Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Iris groeide op als kind van een zwakbegaafde moeder

mkf-hr-iris-m26-16.jpg

Iris de Groot (30) groeide op als enig kind van een zwakbegaafde moeder. Over haar jeugd maakte zij het aangrijpende stripboek Mamma? Geen aanklacht, zegt ze, maar wel bedoeld om een discussie op gang te brengen.

Een moeder die haar kleine dochtertje tot ’s avonds laat voor de televisie laat zitten en haar naar horrorfilms en seksreclames laat kijken. Een moeder die haar kind niet voor kan lezen. Een meisje dat op school als enige niet weet hoe je veters strikt. En familie, buren, hulpverlenende instanties en leerkrachten die liever de andere kant opkijken dan aan de bel te trekken.

‘De stem van het kind wordt niet gehoord’

Het zijn scènes uit Mamma?, een stripboek dat je bij de keel grijpt en na lezing achterlaat met de vraag: hoe was dit mogelijk? Want het beschrijft in woord en – vooral – in beeld de rauwe jeugd van verhalend illustrator en maker van animatiefilms Iris de Groot, die opgroeide bij een verstandelijk beperkte moeder. Toch is Mamma? geen aanklacht, vindt Iris. “Mijn doel is vooral de discussie op gang brengen en ik vond dat ik daar zelf iets aan moest bijdragen. De bestaande discussie gaat voornamelijk over de vraag in hoeverre zwakbegaafde mensen in staat zijn om een kind op te voeden. De stem van het kind wordt niet gehoord, dat blijft kennelijk een ver-van-mijn-bedshow.”

Stripboek Mama?

Het stripboek Mama? van Iris is voor € 20 + € 3,95 verzendkosten te bestellen via idegro.nl.

Praat mee op Facebook

Herken je Iris’ verhaal en wil je graag je ervaringen of mening delen? Praat erover mee op Margriets Facebookpagina.

(tekst: Heleen Spanjaard. Fotografie: Mariel Kolmshot)

Ook interessant