Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Ingeborg verloor haar broer aan zinloos geweld: ‘Je broer aan de beademing zien liggen, verschrikkelijk’

ingeborg-verloor-haar-broer-aan-zinloos-geweld-je-broer-aan-de-beademing-zien-liggen-verschrikkelijk.jpg

Ingeborg verloor op jonge leeftijd haar broer Marcel (28) door zinloos geweld. Op de kermis belandde hij in een woordenwisseling met een jongen van twintig jaar oud. Dat liep helemaal uit de hand: hij sloeg Ingeborgs broer met een houten paal op zijn hoofd. Na deze aanval belandde Marcel op de intensive care; uiteindelijk werd de klap hem fataal. 

“Je broer zien liggen aan de beademing en aan de hersenapparatuur, dat is verschrikkelijk.”

‘Het zal wel meevallen, dacht ik’

Het is nu 28 jaar geleden dat Ingeborg haar broer verloor door zinloos geweld. De ochtend na het drama werd ze gebeld door haar moeder, met het bericht dat haar broer in het ziekenhuis in Leiden lag. “Ik ben met mijn vriend daarheen gegaan, met het idee dat het wel zou meevallen.” Eenmaal in het ziekenhuis aangekomen, hoort Ingeborg dat het een stuk ernstiger is dan ze dacht. “Eigenlijk wisten we op dag één al dat het helemaal fout zat, want je komt niet zomaar op de IC terecht; op zo’n zware afdeling.” 

Tussen hoop en wanhoop

Ondanks het zware letsel van haar broer, hield de familie wel hoop. “Ik zie nog steeds voor me dat we allemaal voor de lift stonden te kijken hoe mijn broer na een operatie weer naar de IC werd gebracht. We hadden allemaal zoiets van ‘Misschien komt het nog goed.’ Als hij de hik kreeg of moest hoesten, dachten we: ‘Oh, daar zit weer leven in, dat komt wel in orde’. Maar dan keek je naar de monitoren, naar de hersenactiviteit, en dat bleef gewoon maar op heel laag niveau. Dus dat was alleen maar ijdele hoop. Dat vond ik heel erg die dagen: de hoop én de wanhoop. De hele tijd heen en weer geslingerd worden.” 

Lees ook:
Carin heeft aangezichtspijn: ‘Soms dacht ik, rijd maar over me heen, het is mooi geweest’

Een brief aan de dader

Ook nu, 28 jaar later, is Ingeborg nog steeds erg boos op de dader. Kortgeleden schreef ze hem een brief, die ze online plaatste, in de hoop dat hij hem zou lezen. Ze leest een stuk voor: “Wij hebben allemaal de draad weer opgepakt, maar het verdriet, de machteloosheid en het onbegrip komen op deze dagen altijd weer bovendrijven. Heb jij dat ook? Ik wens je niet het allerbeste, maar dat begrijp je waarschijnlijk wel..”

Nog veel vragen

Ingeborg heeft nog altijd veel vragen aan de dader. Heeft hij het bijvoorbeeld aan zijn kinderen en vrouw verteld? Of is het een geheim dat hij voor altijd meedraagt? Hoe geef je zo’n gruwelijk verlies uiteindelijk toch een plek? Ze vertelt het in Mijn verhaal de podcast, beluister deze hieronder:

Meer over Mijn verhaal 

In de indrukwekkende podcastserie Mijn verhaal gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister alle afleveringen via Margriet.nl/podcast.

Interview | Marijke Kolk
Onder redactie van | Nova Letschert en Loesja de Bruin
Beeld | Privéfoto

Ook interessant