Margriet logo
null Beeld

Jacklynn zat in lockdown in Frankrijk: ‘Zomaar buiten? Dan krijg je direct een boete van 135 euro’

Margriets Jacklynn was nét in Frankrijk toen de nationale lockdown werd aangekondigd. En daar zat ze met haar vriend, in hun huis in the middle of nowhere. Met alle fikse coronamaatregelen daar van dien.

"Als je hier geen geldige reden hebt om buiten te zijn, ontvang je direct een boete van 135 euro."

Pendelen tussen Nederland en Frankrijk

Jacklynns vriend woont sinds twee jaar voor werk in het zuiden van Frankrijk. Ieder weekend pendelen ze heen en weer, en zo gebeurde het dat Jacklynn nét in Frankrijk zat toen de nationale lockdown werd aangekondigd.

Schrik bij ieder kuchje

Jacklynn vloog op donderdag 12 maart naar de Dordogne, de dag waarop in Nederland de strengere maatregelen werden aangekondigd door het RIVM. Jacklynn twijfelde geen moment om nog naar Frankrijk te gaan. “We hebben hier een fijn huis, in the middle of nowhere. Júist in deze tijden is het fijn om bij elkaar te zijn en gelukkig laat mijn werk het toe dat ik gemakkelijk vanuit huis kan werken.”

Tijdens de reis merkte Jacklynn nog weinig van de nieuwe maatregelen. “De vlucht was helemaal volgeboekt”, vertelt ze. “Het was wel een gek gevoel hoor, je merkt dat je bij ieder kuchje toch wel even schrikt, en net iets verder in je stoel kruipt.”

Aankondiging van de lockdown

Op zaterdagavond, twee dagen na haar aankomst in Frankrijk, zat Jacklynn met haar vriend, net als heel veel andere Fransen, lekker een hapje te eten in de stad. Om acht uur ’s avonds werd door president Macron de lockdown aangekondigd – veel eerder dan verwacht. “In onze regio waren er tot zaterdag nog maar twee besmettingen met het coronavirus, dus je merkte eigenlijk helemaal niets op straat.”

Toch ging binnen een aantal uur het hele land op slot. “De ober kwam ons vertellen dat om twaalf uur alle horecagelegenheden en winkels dicht moesten”, vertelt Jacklynn. “Ik heb me wel verbaasd hoe snel zo’n enorme sociale aanpassing doorgevoerd kan worden in zo’n groot land.”

Certificaat van afwijkende verplaatsing

Want een mega aanpassing, is het. “De lockdown heeft een heel grote impact op het dagelijks leven van alle Fransen hier. Het betekent dat je alleen nog je huis uit mag voor werk of heel nodige boodschappen”, legt Jacklynn uit. Fransen mogen niet meer op pad zonder legitimatie en een gepersonaliseerd formulier waarop de reden vermeld staat waarom ze onderweg zijn. Dit noemen ze ‘attestation de deplacement derogatoire’, oftewel: een certificaat van afwijkende verplaatsing.

“Als je naar je werk moet, moet je aan kunnen tonen dat dit écht nodig is, met een getekend bewijs van je werkgever.” Dit betekent dat het dagelijks leven volledig stilstaat. Nog meer dan in Nederland. “Als je geen geldige reden hebt om buiten te zijn, ontvang je direct een boete van 135 euro.”

Geen zeggenschap meer

Gelukkig zijn Jacklynn en haar vriend nog gezond en zaten ze veilig. Toch durft ze minder snel haar huis uit te gaan. Boodschappen doen was al een heel tijdrovende klus geworden, met al die formuleren en verscherpte maatregelen. “Mijn Frans is nog niet optimaal en ik ben bang dat ze precies mij van de weg halen.” En de kans dat dat gebeurt is groot, weet Jacklynn, want collega’s van haar vriend zijn al drie keer gecontroleerd. “Het is zó gek dat je in deze situatie eigenlijk zelf geen zeggenschap meer hebt over wat je wel of niet wilt doen.”

Gelukkig zijn Jacklynn en haar vriend inmiddels veilig terug in Nederland. “Het is een fijn idee om bij vrienden en familie in je vertrouwde omgeving te zijn, mocht er iets gebeuren.”

Lees ook deze verhalen

Verpleegkundige over coronacrisis: ‘Je bent nu verpleging, therapeut en mantelzorger inéén’

Anke zat in lockdown op Gran Canaria: ‘Ik weet nu hoe een gevangene zich voelt’

Amber (38) over coronamaatregelen thuiszorg: ‘We mogen mensen drie weken niet douchen’

null Beeld

Wil jij iemand in deze tijd een steuntje in de rug geven? Dat kan met de #ikgeefomje-poster, die achterop de nieuwe Margriet zit. Uiteraard lees je daarin ook alles over Pasen. Margriet 15 online bestellen kan ook via deze link (je krijgt 'm gratis thuisbezorgd).

Beeld | iStock

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden