Jeanet Meijs (82) geeft nog steeds bijles Beeld Eigen foto
Beeld Eigen foto

Jeanet (82) geeft nog steeds bijles: ‘Ik ben blij dat ik mijn leven op deze manier zin kan geven’

Haar hele leven lang is lesgeven al wat ze het liefst doet. Jeanet Meijs (82) begon in de jaren 60 als juf op een basisschool in Amsterdam en heeft sindsdien het belang van kinderen altijd op de eerste plaats gezet. Ook nu er een flink lerarentekort is en zijzelf allang met pensioen is, blijft ze actief en geeft ze bijles. “Ik kan wakker liggen van het idee dat kinderen niet goed leren lezen.”

Het geven van bijles is niet iets wat Jeanet alleen doet omdat ze het zo leuk vindt om met de kinderen te zijn. Natuurlijk speelt dat mee, maar ze maakt zich vooral zorgen over de stand van het huidige Nederlandse onderwijs. “Een van de bijlesleerlingen die ik nu lesgeef, kwam niet mee op school,” vertelt ze. “Ik sprak zijn vader, die taxichauffeur is, toen ik bij hem in de taxi zat. Hij gaf aan dat zijn zoon een slecht schooladvies had gekregen, VMBO-kader, terwijl hij dacht dat hij heel slim was. Nou is dat iets wat veel vaders en moeders over hun kinderen zeggen, maar ik zei dat ik zijn zoon weleens wilde zien. We maakten een afspraak en toen ik zijn zoon leerde kennen, zag ik iets heel anders dan zijn juf. De juf had gezegd dat hij niets kon, niets wist en niets presteerde. Maar ik zag een superslimme jongen die uitdaging miste.”

60 jaar in het onderwijs

Met haar 82 jaar is Jeanet niet meer actief als juf in het basisonderwijs. Maar ze zet zich wel actief in voor het onderwijs en maakt zich hard voor de belangen van de kinderen. Zo zat ze 15 jaar bij Beter Onderwijs Nederland (BON), waar ze de portefeuille basisonderwijs had. Hiervoor voerde ze gesprekken met alle ministers van onderwijs, waaronder voormalig ministers Sander Dekker, Sharon Dijksma en de huidige minister Dennis Wiersma. Ook werd ze tijdens haar afscheid van BON geridderd voor haar verdiensten in het onderwijs.

“Toen ik 21 was, ben ik begonnen als juf. Veertig jaar lang heb ik in Amsterdam en Breda voor de klas gestaan en ben ik schoolleider geweest. In de jaren dat mijn kinderen net geboren waren, ben ik even gestopt, en heb in die tijd bijlessen gegeven. Toen mijn dochters bijna 6 en 2 jaar waren, ben ik weer gaan werken en gestopt met de bijlessen. Er was toen nog geen kinderopvang. Vijf jaar voor ik met pensioen ging, kreeg ik een arbeidsconflict met het bestuur van de school. Ze wilden onderwijsvernieuwingen doorvoeren, waar ik het absoluut niet mee eens was. Dat is uitgelopen op een rechtszaak die ik uiteindelijk gewonnen heb. Maar ik kon daar niet blijven werken en dus ben ik gestopt.”

“Ik stopte toen als juf, maar met de bijlessen ben ik altijd doorgegaan. Reclame heb ik daarvoor nooit hoeven maken, iedereen komt binnen via oma’s die ik van vroeger ken of via mond-tot-mondreclame. Ik vind het zo belangrijk om kinderen iets mee te kunnen geven en ze iets te kunnen leren. Sommigen krijgen op school te horen dat ze nooit zullen leren lezen of dyslectisch zijn. Dat slaat nergens op. Iedereen kan leren lezen, als je maar de juiste didactiek gebruikt. Als ze maar blijven oefenen en herhalen en niet alleen maar voorgelezen worden. Daar ontbreekt het nu vaak aan. In mijn bijles doe ik dit wel. De kinderen schrijven alle woorden op, thuis oefenen ze en ik overhoor ze elke week.”

Een goede basis met bijles

Een kwart van de leerlingen die van de basisschool komen, zijn laaggeletterd, iets wat Jeanet veel zorgen baart. “Op het VMBO kunnen ze dan vaak hun eigen lesboeken niet lezen. Dat vind ik heel erg. Ik kan wakker liggen van het idee dat kinderen niet kunnen leren lezen.” Om dat tegen te gaan, is een goede basis volgens haar van levensbelang, al gaat het daar volgens haar nu mis. “Voor kinderen is een goede basis vormend. En die ontbreekt nu nog op een deel van de scholen. Bijvoorbeeld doordat er onbevoegde docenten voor de klas staan en omdat er op de pabo’s eigenlijk weinig aandacht besteed wordt aan didactiek. Ze zijn meer bezig met reflecteren op zichzelf. Een heel kwalijke zaak vind ik dat, omdat het echt een vak is.”

Om te helpen bij een goede basis, blijft Jeanet actief doorgaan met bijles geven. “Ik geef bijles met hart en ziel aan deze kinderen. Ook al ben ik 82 jaar, ik blijf tot mijn laatste snik doorgaan. Het is misschien maar een druppeltje op een gloeiende plaat, maar alle beetjes helpen. Ik bouw een band op met deze kinderen en zorg ervoor dat ze gezien worden. Want daar ontbreekt het op scholen nogal eens aan. Ik ben blij dat ik mijn leven op deze manier nog zin kan geven.”

Nynke KooyEigen foto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden