Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘In afgeschermde delen van zolders en kelders bleven ze gelukkig onopgemerkt tijdens de razzia’s’

mijn-verhaal-in-afgeschermde-delen-van-zolders-en-kelders-bleven-ze-gelukkig-onopgemerkt-tijdens-de-razzias.jpg

Inge: “Het was kort na de bevrijding en iedereen vierde nog uitbundig de herwonnen vrijheid. Zo ook een jonge vrouw van 22, die samen met haar broer en een groep vrienden en vriendinnen van Bussum naar Loosdrecht liep om daar een paar dagen te gaan zeilen.”

“De jongens hadden zich een groot deel van de oorlog schuil moeten houden. In afgeschermde delen van zolders en kelders brachten ze uren in stilte en spanning door en bleven ze gelukkig onopgemerkt tijdens de razzia’s.”

Vriendschap en vertrouwen

“s Avonds als de kust veilig was, kwamen ze geregeld tevoorschijn en waren ze van harte welkom bij de ouders van de jonge vrouw en haar broer. In de geheel verduisterde woonkamer vertelden ze elkaar verhalen, deden ze spelletjes en luisterden ze naar platen op de koffergrammofoon. Om beurten trapten ze op de pedalen van een fiets, zodat de fietslamp nog wat licht gaf. Er heerste een speciale sfeer onder hen, van een groot gevoel van vriendschap en vertrouwen.”

Voettocht naar Loosdrecht

“De voettocht nu, naar Loosdrecht, duurde lang. Maar de twintigers vonden het heerlijk om met z’n allen in rijen over straat te lopen, vrij en onbezorgd. Onderweg werd uitgekeken naar peuken van de Canadezen, waar ze nieuwe sigaretten van maakten, die ze vervolgens bij de bakker ruilden voor een brood of bij de slager voor een stuk worst.”

“In Loosdrecht vonden ze onderdak in een grote loods en ontmoetten ze een jongen uit Hilversum, die na de breuk met zijn vriendin – die achter een Canadese soldaat was aangegaan – ook wel in was voor wat ontspanning aan het water.”

Lees ook: Mijn verhaal: ‘In het dorp wist iedereen dat de familie Joodse onderduikers hielp’

Beschaafd en respectvol

“Hij had zijn zeilkano meegenomen. Deze jongen was vrolijk, kende veel liedjes en moppen, zonder dat je je als meisje hoefde te generen. De jonge vrouw van 22 vond hem beschaafd en respectvol, dat viel haar meteen al op, en hij was net wat langer dan zij – terwijl de meeste jongens een stuk kleiner waren.”

“Ja, deze jongen liet haar hart sneller kloppen en algauw bleek dat het gevoel wederzijds was. Op de laatste avond voor hun vertrek naar huis stelde hij voor om met z’n allen te gaan nachtzeilen.”

Beginnende verkering

“Het werd een indrukwekkende belevenis, want in die uren is er op het water niets te horen, even is alles stil. Hiermee kwam een einde aan een mooie onbezorgde vakantie, maar de naoorlogse luchtigheid, waarin bandjes speelden op pleinen en jong en oud dansten in de buitenlucht, hield nog maanden stand.”

“Ze vormde de achtergrond van een beginnende verkering tussen de twee jonge mensen. En hoe het verderging? Ze zijn een heel hecht stel gebleven. Ik kan het weten, omdat zij mijn moeder is en hij mijn vader.”

 

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in opmargriet.nl/nieuwsbrief.

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-05. Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl.

 

 

 

 

Ook interessant