null Beeld

Jan Dulles over veranderingen binnen de 3JS, nieuwe single én zoontje James

Jan Dulles (44), zanger van de 3JS, mijmert over het jaar waarin het allemaal anders ging dan gepland. Het jaar waarin bandlid Jan de Witte opstapte en Robin Küller zijn plaats innam.

In de videoclip van hun nieuwe single 'De Toekomst' zit Jan achter het stuur van een oude Mercedes. Een idee dat eigenlijk meteen ontstond toen ze het nummer aan het schrijven waren. Want eenmaal het nummer zingend, voelden ze er meteen zo’n autorij-ritme bij. Het geluid van wielen die over de weg rollen als cadans voor het nummer. Jan: "Er was meteen dat gevoel van achter het stuur zitten. Dat paste ook bij het nummer. Een rit in de auto kun je zien als metafoor voor het leven, een reis naar de toekomst."

Het nummer luidt ook een nieuwe richting in. Of nee, het laat zien wat ze óók willen. Want je moet jezelf eigenlijk altijd opnieuw uitvinden als je een nieuw album gaat maken. Het moet geen eenheidsworst worden, willen ze daarmee zeggen.

Dat belooft veel voor het album dat volgend jaar uitkomt.

"Inderdaad. Deze single is eigenlijk een soort piketpaaltje dat we neerzetten. Zo van: daar willen we naartoe. Die kant willen we op. Ieder album zijn we aan het experimenteren. Wat vinden we zelf mooi? Hoe kunnen we ons vernieuwen? Als je kijkt naar de muziekwereld verandert het best snel. De sound die je vandaag hoort, klinkt al anders dan een paar jaar geleden. Daarin willen we meegaan, want veranderen is leuk en goed. De uitdaging is om daar onze eigen weg in te vinden."

Als je zegt dat de sound verandert, naar welke bands luisteren jullie zelf dan voor inspiratie?

"Ik hou zelf van bands als Mumford & Sons, een Engelse band die nu ruim tien jaar aan de weg timmert. Al dacht ik laatst dat ze best wel oubollig klinken, haha. Zo snel gaat het dus. Ik luister nu veel naar de IJslandse band Of Monsters And Men, die indiepop, pop en rock mixt. Het is heel anders dan wat wij doen en toch hebben we raakvlakken. Ze hebben net als ons een herkenbare sound, ook wel met een vleugje folk erin, en gitaar is de basis."

Robin is jullie nieuwe man aan boord, voelde dat meteen goed?

"Met hem wel, al ik vond het niet leuk dat Jan stopte. Zes jaar geleden hadden we ook een wisseling, toen Jan zijn vader, die niet meer kon spelen vanwege een neurologisch probleem, opvolgde. Dat vond ik óók moeilijk. Ik ben er gewoon niet goed in, in veranderingen. Ik ben er ook wel een beetje bang voor. Als alles goed gaat voelt het bijna tegennatuurlijk om de boel om te gooien. Ik hou dan liever vast aan hoe het is, omdat ik daar vertrouwd mee ben."

"Verandering zet ook alles in een ander perspectief, het is opnieuw aftasten, uitzoeken, ontdekken. En tegelijkertijd weet ik dat het ook goed is. Dat Robin nu bij ons is, zorgt namelijk ook dat ik met andere ogen naar de groep en mezelf ga kijken. Ben ik gelukkig met de dingen die we doen? Welke kant wil ik muzikaal gezien opgaan? Over dat soort dingen nadenken, geeft inzicht in wie je bent en wat je wilt. Het is dus heel verrijkend. En los daarvan is Robin een heel goede gitarist, dus het is alleen maar fijn dat hij bij de 3JS wilde komen spelen."

Wat maakte dat jullie dachten: die moeten we hebben?

"Hij doet wat wij hebben gedaan toen we net begonnen: elk weekend gitaarspelen in cafés in Volendam. Dat is de beste leerschool. Er zit ook bepaalde passie in, als je op je vrije zondag wíl spelen. Dat herkenden we, die liefde voor muziek. Jaap had tijdens een jamsessie al een keer met hem gespeeld, vandaar dat zijn naam al snel viel."

Kan hij ook goed zingen? Dat lijkt me ook niet onbelangrijk.

"Hij blendt goed in. Hij heeft een tikje hees stemgeluid en kinkt weer heel anders dan mijn stem. En dan die van Jaap. Samen klinkt het heel mooi. Robins stem smeert als het ware alles bij elkaar."

En nu nemen jullie hem mee langs poppodia door Nederland.

"In het voorjaar waren we ook al aan het touren langs de clubs. En eigenlijk vroegen we ons elke avond af: waarom hebben we hier zo lang mee gewacht? Het is zo ontzettend leuk om te doen. Heel anders dan het theater. In een club mag het wat harder, rauwer. Een nummer als 'Wiegelied' of 'De Zomer Voorbij' zingen we dan niet, dat past niet. Het is een beetje stoere show. We zijn die clubtour met Jan begonnen en maken het met Robin af. Eigenlijk heel mooi, het is bijna een soort symbolische overgang."

Dat klinkt heel spiritueel.

"Ik weet niet of ik het zo zou benoemen. Het heeft denk ik gewoon zo moeten zijn. We hadden dit natuurlijk niet van tevoren bedacht, het is ontstaan omdat Jan weg ging."

Dan, na een stilte: "Misschien is het ook wel spiritueel, ik geloof daar eigenlijk wel in. En dan niet in het bovennatuurlijke, maar meer op de persoonlijke innerlijke ervaring. Ik denk dat afscheid nemen van Jan en opstarten met Robin bij ons allemaal wel iets heeft gedaan. In die zin is het mooi dat je dat het ene kunt afsluiten en het ander kunt opstarten binnen één tournee."

En dan, flash forward naar de winter, want jullie gaan ook de kersttour doen.

"Kerst begint voor ons de dag na Sinterklaas. Dan gaan we het theater in. We zijn dus een hele maand kerst aan het vieren. Het is heel intiem en mooi om dat samen met het publiek te doen. Het is toch een tijd van bezinning en reflectie. Alsof alles heel eventjes stilstaat. Het laatste optreden van de tour is altijd op kerstavond in Hoorn, vlakbij Volendam, zodat onze families erbij kunnen zijn. Een dag later ga ik met mijn gezin op vakantie, naar de zon. Na zo’n drukke periode is het fijn om even met die kleine op het strand te zitten en geen verplichtingen te hebben, anders dan met zand spelen."

Is jouw zoon James een beetje muzikaal?

"Hij trommelt op alles waar hij op kan slaan en slaat graag op de toetsen van de piano. Ik hoop dat dat een voorbode is. Wat ik wel zie is dat hij goed luistert. Hij hoort elk geluidje en reageert daar ook op." Lachend: "Ik zie daar wel een muzikaal oor in."

Zing je hem elke avond in slaap?

"Nou, dat romantische idee had ik ook. Zo van je kind wiegend op je arm in slaap zingen. Maar James is een heel goede slaper. Als ik met hem op mijn arm naar de slaapkamer loop en in bed leg, slaapt hij al. Aan zingen kom ik geeneens toe."

Tekst | Saskia Smith

Beeld | Marco Bakker

null Beeld

Wil jij het nieuwe geluid van de 3JS zelf bewonderen? Kom dan op dinsdag 26 november naar de Margriet Winterfair. Bestel nu kaartjes in de shop van Margriet en profiteer van 4 euro korting per kaart. Je betaalt

€ 16,50 i.p.v. € 20,50. Of bestel voor jou en je vriendinnen speciale vipkaarten met korting.

De 3Js toeren tot 11 november langs poppodia door heel Nederland. Hun 3JS Acoustic Christmas tour begint op 7 december. Kijk voor data en meer informatie op 3JS.nl.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden