null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Isabel Allende: ‘Boeddha herinnert mij eraan dat alles in het leven vergankelijk is’

Veertig jaar geleden, in 1982, debuteerde Isabel Allende met haar roman Het huis met de geesten. Ze werd de meestgelezen Spaanstalige schrijver ter wereld. Onlangs verscheen haar 25ste roman Violeta.

null Beeld

1. Moeder

“Op deze foto is mijn moeder Panchita tachtig jaar. Ze woonde tientallen jaren samen met mijn stiefvader, maar trouwen was onmogelijk. Ze was getrouwd met mijn vader en scheiden mocht niet in Chili. Als troost nam ik deze foto van haar in een bruidsjurk.”

2. Het huis met de geesten

“Het moment dat ik in 1982 voor de eerste keer Het huis met de geesten vasthield, herinner ik mij nog levendig. Dat boek redde mij van wanhoop, gaf mij een stem, maakte mij tot schrijver en opende de weg naar mijn volgende boeken.”

3. Paula’s bos

“Op deze plek in het Samuel P. Taylor park, ten noorden van San Francisco, hebben wij de as van mijn dochter Paula verstrooid. Haar voortijdige dood brak mijn hart. Een deel van de as van mijn moeder ligt hier ook. Ik ga vaak naar deze heilige plek om hun geesten te bezoeken.”

null Beeld

4. Boeddha

“Boeddha staat bij de voordeur van mijn huis om mij eraan te herinneren dat alles in het leven vergankelijk is en dat je je daarom niet te veel moet hechten aan iets of iemand. Het beeld is gemaakt van albast uit Birma. Zijn schoonheid raakt mij elke keer weer. Ik eer hem dagelijks met een paar verse bloemen.”

5. Zoon Nico

“Deze jongeman is de liefde van mijn leven. Zijn naam is Nicolás en hij is mijn zoon. Hij is lang, rationeel, intelligent, hij heeft een goed hart en het temperament van een zen-geleerde. Met andere woorden: hij heeft niets van mij. Ik vraag me vaak af of hij na zijn geboorte in het ziekenhuis is verwisseld.”

6. Mijn honden

“Dulce en Perla zijn mijn huidige maatjes, de meest recente aanwinsten (en zeker niet de laatste!) in een ­levenslange traditie van gezinshonden, allemaal ‘vuilnisbakkies’. Dulce is hooghartig en koppig, zij ziet mijn man en mij als haar personeel. Perla is een verleidelijk klein kreng, maar hangt de dappere rottweiler uit als ze eekhoorns ziet. Ze zijn allebei te dik en te verwend. Perfect.”

Heleen SpanjaardRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden