MT42 M42 En ook nog Beeld Privébeeld
Beeld Privébeeld

PREMIUM

Joan (65) heeft voor het eerst in haar leven een baan

Joan Buitenhuis-Harvey bakt de sterren van de hemel in de bakery die ze met haar dochter oprichtte. Ze geniet volop van haar allereerste baan.

“Ik nooit verwacht dat ik op mijn leeftijd nog zou beginnen met werken. Ik dacht: als mijn man met pensioen is, gaan we weekendjes weg en lees ik boeken in de tuin. Nou, daar heb ik helemaal geen tijd voor gehad! Een paar jaar geleden kwam mijn dochter met haar man langs en zei: ‘Mam, we willen heel graag een eigen lunchroom starten, maar we hebben jouw hulp nodig.’ Ook al woonden mijn man en ik toen heerlijk rustig in Friesland, we dachten: we gaan ervoor. Ik voelde me toch al een beetje doelloos en onnodig sinds de kinderen de deur uit waren. Maar solliciteren bij winkels waar ze personeel zochten, durfde ik op mijn leeftijd niet zonder enige ervaring. Met mijn dochter durfde ik dit avontuur wél aan! Mijn man en ik trokken in haar appartement in Dordrecht en zijn nooit meer teruggegaan. Mijn leven stond door deze baan echt op z’n kop. Ik bakte er de hele dag op los: sponge cake, scones, cupcakes en typisch Iers brood. Heel vreemd en in het begin was ik ook doodnerveus. Ik wist dat vrienden en familie gek op mijn gebak waren, maar zouden andere mensen dat ook zijn?”

“Ik verstopte me achter de barista en vroeg of hij wilde kijken of mensen mijn cakes ook echt kochten. Daar had ik me echt geen zorgen om hoeven te maken. Coffeelicious werd razendpopulair en onze koffie werd uitgeroepen tot beste van het land. Mijn dochter en ik maakten in die tijd ontzettend lange dagen, van zes uur ’s ochtends tot wel zeker acht uur ’s avonds. Ik kwam thuis, ging douchen en mijn bed in. Maar het voelde niet zwaar, omdat we met elkaar iets aan het opbouwen waren. Ik heb door deze baan zelfvertrouwen gekregen. Ik doe weer mee en doe er weer toe. Ook ben ik niet meer bang om iets nieuws te bedenken en ben ik niet meer zo snel nerveus. Wel vind ik het jammer dat ik geen tijd heb om nieuwe vrienden te maken. Want als ik vrij ben, besteed ik mijn tijd aan mijn man en kleinkinderen. Van mijn kinderen mag ik nog niet stoppen. Ik vind dat prima, want ik kom en ga inmiddels wanneer ik wil en sta niet meer uren zelf te bakken. Tegen de tijd dat ik geen zin meer heb, hoop ik dat mijn kleinzoon het kan overnemen. Alhoewel… Hij is nu pas zes. Ik denk niet dat ik het nog zó lang volhoud haha!”

Caroline van MourikPrivébeeld

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden