Margriet logo
null Beeld Marloes Bosch. Visagie: Tirzah Waasdorp.
Beeld Marloes Bosch. Visagie: Tirzah Waasdorp.

PREMIUM

‘Italiaanse klanten komen terug naar onze winkel omdat ik producten verkoop die ze nergens anders kunnen krijgen’

Sylvia Woltering (64) kocht een paar jaar geleden met haar man een prachtig huis in Italië mét olijfboomgaard. Waar ze de olijfolie eerst cadeau deed of zelfs in haar haar smeerde, verkoopt ze die nu in haar winkel in Haarlem.

“Ik heb altijd met veel plezier voor mijn vier kinderen gezorgd, maar toen de laatste het huis uitging, dacht ik: nu is het mijn tijd! Ik ben geen type om eindeloos op de bank te zitten en te niksen, dus mijn man en ik kochten een opknaphuis in Italië met prachtig uitzicht op een vallei. We kregen er vijftien hectare grond bij met wel duizend olijfbomen. In eerste instantie wisten we niet zo goed wat we daarmee aan moesten en lieten we die bomen links liggen.

Tot Silvano langskwam, zo’n oude Italiaan met vijf tanden en negen vingers. Hij liet ons zien hoe we de olijven moesten plukken: naar boven klimmen en echt élke tak ontdoen van de olijven. Vervolgens haal je de blaadjes en takjes weg. Die eerste tien kratten vol olijven stapelden we achter op zijn oude Piaggio en daar gingen we, op weg naar de olijfpers. Het duurde eindeloos, maar uiteindelijk ging het kraantje open en stroomde er een prachtige, groene, dikke olijfolie uit. Heel leuk! De olijfolie krijgen we mee in tanks die we in onze oude Volvo mee naar Nederland namen. Daar deed ik alles in flesjes.”

null Beeld

Heel mooi product

“De eerste jaren was dit een hobby van me. Ik deed de olijfolie aan vrienden cadeau, smeerde ons aanrecht en de houten snijplanken ermee in en deed het zelfs in mijn haar. Vrienden riepen weleens: we moeten Woltering weer even uitnodigen, want de olijfolie is op! Toen we weer in Italië waren, dachten we dat we onze olijfolie misschien wel konden verkopen aan het bedrijf dat de olie perste. Maar een Italiaan die ons hoorde, gebaarde van: doe het niet. Hij vertelde ons dat we echt een heel mooi product in handen hadden. Dat was het moment dat ik besloot het serieus aan te pakken. Ik ben etiketten gaan ontwerpen, zorgde dat we flesjes in verschillende formaten hadden, maakte een bord met ‘biologische olie te koop’. Dat mocht ik trouwens niet zomaar roepen: vijf jaar lang kwam de agrarische controlecommissie monsters nemen om te testen of echt alleen de zon en regen invloed op de groei hadden gehad.”

Eigen winkel

“Uiteindelijk ben ik met onze flesjes olijfolie op de markt in Nederland gaan staan. Supergezellig en het liep als een trein, maar elke keer een enorm gesjouw en gedoe. Ik besloot het nog professioneler aan te pakken en ben in het centrum van Haarlem mijn eigen winkel begonnen. Daar verkoop ik naast onze eigen olijfolie Italiaanse delicatessen als saus, wijn en pasta. Nu ik niet meer aan het fröbelen ben, maar echt een bedrijf run, heb ik er nog meer plezier in dan toen het nog een hobby was. Italiaanse klanten komen terug naar onze winkel omdat ik producten verkoop die ze nergens anders kunnen krijgen. Ik voel me daardoor serieus genomen en haal er ontzettend veel voldoening uit mezelf op deze manier nuttig te maken. Mijn winkel is nu mijn kind. Maar ergens voelt het nog steeds als een hobby, want als ik tachtig ben en het niet meer leuk vind, stop ik er gewoon mee.”

Mariska VermeulenMarloes Bosch. Visagie: Tirzah Waasdorp.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden