Margriet logo
null Beeld

Isa Hoes en Medina Schuurman: ‘Vroeger was seks iets wat er gewoon bij hoorde’

Hoewel Isa Hoes (52) en Medina Schuurman (50) vooral bekend werden door hun acteerkunsten, zijn ze inmiddels ook uitgegroeid tot specialisten in de zoektocht naar een bewuste, relaxte en realistische levensstijl voor vrouwen. Niets is taboe: we spraken ze over seks, daten en verlangens.

"Seks met een ouder lijf is veel gecompliceerder dan toen je jong was."

Seks

Medina: “Vroeger was seks iets wat er gewoon bij hoorde. Je viel op iemand omdat je je tot die persoon aangetrokken voelde. Eerst vree je samen en de eventuele connectie op mentaal vlak kwam daarna pas. Op onze leeftijd is dat anders. Ik heb sinds twee jaar een relatie en ga met een ouder lichaam en oudere geest die relatie aan. We leerden elkaar eerst kennen en daar kwam vervolgens, heel voorzichtig en ontluikend, een vrijpartij uit voort.”

Isa: “Hoe ouder we zijn, hoe meer bagage van het leven we met ons meenemen. Ook al heb ik op het moment geen seks, ik kan er wel over praten. Hoe het rust en zelfvertrouwen kan geven, de mind goed kan doen. Want seks is zo veel meer dan een goeie vrijpartij, vind je niet? Het is uniek hoe seks, meer nog dan een goed gesprek, ervoor kan zorgen dat je beter in je vel komt. Alsof je hele systeem wordt schoongemaakt door een fijne vrijpartij.”

Lees ook:

Isa Hoes en Medina Schuurman: ‘We vergeten vaak dat we vijftigers zijn

Daten

Isa: “Ik ben gevraagd voor een datingprogramma op tv, maar de gedachte dat heel Nederland over mijn schouder ging meegluren welke man ik zou kiezen, vond ik vreselijk. Vroeger kwam je iemand nog gewoon tegen op straat, tegenwoordig is het normaal om te daten via Tinder. Ik zag het niet zitten om een account aan te maken op zo’n datingsite.”

Medina: “Zodat mannen denken; hé, hier kan ik Isa Hoes d’r poes zien.”

Isa: “Precies dat. Niks voor mij, dacht ik. Totdat een vriendin mij zei: ‘Kom op, dit is de nieuwe tijd. Geen smoezen, we schrijven je in.’ Ik dus toch op een datingsite – geen Tinder trouwens. In korte tijd kreeg ik tweehonderd reacties en ik heb er niets mee gedaan. Geen antwoord gegeven, geen date voorgesteld. Mijn conclusie: ik kan dit gewoon niet. Ik ben er niet aan toe. Het account heb ik verwijderd.”

Medina: “Denk je dan toch nog, ik kom hem gewoon wel tegen in het echte leven?”

Isa: “Dat denk ik, ja. Ik ben een romantische ziel. Ik ben al tien jaar alleen en kan enorm verlangen naar intimiteit, omdat ik het zo bijzonder vind. In de afgelopen jaren heb ik wel seks gehad en mijn laatste affaire was een superromantische. Onze ontmoeting gebeurde spontaan. Jij was erbij, Medina.”

Medina: “Je ging spontaan mee naar Ibiza en op het vliegveld liepen jullie beiden naar een gemeenschappelijke vriendin. Je gaf hem jouw nummer.”

Isa: “Daar was ik zelf meteen verbaasd over, want dat doe ik anders nooit. Het mondde uit in een heel leuke, heel korte affaire. Ik vond het romantisch en eng en ik vroeg mij af hoe dat nou zou moeten met mijn dochter Vlinder die nog thuis woont. Al die gevoelens kwamen boven en ook al duurde de relatie niet lang, ik heb ’m voor mijn gevoel helemaal geconsumeerd.”

Lees ook:

Dít gebeurt er allemaal met je vagina naarmate je ouder wordt

Met een ouder wordend lijf

Isa: “We hebben het er vaak over hoe dat is, seks hebben met een ouder wordend lichaam. Het is veel gecompliceerder dan toen je jong was. Als vrouw moet je je openstellen, letterlijk en figuurlijk, om iemand binnen te laten. Dat betekent een totaal andere belevingswereld en in de overgang komen daar nog nieuwe kwetsbare gedachtes bij. Ik heb nog geen overgangsklachten, maar ik hoorde dat als je ouder wordt, ook je vagina verandert. Vond ik eerst heel gek, maar als je grotere oren en een grotere neus krijgt, waarom zou er dan als je ouder wordt ook niet innerlijk van alles veranderen? Alleen maar logisch.”

Medina: “Ik had geen partner toen ik in de overgang kwam. Toen ik daarna weer ging vrijen met een partner, had ik een ander lichaam. Ik kreeg te maken met zadelpijn en vaginale droogheid. Om daar meteen toch vrij gênante gesprekken over te moeten voeren, is gek. Zou mijn partner idioot reageren met: ‘Hé, wat is dit, ben je niet opgewonden of zo’, dan zou het wat mij betreft hi and goodbye zijn, een heuse dealbreaker. Maar gelukkig reageerde mijn partner heel fijn. Vergeet niet: een man wordt ook volwassener - dat hoop je althans - en krijgt net als wij te maken met lichamelijk verval. We staan daarin niet alleen.”

Verlangens uitspreken

Medina: “Zijn vrouwen te sterk, te in control geworden voor de man?”

Isa: ”Mwah, ik denk dat we eerder mondiger zijn geworden.”

Medina: “Eens.”

Isa: “Al moet ik toch eerst door de gêne heen, hoor, als ik weet dat we het in Margriet over seks gaan hebben. Ik ben er niet mee opgevoed om open en schaamteloos over seks te praten. Bijna alsof seks onrein was of zo. Pas op veel latere leeftijd ben ik me gaan afvragen wat ik fijn vond in bed.”

Medina: “Seks is een zoektocht. Vergelijk het met een prachtig, genuanceerd glas wijn dat je drinkt. Je moet leren proeven, proberen de smaak onder woorden te brengen; zit er perzik of vanille in? Zo zie ik het ook met seksualiteit.”

Isa: “We kennen de beelden uit films waarin seks rooskleurig is en met sterretjes. Ga je vervolgens zelf vrijen dan kun je denken, goh, zo lekker vond ik dit helemaal niet.”

Medina: “Ik heb geleerd mijn eigen genot te durven onderzoeken. Weinig vrouwen krijgen een orgasme door de missionarishouding, wist je dat? Maar wat werkt dan wel? Toen ik hoorde over de g-spot, ben ik dat meteen gaan onderzoeken.”

Isa: “Daarin kun je je ook samen ontwikkelen natuurlijk. Hoe betrek je je partner daarbij?”

Medina: “Soms moet ik, met het schaamrood op de kaken, eerst jou bellen voor advies. Erover praten vind ik lang niet altijd makkelijk. Maar het mag moeite kosten, want sensualiteit en seksualiteit is een soort juweel, bijzonder en uniek. Ik heb geleerd aan te voelen wanneer er ruimte is voor intimiteit. Op een rustige vrijdagmiddag bijvoorbeeld, als de kinderen weg zijn. Het belang om er met elkaar over te praten is leeftijdsoverstijgend. Zo’n gesprek kan luchtig en liefst met een beetje humor, als het überhaupt maar tot een gesprek komt. Want voor een vrouw geldt: zodra er iets speelt in haar leven, heeft dat meteen effect op haar seksbeleving. Als vrouw moeten we ons goed voelen in ons hart, willen we met onze aandacht verder naar beneden kunnen afzakken.

Meer van Isa & Medina over seks en de overgang?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

null Beeld

Fotografie|Mark Uyl.

Dit artikel is eerder verschenen in Margriet 27– 2020. Dit nummer teruglezen? Ga dan naar Magazine.nl.

Yara Griffioen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden