null Beeld

Isa Hoes en Medina Schuurman: ‘Pak het leven, ga erin staan met hart, ziel en zaligheid’

Van Isa Hoes (49) en Medina Schuurman (47) – hartsvriendinnen, beiden 45-plus, beiden alleenstaande moeder – verscheen onlangs het boek Te lijf! de kunst van het mooi ouder worden. Heleen Spanjaard sprak met hen over ouder worden, vriendschap, acceptatie, hormonen, perfectionisme en loslaten. 

Op naar een mooie tweede helft van je leven, dat is het motto van het boek Te lijf! de kunst van het mooi ouder worden van Isa Hoes en Medina Schuurman. Vrouwen die hun kind(eren) alleen opvoeden, zich een slag in de rondte werken, zichzelf constant achternahollen en wel heel vaak dachten: Ik werk te hard. Ik moet ook altijd alles alleen doen. Ik ben een slechte moeder. Waarom ben ik toch zo moe? En zo somber? En nou ben ik ook nog in de overgang! “Geen greintje acceptatie dus, maar wel veel zelfmedelijden,” lacht Isa. En dat maakte de twee vriendinnen - en vele andere vrouwen die zich hier ongetwijfeld in herkennen - naar eigen zeggen knettergek. Tot de dag dat ze elkaar aankeken en besloten: dit gaat zo niet langer. Het is hoog tijd om de realiteit onder ogen te zien en eerlijk te worden naar onszelf. Ze gingen op zoek naar een nieuw evenwicht met als insteek: laten we deze nieuwe fase in ons leven grondig aanpakken om wat nu komt de beste tijd van ons leven te laten zijn. Isa en Medina doken in boeken en spraken met verschillende deskundigen en prominenten. Ook ondergingen zij verschillende vormen van therapie. Met verhelderende inzichten als resultaat. Waar het nu om draait, is de boodschap, is om goed voor jezelf te zorgen, eventuele overgangsklachten serieus te nemen en fitter, gelukkiger en vrijer te worden. En vooral: meer innerlijke rust krijgen.

Over 45+ & knetterknap ouder worden

Medina: “Waarom mogen vrouwen niet ouder worden? Dat vind ik een punt om over na te denken. Waarom zou je botox moeten laten inspuiten?”

Isa: “Wij zijn niet tegen ingrepen hoor, ik gebruik zelf botox. Het is toch fantastisch dat als je ongelukkig bent over bijvoorbeeld je oogleden of borsten, je daar iets aan kunt laten doen? Wie ben ik om een oordeel te vellen over de keuze van een ander? Wel is het goed om je altijd bewust te blijven van de vraag: wat zijn we aan het doen? En dat is wat wij willen overbrengen: het is oké, maar weet wat je doet.” Lacht: “Al willen wij graag knetterknap oud worden hoor.”

Medina: “De vraag ‘waarom mogen wij niet ouder worden’ komt ook voort uit onszelf. Moeten wij niet iets gaan krijgen van: hoezo mogen wij in deze maatschappij niet verouderen? Dat mag dus wel! Daar moeten we gewoon trots op zijn. Nou ja, trots klinkt weer zo empowering, maar dat is wel de weg.”

Isa: “Ik sprak gisteren iemand van vijftig die zei: mijn bewustzijn gaat nu over gezond eten en bewegen in plaats van over mooi zijn. En: wat wil ik eigenlijk nog? Dat is belangrijk. Zelf heb ik altijd gedacht dat ik heel oud zal worden. Ik word 92. Dat denk ik gewoon.”

Medina: “Ik ook, ik word 93.”

Isa: “Ik overleef jou dan niet, Medina. Maar dat is mooi, want dan kun jij mij begraven. Ouder worden is voor mij geen schrikbeeld, maar het moet wel goed zijn. Ik ben net als Medina een alleenstaande moeder, en dan denk je weleens als je ziek bent: shit, wie vangt de boel op? Dat lijf is zo kwetsbaar. Ik heb eens twee jaar een onderzoek aan mijn darmen uitgesteld omdat ik dacht: straks vinden ze iets en ga ik dood.”

Medina: “Heel herkenbaar! Dan denk je: het-is-er niet-het-is-er-niet.”

Isa: “En nu dacht ik: kom op, face the facts! Ik moet heel goed voor dat lijf gaan zorgen. Er is zo’n mooie uitspraak: tot je veertigste zorgt je lijf voor jou. Na je veertigste moet jij heel goed voor je lijf zorgen.”

Over 45+ zijn & vriendschap

Medina: “Hoe lang wij al vriendinnen zijn? Veel te lang!”

Isa: (Lacht): “In welk leven beginnen we? We hebben elkaar leren kennen bij het maken van de serie Rozengeur & wodka lime. Dat is zestien jaar geleden. Waarom het zo werkt tussen ons is toch wel de chemie. Maar ja, wat is chemie tussen twee mensen?”

Medina: “Isa verrast mij nog geregeld. Als ze het nodig vindt om iets in haar leven te veranderen, doet ze dat en dan zie ik haar groeien, maar ze blijft altijd zichzelf.”

Isa: “Bij Medina hoef ik mij totaal niet beter voor te doen dan ik ben. Daar kan ik nog weleens moeite mee hebben bij vrienden, dat ik denk dat ik iets moet zijn. Wij houden gewoon zielsveel van elkaar. Maar ja, waarom? Waarom val je op een man?”

Medina: “Want wij zijn niet hetzelfde.”

Isa: “Nee, maar Medina heeft wel weer veel dingen die Antonie ook had.”

Medina (lacht): “Zoals? De looks?”

Isa: “Medina heeft een tijdje bij ons gewoond en dat bleek een heel leuke match. Zij begreep Antonie heel goed; soms waren zij en Antonie zo samenzweerderig dat ik dacht: vermoeiend stel! En soms hadden wij dat. Maar ja, wat is het geheim van een vriendschap? Live and let live denk ik.”

Medina: “En eerlijkheid.”

Isa: “Medina en ik doen aan yoga. Dat deed ik vroeger met Antonie ook, maar door haar ben ik yin yoga gaan doen. Ik wist niet wat me overkwam! Ik merkte meteen dat ik zowel mentaal als fysiek echt in balans kwam. Wat ben ik blij dat ik iemand als Medina in mijn leven heb die mij dit geeft en die mij linkjes doorstuurt met: probeer dit eens.”

Winnen!

Te lijf. De kunst van het mooi ouder worden door Isa Hoes en Medina Schuurman is een uitgave van Anthos en kost € 18,99. Wij mogen tien exemplaren weggeven! Kans maken? Vul dan vóór 24 december onderstaand winformulier in.

Dit is afkomstig uit Margriet 50-2016. Het hele interview met Isa Hoes en Medina Schuurman lezen? Je kunt editie 50 nabestellen via Tijdschrift365.nl. Of koop het artikel op Blendle.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden