Margriet logo
Ingrid (57): ‘Door de overgang veranderde ik van een nuchtere Jet naar een draak’ Beeld Petra Hoogerbrug
Beeld Petra Hoogerbrug

PREMIUM

Ingrid (57): ‘Door de overgang veranderde ik van een nuchtere Jet in een draak’

Ingrid Bakker (57) omschrijft zichzelf als ‘nuchtere Jet’, maar waarom werd ze dan opeens zo kattig en onaardig op de werkvloer? Het bleek de overgang te zijn..

“Het overgrote deel van mijn leven werk in de autowereld met vooral mannen. En ja, die maken soms grappen over seks, voetbal en auto’s. Ik houd van die mannenwereld én die humor. Totdat ik een halfjaar voor mijn 52ste last kreeg van enorme stemmingswisselingen.”

Een soort draak

“Opeens vond ik de grappen van mijn collega’s zó kinderachtig. Ik ging kattig doen en reageerde geïrriteerd. Ik werd echt een soort draak. Ik gaf de schuld aan de hoge werkdruk en dacht dat ik misschien overspannen raakte. Ik sliep ook slecht. Misschien legde ik de link naar de overgang wel, maar ik negeerde het.”

Overgang

“Maar een halfjaar later kon ik het niet meer ontkennen: ik kreeg last van opvliegers en lag ’s nachts te baden in het zweet. Ook al had ik vriendinnen en zussen die met waaiers rondliepen, er werd weinig over gepraat. En omdat mijn moeder op vrij jonge leeftijd is overleden, heb ik het er ook nooit met haar over gehad. Ik sloot me aan bij een Facebookgroep voor vrouwen in de overgang, maar daar werd zó veel geklaagd, dat ik er snel weer ben uitgestapt.”

Focus op leuke dingen

“Voor mezelf heb ik toen besloten er niet te veel aandacht aan te besteden en mijn tijd en gedachten te besteden aan leuke dingen. Dat werkt voor mij heel goed. Daarnaast slik ik sinds een paar jaar een homeopathisch middel en doe ik aan acupunctuur. Ik heb het gevoel dat vooral dat laatste me erdoorheen heeft geloodst. In een periode dat de klachten wat heftiger waren, wist de acupuncturist precies waar ze de naaldjes moest zetten. Ik weet niet hoe ik me had gevoeld als ik het niet had gedaan, maar ik zie het ook als zelfonderhoud.”

Excuses aangeboden

“De meeste moeite heb ik met de verandering van mijn lichaam. Ik wandel, fiets, yoga en doe buikspieroefeningen, maar die drie kilo extra gaan niet meer weg. En soms vind ik haren op plekken waar ze voorheen niet zaten. Maar al met al valt het erg mee.Ik heb nu alleen nog last van nachtzweten en soms een opvlieger. Die stemmingswisselingen heb ik gelukkig niet meer. Ik heb er nog wel mijn excuses voor aangeboden bij mijn collega’s. Ik zei: ‘Jongens, het waren mijn hormonen die op hol sloegen.’ Ze konden er wel om lachen.”

Jessica van ZantenPetra Hoogerbrug

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden