Ingrid Striek is Cher look a like. Beeld Petra Hoogerbrug
Beeld Petra Hoogerbrug

PREMIUMmargriet extra

Ingrid is The Dutch Cher: ‘Mensen laten genieten, dat is wat ik het liefste doe’

Ingrid Striek (60) is zangeres, ze treedt op als The Dutch Cher. Ze is dol op december, de maand dat ze jarig is. Feestjes geven heeft ze van jongs af aan meegekregen.

“Ik treed nu ruim twintig jaar op als The Dutch Cher, sinds het nummer Believe een grote hit was. Als ik het zong, waren mensen onder de indruk: ‘Wow, wat lijkt je stem op die van Cher!’ Ik ben toen andere nummers gaan instuderen en heb een act van dertig minuten samengesteld. Elke show van Cher in Nederland heb ik gezien. De laatste keer dat ze hier een concert gaf, in 2019 in Ziggo Dome, heb ik daar opgetreden in de hal, dat was erg leuk.

Als Cher op het podium

Als ik als Cher op het podium sta, treed ik samen met twee danseressen op. Mijn man gaat mee als geluidsman, mijn zus als kleedster. Ik kleed me tijdens de act wel vijf keer om, in één minuut tijd, compleet met andere pruik en nieuw kostuum. Het is altijd spannend of dat lukt. De ­kostuums heb ik allemaal laten maken. Een van mijn pakjes is gemaakt door een kostuummaker van de ­Efteling. Mijn kleding is echt herkenbaar Cher, met een heel smalle taille, ik snoer mezelf flink in.

Omdat mijn optreden als The Dutch Cher maar een half uur duurt, moet de stemming er meteen goed in zitten. Vaak zijn de feestjes waar ik optreed in jarenzeventig-thema. Muziek uit die tijd is nog altijd populair, mensen kennen de nummers, kunnen ze meezingen. Die muziek is niet alleen herkenbaar, maar ook swingend en afwisselend. Op feesten zingen, of het nu in een verpleegtehuis is, op een bedrijfsfeest of in een club, het is altijd leuk om weer ergens anders te zijn, om op zo veel verschillende plekken te komen. En ook al ben ik al meer dan dertig jaar artiest, ik vind het iedere keer weer spannend om op te treden: hoe is het feest, wat voor mensen zijn er, hoe worden we ontvangen? Want de organisator kan het wel een leuk idee vinden om mij daar neer te zetten, maar het gaat uiteindelijk om het publiek. Het mooist is het als alles samenkomt: als het ­thema leuk is, de mensen enthousiast zijn en er zin in hebben, en we er met zijn allen een geweldige show van maken. Als alles klopt, dan is het geweldig. Dan duurt zo’n optreden veel te kort, dan willen we nog een keer!

Meegedaan aan In de huid van

Als Dutch Cher heb ik veel mooie momenten meegemaakt. Ik heb aan diverse tv-programma’s meegedaan en won in 2005 het programma In de huid van, dat was een talentenjacht die werd gepresenteerd door Winston Gerschtanowitz. Daarna was ik te boeken via het artiestenbureau van ­Marco Borsato, The Entertainment Company. In 2008 en 2009 heb ik gezongen voor onze militairen in Afghanistan, dat was zo’n bijzondere ervaring. De ­militairen waren heel blij met de optredens, ze ­zongen hard mee met alle nummers, het was een eer dat te mogen doen.

Optreden als Cher

Optreden als Cher blijft leuk, omdat ik nog steeds op zo veel verschillende plekken kom. Deze decembermaand treed ik bijvoorbeeld op verschillende besloten feesten op, waaronder een groot liefdadigheidsevenement in Brussel. Dat vind ik extra mooi, omdat ik op die manier ook ­indirect een bijdrage kan leveren aan goede doelen. Mijn liefde voor muziek heb ik geërfd van mijn ­ouders, er werd bij ons thuis veel gezongen en er was veel gezelligheid. Daar houd ik zelf ook enorm van.

Ik ben in ­december jarig en ben dol op de winter, op de fijne sfeer die erbij hoort. De kerstboom staat bij ons al op 1 december, dan ben ik meteen helemaal in de stemming. Samen met mijn vriend Piet organiseer ik elk jaar in de winter een etentje voor meer dan twintig mensen, we vieren onze verjaar­dagen altijd uitgebreid en we nodigen collega’s uit om hier te komen zingen. Ik vind het gewoon fijn om andere mensen blij te maken. Dat merk ik ook op mijn werk. Een aantal uur per week werk ik in een verpleeghuis als ­medewerker gastvrijheid. Bij de koffie krijgen de bewoners een likeurtje met slagroom, mijn collega’s en ik leggen ze dan echt in de watten. Het is zo fijn om die ­mensen een leuk momentje te bezorgen op hun dag.

Een feestje bouwen

Dit werk kwam door de coronacrisis op mijn pad, toen mijn ­zangklussen wegvielen. Het blijkt heel goed bij me te ­passen. Ook hier kan ik doen wat ik het liefste doe: ­mensen ­laten genieten. Hoe je een goed feestje bouwt? Het belangrijkste is het om te kijken naar je gezelschap. Je kunt zelf wel van alles leuk vinden, maar het draait om de mensen die naar je feestje komen. Je hoeft ze niet te overvoeden met entertainment of groots uit te pakken. Een feest hoeft niet duur te zijn, je kunt ook op een simpele manier warmte en ­gezelligheid creëren. Het gaat om het samenzijn, ergens een mooi ­moment van maken en dat met elkaar te beleven.

Iets moois van het leven maken, dat is mijn motto en daar leef ik ook naar. Laten we deze winter lekker dicht tegen elkaar aan kruipen. Glaasje wijn erbij, misschien nog een glaasje en genieten maar.”

Dit verhaal verscheen in Margriet Extra - Winter. Je kunt dit nummer online nabestellen op lossebladen.nl.

RedactiePetra Hoogerbrug

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden