een half uurtje weer een beetje blij naar huis sturen. En ik krijg het nog voor elkaar ook! Soms blijven Frits en ik lekker slapen in een hotel en maken we er een uitje van.” In september ben je te zien in de zwarte komedie La famiglia. “Maria Goos heeft de serie geschreven, van haar ben ik ongelooflijk fan. Voor Oud geld bleef ik thuis! Ik speel Annie, een volkse, nuchtere horecavrouw, met een gouden hart. Ik ben de moeder van Marloes, gespeeld door Ariane Schluter. Haar Italiaanse man runt een restaurant, en in de kelder houdt de familie er allerlei louche zaakjes op na. Op een zeker moment komt dat uit en wordt het heftig.” Denk je weleens aan met pensioen gaan? “Nee, daar ben ik niet mee bezig. Ik kan op het toneel nog alles. Ik sport drie keer per week anderhalf uur. Wel merk ik dat ik iets eerder moe ben. Avond aan avond spelen en overdag tv-opnames, zoals ik vroeger deed, laat ik aan de jongelui over. Als jonge collega’s klagen dat ze het druk hebben, zeg ik: ‘Jongens, kom op, je moet ervaring opdoen.’ ‘Maar ik ben kritisch,’

zeggen ze. ‘Dat moet je óók niet zijn,’ antwoord ik dan. Blijheid voor het vak en daar alles voor willen doen, dat mis ik weleens bij jongere collega’s. Ik pakte vroeger alles aan.”

Waar loop je het meest warm voor?

“Ik heb goede herinneringen aan de voorstelling Kaltes Grauen, in 1987, met cabaretgroep Don Quishocking. Zeer geëngageerd, antifascistisch cabaret van Erika Mann, de dochter van de Duitse schrijver Thomas Mann. Het was iets wat niemand van mij verwachtte, want ik kwam van De Mounties. Ik was een leuke meid om te zien, blond, mensen dachten dat ik dom was. Dat is dat hokjesdenken. Maar daar hadden de mannen van Don Quishocking gelukkig geen last van. Ik speelde de vrouw van een gaskamerbouwer. Het was geweldig, want ik werd voor het eerst geregisseerd. De Mounties zetten me gewoon neer en zeiden: ‘Doe maar wat.’ Wiets, wiets, wiets, lach, lach, lach: ‘Want het komt altijd goed bij jou.’ Tussen de typetjes door zong ik, zodat de sfeer niet zou inzakken. Bij Don Quishocking kreeg ik opeens aanwijzingen: doe eens alsof die vrouw nerveus is, probeer het eens zus of zo. Ik mocht zelf ook bijdragen, dat vond ik veel leuker. Ik had dit nog nooit meegemaakt, dat er tijd voor mij werd gemaakt. En ik bleek meer te kunnen dan ik dacht. Ik speelde geen lollige meid, maar een vrouw die iets neerzette en serieus werd genomen.”

Je komt uit een vrij arm gezin in Rotterdam.Nu woon je in een villa in Wassenaar, met een fontein in je tuin. Heb je altijd gespaard?

“Nee, maar ik heb een goede boekhouder. Die zorgt dat ik straks een pensioen heb. Omdat ik het vroeger slecht heb gehad, wil ik nu genieten. Ik denk vaak: ik zou willen dat mijn vader dit kon zien. Om je huis heen lopen is al zo geweldig. Mijn ouders hadden een start van likmevestje. Mijn moeder was een mooie meid. Verliefd geworden op mijn vader en veel te jong getrouwd, op haar achttiende. Hij was 22. Ze had zich niet gerealiseerd dat het leven dan ophoudt, qua schoonheid en nog alle mannen kunnen krijgen. Na tien maanden kreeg ze haar eerste kind, midden in de hongerwinter. En daarna nog drie. Een heel onverantwoordelijke manier van leven. ‘Ja,’

zei mijn vader, ‘waar moest ik hem anders laten?’ Want ze sliepen in een piepklein bedje, haha. ‘Ma,’ zeiden wij altijd, ‘had je niet beter kunnen opletten?’ Maar er was maar één condoom, dat werd op de zwabber gezet om

te drogen. Mijn moeder zei: ‘Dat was het enige huishoudelijke werk dat je vader deed.’ Mijn vader werkte in de haven. Hij was een egoïstische echtgenoot: voor zichzelf had hij veel geld nodig. Aan het einde van de maand keken mijn moeder en ik alle jaszakken door of er centjes in verstopt zaten. We brachten de lege flessen weg en zo hadden we nog een beetje te eten. Als het eten op was en het geld ook, werd ik weleens naar een vriendinnetje

gestuurd. Dan zeiden die mensen: ‘Vind je het erg, wij gaan even aan tafel, we zijn zo weer bij je.’ Dan zat ik daar te sterven van de honger. Tegen moeder zei ik het maar niet. Dat had ze zo erg gevonden.”

JOKES FAVORIETEN

null Beeld

Laatst gelezen boek “Publieke werken van Thomas Rosenboom.”

Muziek “Alles van Frank Sinatra.”

Beste gerecht “Frits is gek op mijn Thaise kipkerrieschotel.”

Verslaafd aan “Engelse series, zoals Downton Abbey.”

Favoriete buitenlandse actrice “Meryl Streep. Zij kan alles zingen, gek spelen en prachtig drama.”

Mooiste plek in Rotterdam “De skyline is prachtig, iets om trots op te zijn. Want ik heb meegemaakt dat er niets was, na de oorlog.”

Mooiste moment van de dag “Als ik thuiskom en niets meer hoef. Dan gaat mijn oude joggingbroek aan, doe ik een wasje en kijk ik televisie.”

JOKE OP TV

Joke Bruijs (1952) begon haar zangcarrière op haar vijftiende bij het Vara-dansorkest. In het theater speelde ze in cabaretvoorstellingen met Jan Blaaser, Don Quishocking en De Mounties. In 1970 werd ze vierde bij het Nationaal Songfestival. Met haar eerste echtgenoot Gerard Cox was ze te zien in de televisieseries Toen was geluk heel gewoon en Goede tijden, slechte tijden. Vanaf 29 september is ze te zien in de zwartekomedie La famiglia, om 20.30 uur uitgezonden door AvroTros.

Lees het complete interview met Joke Bruijs in Margriet 34. Het nummer kun je nabestellen via Tijdschrift365.nl of bestel het artikel via Blendle.

null Beeld

Meer interviews van BN’ers? Lees alle interviews hier.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden