MT40 M40 Dromen durven doen Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Ingen (62) schreef vanuit het niets een boek

Ingen Wagenaar stopte met haar werk als hbo-docent om boeken te schrijven en haar eigen uitgeverij te beginnen.

“Het sparren met studenten mis ik wel, dat vond ik ontzettend leuk. Maar werken als freelance onderwijzer in het hbo betekende ook: keihard werken. Ik maakte soms weken van vijftig uur en reed honderden kilometers door het land. Doodmoe ging ik de kerstvakantie in, maar toen gebeurde er iets interessants. Ik ging zitten en schreef zo tien hoofdstukken van een boek dat ik in mijn hoofd had zitten. Het was gebaseerd op mijn eigen dagboekbrieven die ik aan vriendinnen had laten lezen. Zij vonden die brieven enig en moedigden me aan ze te publiceren, maar dat vond ik veel te persoonlijk. Maar in die kerstvakantie bedacht ik dat ik er wél een verhaal over kon schrijven. Toen mijn boek De ziel, de rugzak en de zwarte koningin na negen maanden klaar was, stuurde ik het naar een paar uitgevers en ontving ik meteen een enthousiaste reactie. Opeens was ik een echte schrijver, ik kon het niet geloven.”

Ik vond schrijven zó heerlijk, dat ik stopte als docent. Eerst dacht ik nog: wat heb je ­gedaan, je bent geen twintig meer! Maar door het schrijven is er magie in mijn leven gekomen. Was ik dit maar tien jaar eerder gaan doen! Voor het eerst van mijn leven voelt iets als thuiskomen. Ik ben zo verbonden met mezelf als ik schrijf, het is heerlijk om in die inspiratieflow te zitten. ­Inmiddels heb ik drie boeken geschreven en ben ik ook mijn eigen uitgeverij Dragonfly Publishing begonnen, omdat dat insect (dragonfly = libelle, red.) staat voor transformatie. Met mijn boeken wil ik bewustwording creëren in een uitdagende tijd waarin zo veel gebeurt. Ik daag mensen uit zich af te vragen wat écht belangrijk is in het leven. Voor mij is dat ­durven leven vanuit je hart. Dat mijn inkomen flink daalde, was wel moeilijk. Ik ben een alleenstaande vrouw en moet wel de rekeningen kunnen betalen. Ik heb mijn mooie auto moeten inruilen voor een koekblikje. Jammer, want ik ben gek op autorijden. Maar het leven draait niet om de auto waarin je rijdt of het bedrag dat je op je bankrekening ziet staan, maar om het volledig volgen van je hart. Sinds ik dat doe, heb ik zo veel innerlijke rust gekregen. En aan de tijd dat ik met mijn kinderen en hond in de Audi gepropt heerlijk rondreed, denk ik ­gewoon met een glimlach terug.”

Mariska VermeulenRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden