null Beeld

Interview met Albert Verlinde

Een jaar geleden kwam er een einde aan zijn huwelijk, maar kort daarna ging er juist een droom in vervulling: Albert Verlinde (54) werd directeur van het grootste theaterbedrijf van ons land. Margriet sprak met hem.

Interview Mieke van Wijk, Foto Ester Gebuis

Vallen en opstaan

Bij RTL Boulevard zit tegenwoordig een andere presentator dan toen hij er zo’n kleine vijftien jaar geleden mee begon. “De tijdgeest was destijds rijp voor een programma met een eigen mening. Zoiets bestond nog niet. Het was allemaal redelijk braaf en voorspelbaar. Dat wilden wij doorbreken. Terugblikkend zeg ik: we hebben alles met vallen en opstaan moeten leren. Ik hanteer nu andere maatstaven bij wat we wel en niet uitzenden. Eigenlijk hebben we in het begin alles voor het oog van een miljoenenpubliek uitgeprobeerd. Zo simpel en naïef is het. Tegenwoordig ben ik veel meer bezig met de vraag: hoe doe ik het? En waarom doe ik het zó? Maar dat zijn geen vragen die je jezelf snel stelt als je een programma maakt waarover mensen op straat tegen je jubelen dat ze er met zo veel plezier naar kijken én waarmee de zender blij is omdat je zulke hoge kijkcijfers scoort.

Ik heb vanuit mijn positie van alles geroepen en gedaan waar ik door mijn eigen ervaringen nu heel anders naar zou kijken. Dat rugzakje neem ik mee op de buis. Ik ga niet meer zo vol op het orgel en het lijkt erop dat de kijker dat waardeert. Gelukkig vinden ze dat bij RTL prima, want zij wilden ook een andere toon. Als dat niet zo was, zou ik ermee stoppen. Ik wil mezelf kunnen zijn en geen kunstje doen. Nee, dat deed ik eerder ook niet, want ik vond het zelf goed en leuk wat we deden. Dat ik daar in de loop van de tijd anders over ben gaan denken, is natuurlijk niet verkeerd. Mensen kunnen daardoor niet zeggen: ‘Zit die man nou nóg te gillen achter die desk? Dat deed hij twaalf jaar geleden ook al.’

Wat ik me niet zo realiseerde, is dat elke opmerking die je maakt, bij degene die het betreft harder overkomt dan je het bedoelt. Voor die anderhalf miljoen mensen die kijken is het niet zo precair, maar wel voor die twee mensen en hun familie. Voor hen is het: páts! Dat besef is goed doorgedrongen sinds ik zelf heb ondervonden hoe pijnlijk het is als de Youps van deze wereld zout in je wonden strooien. Daar ben ik dus wel een beetje klaar mee. Soms komt er een gevatte grap in me op waarvan ik denk: nee, dat is een te makkelijke kick, laat ik aan die impuls maar geen gehoor geven. Ja, omdat ik nu meer oog heb voor de gevolgen. Wijs hè, haha. Wat overigens ook weer niet wil zeggen dat ik iedereen met fluwelen handschoentjes benader. Ik steek mijn mening nog steeds niet onder stoelen of banken, maar ik streef er wel naar vaker mét in plaats van óver de betrokkene te praten.”

De favorieten van Albert op een rij

Onhebbelijkheid

“Mijn opruimwoede. Ik zal ’s morgens nooit van huis gaan voordat mijn bed is opgemaakt en de keuken aan kant is. Op mijn bureau moet alles overzichtelijk op stapeltjes liggen.

Waarom dat een onhebbelijkheid is?

Omdat het bijna iets dwangmatigs heeft. Het legt soms ook een druk op het begin van de dag: dit moet en dat moet. En wat maakt het eigenlijk uit of ik mijn bed heb opgemaakt? Niemand die het ziet, haha.”

Inzicht

“De Indianen zeggen: het oudste levende wezen is de steen. Wij zien een steen als een dood iets. Maar eigenlijk herbergt die steen het leven: een plantje groeit, gaat dood en wordt vervolgens een versteend fossiel. Dat het voorbije leven zo bewaard blijft, is toch een mooi idee?!”

Mooi boek

“De porseleinboom van Olaf J. de Landell. Ik houd van familiedrama’s en dit is een alweer bijna vergeten trilogie over drie generaties van een Friese

familie.”

’s Nachts mag je me wakker maken voor

“Een lekkere serie, zoals Nashville, die ik via Netflix volg. Het is een soort Dynasty of Dallas, maar dan in de country & westernwereld. Als ik er tijd voor had, zou ik zo zes afleveringen achter elkaar kijken.”

Favoriete stad

“New York. Die stad heeft alles voor me: theaters, winkels en energie. Als ik daar loop, heb ik het gevoel dat ik de hele wereld aankan.”

Favoriete gerecht

“Een echt goeie pizza, lekker krokant, niet overdadig belegd, maar wel met verfijnde ingrediënten.”

Muziek die mij ontspant

“Klassieke muziek op Radio 4 of Classic FM. Heerlijk om op een vrije zondag naar te luisteren.”

null Beeld

Dit en meer lees je in Margriet 44. Vrijdag in de winkel en online verkrijgbaar.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden