MT29 M29 Happy Solo Beeld Marloes Bosch. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Wilma Scholte.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Wilma Scholte.

PREMIUM

‘Je bent zo’n leuke vrouw,’ hoor ik vaak op feestjes, ‘waarom heb jij geen vriend?’ Ik hóéf helemaal geen man, denk ik dan’

Annelies Steen (71) is gescheiden en heeft drie kinderen en zeven kleinkinderen. Ze heeft weleens op Tinder gezeten, maar dat beviel haar niet. “Die mannen praten alleen maar over zichzelf.”

“Na mijn scheiding in 1992 heb ik nog twee keer een korte relatie gehad. Samenwonen wilde ik niet meer. Dat wilde ik mijn kinderen, mijn partner en mezelf niet aandoen. Je zit dan toch tussen twee vuren. Wat als mijn partner iets zou zeggen over mijn kinderen? Dat trek ik als moeder niet. Tijdens mijn huwelijk ben ik altijd thuis geweest om voor de kinderen te zorgen. Mijn man was veel weg voor zijn werk. Na mijn scheiding ben ik mezelf gaan ontplooien. Ik ben gaan werken, eerst op een sportschool en daarna als tandartsassistente. Toen de kinderen uit huis gingen was ik zó gewend aan het single bestaan, dat er helemaal geen ruimte meer was voor een man. Misschien word je ook wel egoïstischer hoor, van alleen leven.”

Datingsite

“Ik heb weleens op een datingsite gezeten. Dan zat ik aan tafel met een man die vóór mij al 250 vrouwen had gezien. Of die alleen maar over zichzelf sprak. ‘En Annelies, wat doe jij voor werk?’ vroeg ik dan gekscherend als ik weer in de auto zat. Ik heb een heel lieve zus met wie ik veel deel en vaak op vakantie ga. We zijn twee zielen, één gedachte. Als ik met haar op reis ben, gaat het allemaal heel natuurlijk en heb ik niet het gevoel dat ik me moet aanpassen. Ik ben ook twee keer op singlereis geweest. Een fantastische ervaring! Je bent dan met een groep gelijkgestemden en je onderneemt veel, maar aan het einde van de dag had ik wel mijn eigen kamer. Met de mensen met wie ik in 2016 naar Zuid-Afrika ben geweest, heb ik nog steeds goed contact.”

MT29 M29 Happy Solo Beeld

Een arm om me heen

“Wat ik soms lastig vind is dat de maatschappij nog steeds van je verwacht dat je een relatie hebt. ‘Je bent zo’n leuke vrouw,’ hoor ik vaak op feestjes, ‘waarom heb jij geen vriend?’ Alsof je niet compleet bent. Ik hóéf helemaal geen man, denk ik dan. Maar ik word toch altijd weer overvallen door zo’n opmerking en zeg dan niets.
Het enige moment waarop ik een man mis is als ik naar een concert van André Rieu kijk. Het klinkt misschien stom, maar ik kan daar emotioneel van worden. Vooral als ik de beelden van het publiek zie waarin mensen elkaar omhelzen. Ik mis blijkbaar toch af en toe een arm om me heen. Als single moet je alles in je eentje doen, in je eentje uitvogelen. Dat is fijn, maar het heeft ook een keerzijde. Maar weet je, dat is dan maar zo. Ik voel me vooral happy in mijn eentje.”

Nathalie de GraafMarloes Bosch. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Wilma Scholte.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden