null Beeld

Interview: Peter Paul Muller

null Beeld

Na het succes van de tv-serie is er nu de film Gooische Vrouwen, die vanaf 10 maart in de bioscoop draait. Nog één keer kunnen we genieten van Peter Paul Muller (45) in de rol van volkszanger Martin Morero. Al is hij tegenwoordig ook buiten de set met dat personage ongekend populair. Een samenvatting van hetinterview aan de hand van het repertoire van enkele bekende Amsterdamse zangers leest u nu hier op Margriet.nl!

‘Bij Gooische Vrouwen was de sfeer altijd geweldig. Ik had er nog tien jaar aan vast willen plakken’

Martin Morero

null Beeld

Hoe komt het dat je je zo thuis lijkt te voelen in deze rol?

“Het is leuk om te spelen en ik krijg veel vrijheid van regisseur Will Koopman om er een eigen draai aan te geven. Dat is lekker natuurlijk. Het scheelt ook dat de sfeer zo goed is op de set, ik ben erg van het harmoniemodel. Als ik een rol krijg aangeboden, vind ik het véél belangrijker om te weten of ik met leuke mensen werk dan om te weten wat ze op hun CV hebben staan of wat de rol precies inhoudt. Bij Gooische Vrouwen was de sfeer altijd geweldig, had ik nog nooit eerder meegemaakt. Leuke crew, leuke cast. En dat vijf jaar lang. Wat dat betreft is het jammer dat het afgelopen is, ik had er nog tien jaar aan vast willen plakken. Terwijl ik eraan begon met het idee dat ik het één seizoen zou doen.”

Was dat ook de verdienste van Linda?

“Absoluut. Gooische Vrouwen zonder Linda is als Bassie zonder Adriaan, als een eitje zonder zout. Ze is altijd opgeruimd en goedlachs. Én altijd positief, dat werkt aanstekelijk. Ze is heel daadkrachtig ook; in plaats van doorzagen over een probleem zoekt ze meteen een oplossing. Ze is ontzettend leuk om mee te werken. Een schat! Ik hou van haar en wil met haar trouwen!”

Door wie heb je je laten inspireren voor de rol van Morero?

“Het meest door André Hazes, denk ik. Ik ging weleens naar zijn concerten, ook naar die van René Froger trouwens. Er zitten in het personage veel dingen die de scenarioschrijvers hebben gejat uit de realiteit. Zo is van meerdere volkszangers bekend dat ze vroeger op de markt stonden.”

Morero heeft nogal last van opdringerige vrouwen. Jij in het echt ook?

“Ik kom ze nooit tegen, echt niet.”

André Hazes

Is jouw acteercarrière er ook een van bloed, zweet en tranen?

“Niets komt vanzelf, dus ook mijn carrière niet. Al moet je ook een beetje mazzel hebben en die heb ik gehad. Maar uiteindelijk gaat het om de keuzes die je maakt. Dan moet je nog altijd bewijzen dat je het waard bent of dat je het kunt dragen. En ik heb een vak waar je per keer kunt worden afgerekend op wat je presteert. Dat is in andere beroepen wel anders!”

Maar als je dan een keer erkenning krijgt voor je werk schitter je door afwezigheid. Zo ontbrak je op het Televizier-Ring Gala, waar Gooische Vrouwen de prijs voor beste programma won.

“Een beeld, een ring, een Gouden Kalf: ik hoef het niet te hebben, het is allemaal flauwekul. Kijk, als je als acteur op je 65ste een blijk van waardering krijgt voor alles wat je hebt gedaan, vind ik dat iets anders. Maar voor één rol? Doe normaal! Overigens was ik oprecht blij voor iedereen van Gooische Vrouwen die het wél belangrijk vond om die prijs te winnen.”

Wat kun je in je vak kwijt?

“Niks en van alles. Mijn fantasie, mijn verbazing, mijn kwaadheid… Ach, ik heb geen idee eigenlijk.”

Het is moeilijk antwoorden voor je als het persoonlijk wordt, niet? Waarom gaat het ‘jezelf tonen’ je wél zo goed af als het voor een rol is?

“Acteren gaat altijd over tonen, dat is mijn vak. En privé heb ik daar geen behoefte aan. Waarom zou ik mijn privéleven aan de hele wereld kwijt willen? Ik ben meer van de vragen als: ‘Wat is je lievelingseten?’ en ‘Wat is je lievelingsboek?’”

Wat is echte vriendschap in jouw ogen?

“Het gevoel van onvoorwaardelijkheid, geloof ik. Johnny Jordaan zingt: ‘Een vriend die je vertrouwen kan, een vriend waarop je bouwen kan, dat zoek je al in je prilste jeugd. En als je hem gevonden hebt, als vriend aan je gebonden hebt, dan ken je pas de levensvreugd!’ Mooi hè?”

Wordt het leven er met de jaren leuker op?

“Totaal niet! Wie dat zegt, snapt er niets van. Ik hoor mezelf altijd praten als Jan Mulder weer eens roept dat hij het liefst tweehonderd wil worden, ik heb dat ook. Waarom leven we zo kort? Een lullige 78, 83 als je geluk hebt. Kruideniersgetallen! Zo stelt het toch niets voor? Net als je het leven een beetje begint te snappen, word je naar de kant gehaald. Waardeloos.”

null Beeld

Het hoofdstuk Gooische Vrouwen is nu afgesloten. Wat hoop je in die vele jaren tot je tweehonderdste nog allemaal te gaan doen?

“Veel zingen en veel spelen. Al verwacht ik dat ze volgend jaar zeggen: ‘Laten we toch nog een serie Gooische Vrouwen maken.’ Om er vervolgens vijf seizoenen aan vast te plakken. En dan op mijn 55ste de pleiterik maken. Op naar Spanje! Spaans dansen, enzovoorts. Er is nog genoeg te doen.”

Lees het hele interview in Margriet nummer 10!

Interview: Bram de graaf

Fotografie: Iris planting/studio 5982, Dinand van der Wal (filmbeelden)

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden