null Beeld

Interview met Daan Schuurmans

null Beeld

‘Ruim baan, ruim baan, hier kom ik aan’… riep Daan Schuurmans als kind al tijdens een musicalvoorstelling op school. En vraag je hem nu waarvoor je hem kunt wakker maken, antwoordt hij zelfverzekerd: “Voor de rol van James Bond.” Waar hij direct aan toevoegt: “Grapje, natuurlijk.” Maar daar trappen we niet in. Want één ding is duidelijk: aan ambitie ontbreekt het Daan niet.

null Beeld

Hij begon zijn carrière in de tv-serie Westenwind, werd met zijn knappe voorkomen een idool voor jonge meiden, wat nog versterkt werd door zijn rollen in Costa en Volle maan. Het leverde Daan Schuurmans onterecht het imago op van acteur voor lichtvoetige producties. Iets wat hij ruimschoots logenstrafte door onder andere zijn ingetogen vertolking van Flip, de zoon van Annie M.G. Schmidt in de tv-serie Annie M.G., en zijn gevoelige spel als de verliefde homovriend van Paul de Leeuw in Alles is liefde.

Maar wat Daan Schuurmans vooral in de schijnwerpers heeft gezet van cultuurminnend Nederland, is de weergaloze manier waarop hij de jonge prins-gemaal neerzette in de tv-serie Bernhard, schavuit van Oranje. Tot lichte ergernis van de acteur zelf: “Ineens hoor ik nu dat ik een goed acteur ben. Mark Rietman, die ik hoog heb, en ook andere vakbroeders, zoals mijn goede vriend Fedja (van Huêt, red.) zeggen: ‘Laten we in godsnaam ophouden met die onzin. Je bent altijd een goed acteur geweest.’”

Vanaf volgende week is Daan Schuurmans als Mark te zien in Expats, een toneelvoorstelling van Het Toneel Speelt, onder regie van Mark Rietman. “Mark,” vertelt Daan, “zit in een nogal seksloos huwelijk met zijn vrouw, gespeeld door Lies Visschedijk. Ze leven erg langs elkaar heen. We gaan op bezoek bij twee expats in Beijing, kapitalisten. Mijn vrouw en ik staan zogenaamd voor het intellectualisme en dan is er nog een Amerikaan die de vrije wereld vertegenwoordigt. We hebben dikke verhalen over de wereld, we weten alles en hebben op alles een antwoord, tot er ineens een wiegje in de tuin staat met een Chinees babymeisje erin. Dan weten al die personen met hun grote mond ineens niet meer wat ze daarmee aan moeten. Van daar ontrolt Expats verder in een droogkomisch stuk. Het is echt een komedie.”

Het klinkt anders vrij serieus en maatschappijkritisch.

“Een goede komedie moet ook serieus zijn. Expats gaat vooral over dertigers, over mijn generatie. Mensen die alles kunnen doen wat ze willen, de hele wereld over kunnen reizen, heel zelfbewust zijn, maar als het over de essentie van het leven gaat, nemen ze hun verantwoordelijkheid niet. Iets wat de generaties daarvoor wel deden.”

Herken je je in die typering?

“Het is natuurlijk wel zo dat wij dertigers ongelooflijk veel voorhanden hebben, qua luxe, qua mogelijkheden. Ik hoor ook veel generatiegenoten zeggen: ‘We némen een kind.’”

En dat andere, wat ook in de persinformatie staat, dat jouw generatie haar verantwoordelijkheid niet lijkt te nemen; herken je dat?

“Elke generatie neemt op haar eigen manier haar verantwoordelijkheid, toch? Onze hoofdverantwoordelijkheid is uiteindelijk voortplanting. Daar zijn we voor op de wereld gezet.”

Het volledige interview met Daan Schuurmans kunt u lezen in Margriet 2!

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden