MT22 Mijn moeder en ik Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

Jeroen van Inkel: ‘Ze was ondernemend en doortastend. ‘Als je iets wilt, moet je erachteraan,’ predikte ze’

In zijn radio-programma draait Jeroen van Inkel (60) vaak muziek van Neil Diamond, speciaal voor zijn moeder. “Of ze meekrijgt dat ik dit voor haar doe, weet ik helaas niet zeker.”

“Lang geleden stuurde mijn moeder een brief naar de redactie van Margriet omdat ze graag in deze rubriek wilde staan. Ik vond dat niet heel cool en was opgelucht dat ze geen bericht terug kreeg. Maar nu kwam jullie interview­verzoek en ik vond dat zo toevallig dat ik besloot mee te doen om de cirkel rond te maken. Of mijn moeder het meekrijgt, is lastig in te schatten. Sinds een aantal jaar woont ze in een verzorgingstehuis. Haar dementie maakt haar vaak afwezig. Soms begint ze aan een zin en maakt ze die niet af, soms heeft ze heel heldere momenten.”

MT22 Mijn moeder en ik Beeld
  1. “1963.”
  2. “Ik en mijn broer met mijn moeder.”
  3. “Februari 2022, op bezoek bij mama.”

“Mijn moeder heet Sonja van Hout en ze is geboren op 6 juni 1938 in Amsterdam. De dochter van een Joodse man en een Indonesische vrouw, ze was zoals dat heet een buitenechtelijk kind. Dat heeft veel invloed gehad op haar leven. Haar moeder overleed vrij jong en haar vader kon haar niet in huis hebben, omdat hij bij een andere vrouw was. Zo gebeurde het dat mijn moeder rond haar dertiende in een kindertehuis terechtkwam. Bij nonnen met een nogal strenge opvoedleer.”

Een beter alternatief

“Uit het huwelijk van haar moeder met een andere man waren al twee dochters geboren. Mijn moeder zag ze als haar zussen. Deze zussen vonden het schrijnend, mijn moeder wonend bij die nonnen, en vroegen haar bij hen in te trekken. Niet de allerbeste oplossing, maar wel beter dan het bestaan in een kindertehuis. Toch besloot mijn moeder dat ze maar beter gauw een leuke man kon vinden om te trouwen en samen een bestaan mee op te bouwen.”

“Mijn vader liep ze tegen het lijf via een wederzijdse vriend. Hij was verkikkerd op haar, zij vond de vriend initieel leuker, maar uiteindelijk stal mijn vader haar hart. Ze kregen twee zonen. Ik ben de oudste, mijn broer Piethein volgde vier jaar na mij. Ze zijn lang gelukkig samen geweest. Pas toen ik uit huis ging, gingen mijn ouders uit elkaar.”

Emotionele littekens

“Haar levensloop bezorgde mijn moeder de nodige emotionele littekens. Niet alleen had ze een knauw gekregen door haar jeugd in kindertehuizen. Haar vader overleefde als enige van zijn Joodse familie de oorlog. Hij kon op tijd wegkomen omdat een nota bene Duitse soldaat hem tipte dat er een razzia zou komen. De verdrietige, zware familiegeschiedenis maakte dat mijn moeder bijvoorbeeld nooit tv-­programma’s met Duitse soldaten kon verdragen. Ik herinner me dat zodra ergens een helm in beeld kwam, de tv uit moest en de gordijnen werden gesloten.”

“Misschien mede door haar eigen verleden en het oorlogsverleden van familie heeft mijn moeder de drang gehad iets te maken van het leven. Ze was ondernemend en doortastend. ‘Als je iets wilt, moet je erachteraan,’ predikte ze. ‘Wees maar brutaal, stap op mensen af en maak er werk van.’ Zo zorgde ze er zelf voor dat ze een veelgevraagd schoonheidsspecialiste werd met een grote klantenkring. Met haar koffertje ging ze de hele buurt af. Ze was heel goed in pedicurewerk en kon mensen fantastisch opmaken.”

MT22 Mijn moeder en ik Beeld
  1. “Mijn moeder op de lagere school.”
  2. “Jaren zeventig, in de speeltuin.”
  3. “1961. Samen in het park.”

Mijn stimulans

“Mij stimuleerde ze in mijn droom om diskjockey te worden. ‘Leer je talen, altijd handig met muziek, en kijk waar je een opleiding kunt volgen,’ zei ze. Een dj-opleiding bestond nog niet. Mijn ‘ingang’ kwam op een andere, bijzondere manier: toen mijn grootvader in het Joods ziekenhuis in Amstelveen lag, toentertijd het Tulp ziekenhuis, liep ik na een bezoek een rondje door de ziekenhuisgangen. Tot mijn verbazing spotte ik er een radiostudio waar ik, het advies van mijn moeder in mijn achterhoofd, binnenstapte en informeerde naar een baantje. Ik leerde er mijn latere radiomaatje Adam Curry kennen, die bij de ziekenomroep werkte als technicus, maar later maakten we samen radio, onder andere bij Decibel en Veronica.”

MT22 Mijn moeder en ik Beeld
  1. “Ik als baby met mijn moeder.”
  2. “Op het balkon in Amsterdam-West.”
  3. “1979, ik met mijn moeder, Piethein en vader.”

“De nationale popzender Hilversum 3 leek voor een jonkie een onneembare vestiging als je er niemand kende. Dat het mij lukte, had ik niet verwacht. Ik had de mazzel dat omroepvereniging Veronica in opkomst was en radiobaas Lex Harding graag met jonge mensen wilde werken. Ik maakte er, toen al, onder andere Rinkeldekinkel, maar ook een nacht­programma tussen twaalf en twee. Mijn moeder luisterde trouw, het moet haar aardig wat nachtrust hebben gekost. Ze vond het heerlijk dat ik na niet al te florissante school­jaren -‘Komt u weer naar school om te praten over de aflatende prestaties van Jeroen, mevrouw?’- mijn talent had gevonden en kon ontwikkelen.”

“Ik begrijp dat de verzorgers in het huis waar ze woont de radio aanzetten in haar kamer. Af en toe draai ik muziek van Neil Diamond en maak ik de vermelding naar mijn moeder. Ik krijg geen feedback meer van haar, dus of ze het meekrijgt weet ik niet. Dat geeft niet. We genieten van de heldere momenten die ze ook heeft. Als mijn vrouw, dochters en ik bij haar aankomen, ze ons herkent en haar hele gezicht straalt van blijdschap. Voor ons voelt dat als een groot cadeau.”

MT22 horizontale lijn groen Beeld

Jeroen van Inkel (60) is radio-dj en presentator bij BNNVARA op NPO Radio 2. Hij deed een studie aan de Grafische School. Jeroen maakt al 43 jaar radio en schreef twee thrillers over een dj met als hobby misdaadjournalistiek. hij is getrouwd met Sandra en heeft twee dochters, Isabel en Teddy.

Nicole Gabriëlsredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden