null Beeld

Ingeborg en dochter Amber over de impact van kanker op een gezin: ‘Ik ben nog nooit zo eenzaam geweest’

Ingeborg kreeg op 1 april 2015 de diagnose borstkanker. Niet alleen haar wereld, maar die van haar hele gezin stortte in. Met name ook die van dochter Amber. Iets waar de moeder, die letterlijk in overlevingsstand ging, zich pas later pijnlijk bewust van werd. En ze besloot actie te ondernemen. Voor álle gezinnen. Want de impact van kanker op het héle gezin, moet je niet onderschatten.

"Het voelt alsof door mijn toedoen de onbezorgdheid van mijn kinderen een beetje weg is."

Slechtnieuwsgesprek

Ingeborg onderging in 2015 een borstpunctie. Puur voor haar geruststelling, want volgens de artsen kon er geen sprake van kanker zijn. Maar ze hadden het mis. Ze bleek kwaadaardige borstkanker te hebben. Een slechtnieuwsgesprek op 1 april 2015, waar ze zich niet op had voorbereid. "Het was onwerkelijk", vertelt Ingeborg over dat moment. Ze appte haar man, belde haar moeder. "Eigenlijk moest ik pas huilen toen ze de vraag stelden: heeft u ook kinderen? Toen brak ik even. Dan daalt het even in."

'Ga je nu dood?'

"Ik had mijn moeder nog nooit in mijn leven zien huilen", vertelt Amber over de gebroken moeder die ze op die 1 april zag thuiskomen en hoorde vertellen dat ze borstkanker had. Zij was toen twaalf. "Mensen zeggen weleens: toen stortte m'n wereld in. Ik wist niet echt wat dat betekende, tot dat moment. (..) Het eerste wat ik dacht was: mijn moeder gaat dood."

Beluister het verhaal van Ingeborg en Amber

Hoe gaat het nu met Ingeborg en Amber? Wat zijn de belangrijkste levenslessen die moeder en dochter uit hun diepe dal hebben getrokken? En hoe kijken ze nu naar het leven, wetende dat die onzekerheid over een mogelijke terugkeer van kanker nooit helemaal weg is? Beluister hun mooie en inspirerende gesprek, in Mijn verhaal de podcast:

Meer over Mijn verhaal

In de indrukwekkende podcastserie Mijn verhaal gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister alle afleveringen via Margriet.nl/podcast.

Interview | Marijke Kolk

Onder redactie van | Nova Letschert, en Loesja de Bruin

Beeld | Nova Letschert

Faye Heijnis

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden