null Beeld

Interview: Angela Schijf & Rick Engelkes

null Beeld

Blind vertrouwen, een toneelthriller over ‘de liefde’ is afgelopen week in première gegaan. Rick Engelkes en Angela schijf hadden nog nooit eerder samen op het toneel gestaan, dit stuk bracht daar verandering in.

null Beeld

Rick: “Ik wilde al veel langer een keer iets met Angela doen, maar het kwam er nooit van. Nu is het zover.”

Angela, op fluistertoon: “Rick zat al heel lang achter mij aan.”

Rick, brede grijns: “Ik zat enorm op Angela te azen.”

Angela: “Ik deed een beetje hard to get, maar ik wilde natuurlijk ook.”

Rick: “Dat is vrouwen eigen.”

Aanleiding voor het interview is Blind Vertrouwen, een door REP, Ricks bedrijf, geproduceerde relatiethriller, geschreven door Charles den Tex, waarin Rick(51) en Angela(31) voor het eerst samenspelen.

Angela: “Het gaat over een koppel met een groot verdriet, een overleden kind, en over hoe je daarmee omgaat.”

Rick: “Hoe overwin je dat verdriet? Lukt dat? Bereik je elkaar weer? Of zit je op twee eilanden. In dit verhaal komt er een tweede laag bij, omdat het ook een thriller is.” De essentie van het verhaal?

Angela hoeft er geen seconde over na te denken: “De liefde.”

Rick: “Daar gaat het uiteindelijk altijd over: de liefde.”

Het stuk heet Blind Vertrouwen. Zijn jullie mensen op wie je blind kunt vertrouwen?

Angela: “Ja. Ik ben heel eerlijk. Je kunt wel op mij bouwen.”

Ricks antwoord komt aarzelend. Begrijpelijk, nadat vorig jaar in de roddelbladen breed werd uitgemeten dat zijn huwelijk onder druk stond. “Ik probeer dat te zijn. Dat is mijn uitgangspunt in alle dingen die ik doe. Maar soms kom je jezelf tegen. Merk je dat je niet perfect bent.”

Angela: “Dat is niemand.”

Het familiegevoel van ‘Goede tijden, slechte tijden’

Rick speelde van 1990 tot 1994 in de soapserie. Angela van 1996 tot 1999. Wat heeft het hen, behalve ervaring en bekendheid, gebracht?

null Beeld

Rick: “Ik heb eerst in de mode gewerkt. Later ben ik diverse acteerworkshops gaan volgen. Ik wilde eigenlijk net naar de toneelschool gaan, toen GTST zich aandiende. Maar Hans Hoes, een ervaren acteur, zei tegen mij: ‘Ik zou gewoon de praktijk in gaan.’ Dat heb ik gedaan. Zowel voor als achter de camera was het echt het wiel uitvinden met z’n allen. Na GTST dacht ik: nu durf ik alles. Als iemand zei: ‘Dat kan niet,’ ging ik het juist doen.”

Angela: “Ik zat nog op het gymnasium, wilde medicijnen gaan studeren. Ik zou drie maanden meespelen in Goede Tijden, dat werd drie jaar. Daar werd de liefde voor dit vak geboren. Aan de ene kant was de sky de limit, wat geweldig was. Aan de andere kant komt er veel op je af van een wereld die je niet kent en mijn zelfverzekerdheid was ver te zoeken. Gelukkig ben ik altijd blijven luisteren naar het stemmetje in mezelf, naar wat ik echt wilde en dat was acteren.”

Het risico om te ontsporen, als je zo jong vanuit het niets zo bekend wordt, is groot?

Angela: “Dat gevaar ligt zeker op de loer. Ik heb het om me heen ook zien gebeuren.”

Rick: “Ik dacht destijds: ik heb alles onder controle. Maar achteraf zie ik dat ik in die periode toch een beetje de weg kwijt ben geweest. Het was ook zo’n gekkenhuis. We konden niets meer, niet naar de Albert Cuyp, niet met Koninginnedag naar buiten. Dat doet wel iets met je. De relatie die ik toen had, ging mis. Alles wordt diffuus. Dat je denkt: wat is nog echt en wat is onecht. Het duurt een tijdje voordat je daar je balans in hebt gevonden.”

Afgelopen jaar maakte Antonie Kamerling, ook bekend geworden door GTST, een eind aan zijn leven. Rick en Angela hebben beiden met hem gespeeld. Rick in GTST, Angela in 2001 in haar eerste film Ik ook van jou.

Rick: “Ik wist dat hij depressief was, maar dit had ik niet verwacht. Het was natuurlijk een schok, zeker gezien zijn leeftijd en de kinderen, dat je denkt: hoe kan dat nou?”

Angela zucht diep: “Verschrikkelijk. Ik ken Antonie uit de draaiperiode van Ik ook van jou. Een film die op alle fronten hevig was. We hadden persoonlijk heftige tijden, de film was heftig, Ruud van Hemert als regisseur was heftig. Ik ken Antonie niet anders dan als een enorm gedreven persoon. We hebben dagenlang in een buitenhuis van zijn familie gerepeteerd, tijd met elkaar doorgebracht en gegeten en gedronken en films gekeken. We hebben bij mijn ouders thuis op zolder gerepeteerd. Hij was enorm giving, in zijn hele zijn.”

Frédérique Huydts is eveneens een collega die veel te jong is gestorven (in 2006, 38 jaar oud, aan darmkanker, red.) en met wie ze allebei intensief hebben gespeeld.

Angela in de tv-serie Meiden van De Wit. Rick zowel in GTST als later op het toneel in Gek van Liefde. Wat betekende Frédérique voor hen, behalve een dierbare collega?

Rick: “Met Frédérique, dat uh… Wij hadden wel… Dat was wel een heel serieuze periode, zeg maar.”

Je bedoelt dat jij en Frédérique ook een relatie hebben gehad?

null Beeld

Rick: “Op televisie wel, ja, maar wij beleefden het ook heel intens. Ik weet nog goed dat wij in GTST trouwden. Dat voelde net echt. Het was een hoogtepunt, het hoogste kijkcijfer ooit.”

Angela: “Frédériques ouders noemen Rick nog steeds hun eerste schoonzoon.”

Rick: “Zo voelde het ook. Ze was niet alleen een mooie vrouw, maar ook ongelooflijk geestig, en gek. Ondanks dat we elkaar later een tijdje uit het oog verloren, heeft ze absoluut een plekje in mijn hart.”

Angela, jij hebt je tweede dochter, Mensje Frédérique, naar haar vernoemd?

Angela: “Ja. Fred was gewoon een zus voor mij. Voor iedere collega met wie je goed en intensief hebt gewerkt, voel je wat, maar het is maar zelden dat je er een echt hechte vriendschap aan overhoudt. ”

Guusje Nederhorst, eveneens bekend van GTST, overleed op 34-jarige leeftijd aan borstkanker. Zo veel dierbare mensen zo vroeg verliezen, wat doet dat met jullie?

Angela: “Voor mij is het nog maar het topje van de ijsberg. Ik verloor mijn eerste vriendinnetje toen ik elf was. Zij was dertien jaar. Mijn beste vriend overleed tien jaar geleden. De vriend van mijn vriendin is twee jaar geleden gestorven. Ik was erbij toen hij naar de andere wereld ging. Op dat moment realiseerde ik me heel sterk: voor jou, mijn vriendin, verandert je leven nu, maar ik ga straks naar huis, ik heb mijn werk, mijn man en kinderen. Ik ben heel dankbaar dat mijn allerintiemste kring, mijn gezin, intact is. Tegelijkertijd is het krankzinnig hoeveel mensen er in mijn omgeving ziek zijn en gestorven zijn. Ik word daar heel angstig van, omdat ik heel veel van het leven houd.”

Rick: “Ik ben wel een beetje een hypochonder.”

Angela: “Dat is omdat je een man bent”

Rick: “Soms word ik weer heel bang, dan laat ik alles weer even onderzoeken. Ik vind het vreselijk, het idee dat je doodgaat. Ik wil nog zo veel. Ik ken mensen die zeggen: ‘Ik vind het prima om dood te gaan als ik zeventig of vijfenzeventig ben.’ Ik niet. Ik wil wel 130 worden.”

Achter het behang plakken

null Beeld

Angela: “Rick weet mij altijd weer te charmeren. Daar doet hij niks voor. Het is dat jongensachtige, denk ik.”

Rick: “Ik hoor alweer een overeenkomst: Angela heeft een natuurlijke charme, die heel ontwapenend is. En heel puur. Naast het feit dat ze ook echt heel lief kan zijn en heel erg open. Op haar kan ik gewoon niet boos blijven.”

Angela: “Terwijl je mij als producent echt weleens achter het behang zou willen plakken, denk ik. Heel af en toe dacht ik: ik vind jou nu echt niet leuk en ik blijf je niet leuk vinden. Maar dat gaat gewoon niet met Rick.”

Wat vinden jullie het vervelendst van de ander?

Angela: “Dat hij producent is. Haha.”

Rick: “Vervelend aan elkaar? Misschien moeten we dat nog ontdekken.”

Angela: “Of misschien moeten we dat nog voor ons houden, tot na de première. Dan gaan we al onze gal spuien. Nu zitten we nog in de verliefdheidfase.”

Angela Schijf – bekend van GTST, Ik ook van jou, Van God los (film), Meiden van De Wit en Flikken Maastricht (tv) en

Rick Engelkes – bekend van GTST, Kruimeltje (film), Volmaakt geluk en Succes (theater) – spelen de hoofdrollen in Blind Vertrouwen. Een nieuwe relatiethriller die nog t/m 15 mei in de landelijke theaters te zien is.

Kijk voor de speellijst op www.rep.nu en www.blindvertrouwen.nu.

Interview: Joke Tromp.

Fotografie: studio 5982. Foto’s: Iris Planting

Styling: Birgitta Gadellaa

Haar & Make-up: Gerda Koekoek

M.M.V.: Marc o Polo(Kleding) ‚EDC Esprit‚ I am.

Met dank aan Dutchstudio & catering, Amsterdam

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden