Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Jeanines zoon (18) stapte uit het leven: ‘Ik riep zijn naam, maar het bleef ijzig stil’

jeanines-zoon-18-pleegde-zelfmoord-ik-riep-zijn-naam-maar-het-bleef-ijzig-stil.png

Jeanines zoon Mick zat al een poos niet lekker in zijn vel toen hij op zijn achttiende experimenteerde met paddo’s. Een experiment dat helemaal verkeerd uitpakte en een kortsluiting in zijn hoofd veroorzaakte, wat leidde tot een psychose. En het ergste moest nog komen: haar zoon stapte zelf uit het leven.

Jeanine had wel door dat het niet goed met haar zoon ging, maar hoe ernstig het echt was drong pas goed door tijdens een gesprek met haar zoon. “‘Ik wil niet meer leven’, zei hij.”

Pittig kind

Op de basisschool werd al duidelijk dat Mick ‘anders’ was. Toen Jeanine hem op een gegeven moment liet testen, bleek waarom: Mick was hoogbegaafd, maar er was meer aan de hand. Zijn hersenconstructie was iets anders: rechts en links werkten niet goed samen.

“Toen hij op de middelbare school zat, kreeg hij het lastig. Hij had heel veel moeite met de regeltjes, met wat hij noemde ‘domme dingen leren’. Hij had echt problemen met gezag.” Jeanine besloot samen met Micks vader, van wie ze gescheiden was, hem naar een school te laten gaan met gelijkgestemden. “Hij was niet bezig met waar ‘normale’ vijftien- en zestienjarige jongens mee bezig waren, vriendinnetjes en zo.”

‘Ik doe alles voor je, maar ik help je niet uit het leven te stappen’

Dat vriendinnetje kwam toch ook bij Mick, toen hij zeventien was. En het was Micks vriendin die Jeanine waarschuwde dat het niet goed ging met hem. “Die dag erna is hij naar me toekomen en heeft ‘ie tegen mij gezegd: ‘Ik wil niet meer leven’.” Het begin van een loodzware tijd. Zeker toen Mick zijn moeder vroeg hem te helpen om uit het leven te stappen. “‘Schat, dat doe ik niet’, zei ik tegen hem. ‘Ik doe alles voor je, maar ik help je niet uit het leven te stappen.'”

Beluister het verhaal van Jeanine

Wat deed Jeanine vervolgens? Waarom koos haar zoon tóch voor zelfdoding? En hoe ga je om met zo’n schrijnend, tegennatuurlijk verlies? Het missen van je kind, die een eind aan zijn leven maakte? Ze vertelt er open en eerlijk over in Mijn verhaal de podcast, die je hieronder kunt beluisteren:

Denk jij of denkt iemand in jouw omgeving aan zelfdoding? Praat erover. Bel 0800-0113 of chat via 113.nl. 24/7 open, anoniem en vertrouwelijk.

Meer over Mijn verhaal 

In de indrukwekkende podcastserie Mijn verhaal gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister alle afleveringen via Margriet.nl/podcast.

Interview | Marijke Kolk
Onder redactie van | Nova Letschert en Loesja de Bruin
Beeld | Nova Letschert

Ook interessant