Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Neiske (43): ‘Ook met een rijk sociaal leven, kun je je soms best eenzaam voelen’

neiske-43-ook-met-een-rijk-sociaal-leven-kun-je-je-soms-best-eenzaam-voelen.jpg

Uit diverse onderzoeken blijkt dat veel Nederlanders zich regelmatig eenzaam voelen. Toch rust er een groot taboe op het onderwerp. Veel mensen schamen zich voor hun situatie en vinden het daardoor lastig om stappen te ondernemen. Zonde, vindt ervaringsdeskundige Neiske Ritsma (43).

“Ik benoem het woord eenzaamheid bewust nooit omdat het zo’n negatieve lading heeft. Mensen hebben een bepaald beeld van iemand die zich eenzaam voelt. En daar hangt dan vaak een zweem van zieligheid overheen, terwijl het allemaal niet zo zwaar hoeft te zijn. Je kan een heel rijk sociaal leven hebben en toch af en toe iemand missen om leuke dingen mee te doen.”

Eenzaam voelen

De cijfers liegen er niet om, alleen al in Amsterdam zijn er 220.000 (van de 863.000 inwoners) mensen die zich matig eenzaam voelen. “In die situatie zat ik een paar jaar geleden zelf ook”, vertelt Neiske. “Ik ben een ondernemend type en heb veel leuke vrienden. Maar in tegenstelling tot mij, hebben zij een druk leven met een partner en kinderen. Wanneer ik in het weekend dan iets af wilde spreken en niemand had om leuke dingen mee te doen, voelde ik me soms best eenzaam.

Nieuwe mensen leren kennen

In diezelfde periode kwam ik erachter dat er meer mensen tegen dit probleem aanliepen. Mijn tante, die net gescheiden was, vertelde bijvoorbeeld dat ze niet zo zeer een man miste in haar leven, maar wel een maatje met wie ze op vakantie kon gaan. Ik besloot dat ik daar iets mee wilde doen. Drie jaar geleden heb ik daarom ’Go mingle’ opgericht. Een platform waarop je mensen kunt ontmoeten om samen leuke dingen te ondernemen.

Niet alleen bij ouderen

Er wordt vaak gedacht dat eenzaamheid iets is wat alleen bij ouderen speelt, maar ik merk dat het iets is van alle leeftijden. Eenzaamheid kent ook gradaties. Niet iedereen voelt zich elke dag alleen. Het kan ook zijn dat je alleen op sommige momenten iemand mist. Soms leer je door bepaalde omstandigheden in het leven gewoon niet zo snel nieuwe mensen kennen, terwijl je daar misschien wel behoefte aan hebt.

Verschillende oorzaken

Eenzaamheid kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je andere interesses hebt dan je vrienden, of dat je je eenzaam voelt omdat je net uit een scheiding komt. Maar ook jonge studenten, die bijvoorbeeld vanuit een kleine gemeente naar de grote stad vertrekken, kunnen zich alleen voelen. En bij andere mensen komt het voort uit bepaalde karaktertrekken. Bijvoorbeeld als je heel verlegen bent en het lastig vindt om met vreemden een gesprek te beginnen.

Geen one-size-fits-all oplossing

Er heerst een beeld dat eenzaamheid vooral speelt tijdens de feestdagen, maar dat idee heb ik niet. Natuurlijk hebben veel mensen in december behoefte om samen te zijn, maar in de lente kun je net zo goed iemand missen. Bijvoorbeeld wanneer de zon schijnt en je zin hebt om een terrasje te pakken. En wat dacht je van de zomer, als iedereen op vakantie gaat? Eenzaamheid is een heel breed begrip en bovendien een gevoel dat voor iedereen anders is. Minister Hugo de Jonge zei laatst: ‘Dé eenzaamheid oplossen lijkt misschien onmogelijk, maar íémands eenzaamheid oplossen, dat kunnen we allemaal’. Ik begrijp wel wat hij bedoelt. Er is niet een one-size-fits-all oplossing.’ Maar ik denk dat het iedereen kan helpen om ontmoetingen te stimuleren. Het kan mensen een fijn gevoel geven, waardoor ze het gevoel hebben dat ze erbij horen en dat ze ertoe doen.

Taboe doorbreken

Het probleem is alleen dat veel mensen niet zo goed weten wat ze er mee moeten. Ze zijn zich niet bewust van alle bestaande initiatieven. In het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid worden bijvoorbeeld alleen al honderden activiteiten georganiseerd door het hele land. Er heerst vaak oook veel schroom om de eerste stap te zetten. Maar ik geloof dat we dit kunnen veranderen. Tien jaar geleden hing er bijvoorbeeld ook een taboe op internetdaten, maar dat is nu ook hartstikke normaal. Het wordt steeds gewoner om nieuwe sociale contacten te vinden via internet. Als het met relaties kan, waarom dan niet met vriendschappen?”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant