Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

‘Jan ziet mij namelijk tot veel in staat. Maar in dit geval denkt hij van niet’

marjan-columniste.jpg

Journaliste Marjan van den Berg is getrouwd en heeft drie dochters en twee kleinkinderen. 

Van de kantonrechter mogen vrouwen voortaan in een urinoir plassen. Wat een heerlijk bericht. Dat lucht op. Hoeveel boetes heb ik al geriskeerd na al die jaren hoge nood? Als ik elke keer dat ik wildplaste was betrapt, was de staatsschuld jaren geleden al enorm gedaald. Ik plaste wat af. Veelal buiten de openbare kom, overigens. Daar is het meestal niet strafbaar, want wildplassen valt onder de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) en die wordt opgesteld door de gemeente voor het gebied binnen de gemeentegrenzen. Buiten de gemeentegrenzen kun je wel worden bekeurd voor schennispleging vanwege het showen van je billen of voor het illegaal dumpen van afvalstoffen. Of allebei. Afhankelijk van de ijver van de dienstdoende
agent.
Die moet je trouwens wel betrappen terwijl je plast. U heeft het nieuws vast meegekregen. Geerte Piening plaste op het Leidseplein in Amsterdam, simpelweg omdat ze hartstikke nodig moest en ze voor het dichtstbijzijnde op dat moment geopende toilet voor vrouwen ruim twee kilometer moest lopen. Dat haalde ze niet. Dus werd ze, al plassend, door een agent op haar schouder getikt. De kantonrechter vond dat ze de boete van 140 euro verdiende. De wet is de wet en ze had best in een piskrul kunnen plassen. Zo heten die dingen in Amsterdam.
“Denk jij dat ik in een krul kan plassen?” vraag ik aan Jan. Die ziet mij namelijk tot veel in staat. Maar in dit geval denkt hij van niet. Behalve misschien met plastic handschoenen aan. Want ik kan niet hurken zonder me ergens aan vast te houden en je moet er niet aan denken wat je dan vastpakt. Misschien willen ze hurkhandvatten in die inmiddels genderneutrale krullen solderen. En ook graag een schaamschotje, want nu zijn ze tot zo’n halve meter boven de grond open. Dat hurkt wat ongemakkelijk.
Wat heeft die rechter een geweldige uitspraak gedaan. Wij maar jarenlang denken dat een heleboel toiletten alleen voor mannen waren. Mis! Ze zijn voor iedereen! Al die seksebepalende aanduidingen moeten dan ook meteen van toiletgebouwdeuren af. Weg met dat poppetje met een rokje op die deur waar jij en ik altijd voor in de rij staan. Lang leve het genderneutrale tijdperk. Sloop dan meteen die rij urinoirs achter deuren waar nu nog zo’n poppetje in een broek op
staat. Dat is zo’n nutteloze barrière.
Vanaf nu hoeven we dus niet meer wild te plassen. Maar als je het toch doet, doe het dan in een stil bos, op een hellinkje, zodat je een klein beekje maakt tussen de beukennootjes. En geniet.

Deze column is afkomstig uit Margriet 2017-46. Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl.

Op de koffie bij Marjan

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant