null Beeld

Jacqueline (44): ‘Ik ben verbijsterd wat stoppen met alcohol mij heeft gebracht’

Jacqueline van Lieshout (44) stopte tweeëneenhalf jaar geleden met het drinken van alcohol. Sindsdien voelt ze zich fitter en energieker.

“Ik verstopte geen flessen drank in de sokkenlade, maar toch zeker twee keer per week ging ik lekker door na mijn tweede glas wijn. Ik dacht weleens: dit is niet goed. En toen kreeg mijn man een hartaanval. Dat legde onze gezondheid onder de loep. Wie hield ik voor de gek? Ik wist dat ik moest stoppen met de alcohol.

Minderen had geen zin. Bij mij is het alles of niets, aan slechts twee wijntjes heb ik niets. Ik stopte cold turkey. Inmiddels drink ik al tweeënhalf jaar geen alcohol meer en ik ben verbijsterd wat het me heeft gebracht.

Betere energiehuishouding

Ik ben zeventien kilo afgevallen. Ik slaap veel beter: dieper en rustiger. ’s Morgens ben ik vanaf half zeven scherp en fit. Overdag ben ik veel actiever. Eerst plande ik dingen vooral in de avond – wat weer samenhing met drank: uit eten, borrelen, naar de kroeg – maar nu maak ik wandelingen of ga ik naar een museum. Mijn energiehuishouding is geworden zoals hij altijd had moeten zijn.

'Drinken wordt als standaard gezien'

Niet iedereen was blij met mijn ommezwaai. ‘Wat ongezellig, je neemt toch wel een wijntje?’ kreeg ik dan te horen. Nu pas besef ik hoezeer alcohol met onze maatschappij is verweven. Drinken wordt als standaard gezien. Ik schreef een boek en ontwikkelde een programma over het ‘ontwijnen’. Ik vind namelijk dat een alcoholvrij leven óók normaal is en moet worden geaccepteerd. Want niet drinken is echt heel leuk.”

Tekst | Anne Broekman

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-02. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

null Beeld

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden