Jochem van Gelder over zijn favorieten in Margriet 02 Beeld De Verbeelding BV
Beeld De Verbeelding BV

Jochem van Gelder: ‘Deze vrijstelling van Wie is de mol? is heel belangrijk voor me’

Presentator Jochem van Gelder (58) is vooral bekend dankzij kinder­programma’s als Willem Wever en Praatjesmakers. Hij is ambassadeur voor SOS Kinderdorpen, deze organisatie heeft een actie lopen tot 9 januari om honderd Keniaanse gezinnen een jaar lang te ondersteunen.

We vroegen hem naar zijn favorieten, dit zijn ze.

Prijs

“Mijn eerste prijs was de Margriet Kinder-Tv-prijs voor Willem Wever, die won ik met mijn team in 1998. De NCRV heeft mij een replica gegeven en die heeft een prominente plek in mijn huis. Het jaar erop kreeg de prijs een andere naam, de Gouden Stuiver, en wonnen we hem weer.”

Foto

“Deze foto heeft Govert de Roos van mij en mijn zonen gemaakt, zo’n twintig jaar geleden. We hebben hem opnieuw gemaakt over de jaren, maar deze eerste is mij heel dierbaar. De jongens zijn inmiddels uitgevlogen. Ik zou er veel voor overhebben om terug in de tijd te gaan dat ze weer deze leeftijd hebben.”

Foto met zonen van Jochem van Gelder Beeld Privebeeld Jochem van Gelder
Beeld Privebeeld Jochem van Gelder

Maria

“Dit lijstje met de Mariabeeltenis is een erfstuk van mijn moeder die in 2002 is overleden. Omdat mijn moeder iets met Maria had, betekent het veel voor mij. Zij had Maria in haar naam, net als mijn vrouw. En onze drie zoons hebben, volgens katholiek gebruik, ook Maria in hun naam. Kortom, al mijn dierbaren heten Maria.”

Mariabeeltenis van Jochem van Gelder Beeld Privebeeld Jochem van Gelder
Beeld Privebeeld Jochem van Gelder

Boek

“Het allereerste boek dat me is bijgebleven, is Wipneus en Pim en het Plaagmannetje. Ik lees niet veel, daar ben ik veel te ongeduldig voor. Op mijn huwelijksreis had ik een dik boek van Stephen King mee, het schijnt reuzespannend te zijn, maar ik ben niet ver gekomen.”

Lees ook:
Maaike Ouboter: ‘Mijn acht gitaren inspireren mij op verschillende manieren’

Vrijstelling Wie is de Mol?

“Deze vrijstelling van Wie is de mol? is heel belangrijk voor me. Mijn zoons waren enorm fan van het programma en steunden mijn deelname. Maar eigenlijk was het niks voor mij. Ik heb snel last van heimwee. Ik haalde zelfs de finale, dankzij deze vrijstelling die ik won door heel geduldig af te wachten tijdens een opdracht. Het heeft mij geleerd dat het soms loont om geduld te hebben.”

vrijstelling uit Wie Is de Mol van Jochem van Gelder, die vertelt over zijn favorieten Beeld Privebeeld Jochem van Gelder
Beeld Privebeeld Jochem van Gelder

Maaien

“Mijn passie ligt, naast drummen, bij maaien. Daarmee maak ik echt mijn hoofd leeg. Gelukkig heb ik achter mijn huis een mooi grasveldje dat ik net zo strak in banen maai als een echte voetbalmat. Ik heb iets met gras, vroeger spaarde ik ook voetbalgras uit verschillende stadions.”

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 02 – 2022. Dit nummer nabestellen kan via lossebladen.nl.

Dorine van der WindDe Verbeelding BV
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden